-ÖZEL İÇERİK-

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesine bağlı Kadıoğlu Köyü, Çobanhasanlar Mahalesinde bulunan ve 2008-2011 yılları arasında Ereğli Müzesi tarafından bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan Kadıoğlu Mozaikleri turizme kazandırılacak.
Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, 6 milyon liralık proje için geçen yıl 1 milyon lira ödenek ayrıldığını, 2022 bütçesinde de bir milyon daha ödenek bulunduğunu belirterek "İhale 2022 yılının Şubat ayında yapılacak. 2 milyon lirası hazır. Hızlı bir şekilde bitirmeyi planlıyoruz" dedi.
HİKAYESİ:
Kadıoğlu Mozaiği, Zonguldak-Çaycuma-Kadıoğlu köyü, Çobanhasanlar Mahalesinde bulunmaktadır. 2008-2011 yılları arasında Ereğli Müzesi tarafından bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Kalıntıların MS 3. yy ait bir çiftlik evine (Villa Rustica) ait olduğu düşünülmektedir. Evde, zemini mozaikle kaplı 3 oda vardır. Bunlardan apsidal odanın içinde 7.3 x 7.3 m ebatlarında bir mozaik bulunmaktadır. Diğer mozaikler ise 5.8 x 5.8 m ölçülerindeki, üzerinde, Lykurgos ve Ambrossia'nın betimlendiği mozaik ile 4.2x10.2 m ölçülerinde geometrik desenlerden oluşan mozaikdir. Kalıntılar, Kadıoğlu Köy Yolu'na 15 metre uzakta ve yol kotundan 7 metre aşağıdadır.
Kadıoğlu Mozaiği, zarar görmemesi için üzerine membran kaplanmış toprakla örtülü vaziyettedir ve Ereğli Müze Müdürlüğünce arada bir bakım için açılmaktadır. Konuyla ilgili profesyonellerin çok değerli olduğunu belirttikleri bu kültürel mirasın, atıl durumda olduğu anlaşılmaktadır.