EYT'lilerin emeklilik hesaplaması nasıl yapılır?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hesaplamaları emeklilik için (son) birkaç yılı kalan tüm vatandaşların dikkat etmesi gereken en önemli kuraldır. EYT' liler için son 7 yıl kuralı nasıl hesaplanıyor. Gündemden düşmeyen sorunlardan bir tanesi olan EYT' nin hesap yapılırken nelere dikkat ediliyor. Hepsini sizler için araştırdık.

7 Yıllık Fiili Hizmet İle Emeklilik Şartları Neler

Şartlarını tamamlayan vatandaş emeklilik dilekçesi verdiğinde, aylığı ödeyecek kurumun belirlenmesin de, sigortalının emeklilik tarihinden geriye dönük son 7 yıllık hizmet süresi esas alınıyor. Son pirim gün sayısı olarak ta 2,520 günlük pirime bakılıyor. 7 yıllık süre için ödenen 2,520 prim gününün yarısı 1,260 prim günü ediyor. 1.260 günün bir fazlası yani 1,261 prim gün hangi sandığa kayıtlı ise o sandık üzerinden emekli olabiliyor. Son 7 yıllık fiili hizmet 2520 gün süresinde 3,5 yıldan/1260 günden fazla süreli 4/b statüsü varsa emeklilik de 4/b olacaktır. Alası bir durumda son 7 yıllık fiili hizmet 2520 gün süresinde son 3,5 yıldan/1260 günden fazla süreli 4/a SSK statüsü varsa emeklilik de SSK olacaktır. Kurallar 2008 yıl sonrası işe girenler için farklıdır. 1.10.2008 sonrasında işe giren sigortalıların ise, en fazla hangi statüye göre prim ödendiyse o statüye göre emeklilik şartları belirlenmektedir.

BAĞ-KUR Emeklileri Diğer Sandıklara Göre Daha Zayıf

Emekliliğine bir kaç yıl kalan kişilerin dikkat etmesi gereken kural 7 yıl kuralıdır. 7 yıl kuralıyla SSK'lı olarak yıllarca çalıştınız ve emeklilik dilekçesi verdiniz. Ancak 7 yıl kuralı nedeni ile SSK yerine BAĞ-KUR üzerinden emekli oldunuz. BAĞ-KUR emeklilik şartlarının diğer sandıklara göre biraz daha zayıf olmasından kaynaklanıyor. Çalışanlar BAĞ-KUR yerine SSK'dan emekli olmayı tercih ediyor. Konuyu toplayacak olursak kişilerin son çalıştığı 7 yıl yıl esas alınıp hangi sandıktan prim ödemeleri çok ise o sandıktan emekli oluyorlar.

EYT Son Durum Nedir? EYT'liler İçin Yeni Yasa Çıkacak Mı?

Bir milletvekilinin toplantıda emeklilik yaşıyla ilgili sıkıntıları dile getirdiği, EYT' ler çalışmaya devam etseler bile maaşlarının düşmemesi için, yeni sistem kurgulanması önerisinde bulunduğu belirtildi.

EYT konusunda önemli açıklamalarda bulunun Bakan Selçuk şunları söyledi: ''Bizim tabirimizle emeklilikte yaşı tutmayanlar, biz bu kavramı kullanmayı tercih ediyoruz EYT kolay bir konu değil'' . EYT bekleyenlerin yaş ortalamasının 48 olduğunu belirten Bakan Selçuk, emekli olma için 48 yaşın çok erken olduğunu, bu yaşta emekli olunamayacağını belirtti.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cnn Türk kanalında Hakan Çelik' in sunduğu programın canlı yayın konuğu oldu. ''EYT, hala çözüme kavuşturulmayı bekleyen konulara arasında ve son durumu yakından izlenmektedir''. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk daha önce EYT konusunda yaptığı açıklamada, emekli adaylarını üzmüştü.

EYT ile İlgili Yeni Düzenleme Gelecek Mi?

Emeklilikte yaşa takılanlar; Emekli olamadıkları için çalışmaya devam etmektedirler. Çalışma hayatları devam ettikçe, emekli olduğunda alacağı aylıktan düşüş yaşanmaktadır. Bu durumun önlenebilmesi için EYT' lilerin, yasa çıktığı günden bu güne, çalıştıkları kadar sürenin, emekli maaşlarının düşmemesini sağlayacak bir yol bulunması konusunda çalışmalar devam ediyor. Yapılacak olan bu değişiklikle birlikte, Emeklilikte Yaşa Takılanlar çalışma hayatına devam etseler bile veya bir başka deyişle erken emeklilik hakkı tanınmasa da maaşlarının düşmemesi sağlanacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken emeklilik ile ilgili açıklamalarından sonra binlerce EYT' linin emeklilik umutları ortadan kalkmış gibi görünse de hükümetin EYT ile ilgili çok önemli bir adım atabileceği konuşulmaktadır. EYT' liler ivedilikte mağduriyetlerinin ortadan kalkmasını istemekte olup, EYT düzenlemesinin meclise yasa tasarısı sunulup kabul edilmesini beklemektedir. EYT' lilerin istekleri kabul gördüğü taktirde, kadınlar 39 yaşında, erkekler ise 46 yaşında emekli olabilecekler.

Dünya'da en başta Finlandiya modeli olmak üzere, pek çok seçenek üzerinde tartışmalar devam etmektedir.

Kaynak: Haberzamani.net