Zonguldak Kent Konseyi'nin 15'inci Olağan Genel Kurulu, Zonguldak Belediyesi Nikah Salonu'nda gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan Olağan Genel Kurula; Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve üyeler katıldı.

SEZGİN: "ORTAK AKIL VE ÇÖZÜM ORTAKLIĞI ARAYIŞINDAYIZ"

Genel Kurulun açış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, "Kent Konseyimiz, halkımız ve toplumsal örgütlerin katılımıyla ortak akıl ve çözüm ortaklığı ilkeleri çerçevesinde oluşan düşüncelerin yönetimlere aktarılması konusunda Zonguldak'ta önemli bir aktör olarak çalışmalarını sürdürüyor. Herkesin yaşadığı şehrin, ilçenin, beldenin ve mahallenin yönetiminde söz sahibi olması mümkün olmuyor, bu sebeplerle Kent Konseyleri var. Herkesin yerel yönetici olma şansı yok, ama çok güzel insanlarımız, vatandaşlarımız var. Onlar yaşadıkları şehrin yönetimine katkıda bulunmak, düşüncelerini paylaşmak, projeler sunmak istiyorlar. Bu anlamda bakıldığında Kent Konseylerinin yapısıyla iyi değerlendirilmesi gereken bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Zonguldak sorunlarının masaya yatırılıp çözüm üretilecek en önemli platform, Zonguldak Kent Konseyi'dir. Yapıcı eleştiriler yaparak, Zonguldak adına birlik olmamız gerekiyor. Sadece yapılanları eleştirmek kolaycılığına kaçmamamız gerekiyor. İlk başta şehirlerde ve mahallelerde yaşayanlardan daha iyi hiç kimse o şehir veya mahallelerdeki sorunları bilemez. Bizim çok istediğimiz düzeyde başarılı olamadığımızı düşündüğümüz mahalle meclisleri konusu var. Bu güne kadar o anlamda çok başarılı olamadık. Bu konuda muhtarlarımızın da çok önemli görevi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda belediye başkanlarımıza ve muhtarlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum: Mahalle Meclislerimizi birlikte daha aktif hale getirelim. Oralarda yaşayanlardan sorunları dinlememiz daha iyi olacaktır. Bizim sivil toplum kuruluşlarımızın bir kısmıyla paylaştığımız Filyos Projesi var ve Filyos Projesi'nin hayata geçmesi için limanla alakalı ihale yapıldı, çalışma başladı. Bu proje Zonguldak için önemli, ama nasıl kullanılacağı da çok önemli. Kalkınma İdaresi Başkanlıkları, bilindiği gibi Güneydoğu Anadolu Projesi'yle (GAP) Türkiye'nin gündemine geldi. İlk olarak da GAP kapsamında yapıldı. Sonra farklı illerde de yapıldı. Bizim Zonguldak olarak Kalkınma İdaresi Başkanlığına önemle ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Zonguldak'a daha fazla yatırımın gelmesi, kurumların arasındaki işbirliğinin daha iyi sağlanabilmesi için Kalkınma İdaresi Başkanlığının Zonguldak'a kurulması gerekiyor. Bunun için elimizdeki en önemli veri, Filyos Vadisi Projesi'dir" dedi.

AKDEMİR: "BİZE SUNULAN PROJELERİ HER ZAMAN DİKKATE ALDIK"

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, Kent Konseyi'ni önemsediklerini söyleyerek, "Kent Konseyi, gerçekten bir ilin gelişimindeki çok önemli paydaşlarından biridir. Bu anlamda belediye olarak biz her zaman Kent Konseyimizi önemsiyoruz. Bize sunulan projeleri her zaman dikkate aldık ve dikkate aldığımız konuları da hayata geçirebilmek için mücadelemizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yeni katılmak isteyen derneklerin talebi, yeni düzenlenen Kadın Meclisi Yönergesi ve Kent Konseyi Yönergesi'nin 2 maddesinde değişiklik önerisi görüşüldü, "Üzülmez Kültür Vadisi Projesi" ile Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün "Kanser Taraması" konulu sunumları yapıldı. Dilek ve temennilerin ardından Genel Kurul sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi