Zonguldak Özel Level Hospital Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hikmet Aytekin "hidrosefali (beyin içi sıvı birikmesi)" ameliyatı ile kafatası içine "şant" takarak hastalarını iyileştiriyor.

"Tedavi edilebilir demans hastalığını normal basınçlı hidrosefali ile karıştırmayın" diyen Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Aytekin, yaptığı açıklamada, "Hidrosefali, 'beyinde sıvı birikmesi' olarak da bilinen, beyin ventriküllerinde ve boşluklarında beyin omurilik sıvısının normalin üzerinde birikmesi durumudur. Yıllar geçtikçe bedenimizde yaşadığımız fiziksel değişim, aslında organlarımızın yaş aldığının bir göstergesi. Yaşlandıkça beynimiz de yaş almaya ve unutmaya başlıyor. Bazen unutkanlık baş gösteriyor. Zamanla unutkanlığı yaşlılık sürecinin normal bir getirisi olarak kabul ediyoruz. Ama her zaman bu durum öyle açıklanmıyor. Unutkanlık, beyin omurilik sıvısının emilimi ile ilgili bir dengesizlikten kaynaklanan yaşlılık hidrosefalisinin bir belirtisi de olabiliyor. 'Normal basınçlı hidreosefali' olarak bilinen bu hastalık, fiziksel ve zihinsel kayıplara yol açıyor. Orta yaşlı erişkinlerde görülen önemli bir belirti baş ağrısıdır. Bu yaş grubunda ayrıca uyuklama, denge bozukluğu, idrar kaçırma, kişilik bozuklukları, demans (bunama) ve görme bozuklukları görülür. Yaşlılarda iletişim kurmada bozukluk görülür. Ayrıca yürümede dengesizlik, hatırlamada zorluk, baş ağrısı, idrar kaçırma gibi bulgulara rastlanır. Hastayı ameliyatla, kafatası içine takılan 'şant' adlı cihazla tedavi ediyoruz. 'Şant' ile kafadaki beyin boşlukları içerisinde bulunan fazla miktardaki sıvının, karın içi boşluğuna silikon bir tüp yardımıyla tahliyesi sağlanıyor. Bu şekilde su boşaltılarak emilim sağlanmış oluyor. Kişi genellikle bir saat kadar süren bu ameliyat sonrasında iki gün istirahat ederek, hastaneden taburcu oluyor."

"AMELİYATTAN SONRA YÜRÜYEBİLİYOR"

"Cerrahi işlemin ardından ilk olarak yürüme bozukluğunda iyileşme görülüyor. Yapılan çalışmalara göre, normal basınçlı hidrosefalide görülen yürüme bozukluğu yüzde 100, idrar kaçırma şikayeti yüzde 90 ve unutkanlık şikayeti ise yüzde 40 civarında düzeliyor. Unutkanlığın düzelmesi diğer şikayetlere göre biraz daha vakit alıyor. Yine yapılan çalışmalarda normal basınçlı hidrosefali ameliyatı olabilme ihtimalinin ilk 3 ayda yüzde 65 olduğu, üçüncü yıla doğru bu oranın yüzde 30'lara kadar düşebildiği belirtiliyor."

Editör: Pusula Gazetesi