Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası'nın Dezavanjlı Kişileri Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edinebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı Çerçevesinde hazırlayıp yürüttüğü 'Kadın Tasarımcılar Çaycuma'yı Değiştiriyor Projesi' kapanış ve sertifika töreni gerçekleştirildi.

Belediye Sosyal Tesisleri'nde (SEKA) gerçekleştirilen törene; Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Selçuk Özen, Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık, Meclis Başkanı Erdoğan Güney, Çaycuma MYO Müdürü Hikmet Yazıcı, Devrek TSO Başkanı Ertan Çıvak, Esnaf Odası Başkanı Hayri Kandemir, Emekliler Derneği Başkanı Nizamettin Eyidoğan, Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın katıldı.

SARSIK; "ODA OLARAK EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ"

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık oda olarak eğitime önem verdiklerini belirterek; "Projenin temel amacı kadınların iş hayatında daha fazla yer almalarını sağlamaktır. Ayrıca çeşitli kurs ve seminerlerle kendi işini kurmak isteyenlere oda olarak destek verilmiştir. Bu proje ile kadınların istihdamına yönelik vermiş olduğumuz katkılardan duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha belirmek istiyorum"diye konuştu.

KANTARCI; "TSO'YA MENSUP OLMAKTAN KIVANÇ DUYUYORUM"

Çaycuma TSO'nun mensubu olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı; "Odaya 8 yıl bir fiil hizmet etmekten kıvanç duydum. Çaycuma TSO'nun son yıllarda artan güzel etkinliklerinden bir tanesindeyiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bulunduğumuz bina SEKA Kağıt Fabrikası'nın yapımını sağlayan sosyal bina. Dönemimizde restore edilip , orijinaline sadık kalarak kullanıma açtık. Çocukluğumuzla buralara giremezdik. Şimdi Çaycuma halkının hizmetinde. Bundan da mutluluk '

KEÇELİ; "KADINLARIMIZ İŞİNİ HAKKI İLE YAPIYOR"

Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli ise kadınların artık toplumun her alanında yer aldığını belirterek "Kadınlarımızın gelişen sosyal ve ekonomik şartlar dolayısıyla iş hayatının içerisine girmek mecburiyetindedir. Eskiden kadın dediğimizde çocuğuna bakan, evde temizliğini yapan, ev işleri ile meşgul olan kişi olarak aklımıza gelirdi. Şimdi ise neredeyse erkeklerin yapabildiği hemen hemen bütün işlerde kadınlarımızın sahada olduklarını ve o işleri de hakkı ile belki de hatta erkeklerden daha iyi yaptıklarını bile ifade etmemiz gerekiyor.

Çağımız öyle bir hale geldi ki bize düşen en önemli görev kendimizi yetiştirmek, donanımlı hale getirmek. 'Her işi yaparım'diyen hiçbir iş yapamaz. Bu proje kapsamında kadınlarımız 'Auotocat' programını öğrendiler. Ticaret Odasını ben sadece bir oda olarak görmüyorum. İstihdama yönelik çalışmalar yaparak, okul ihtiyacı olduğunda TSO Fen Lisesini yapmış olduğu gibi yeni okullara da destek olacağından hiç şüphemiz yoktur" şeklinde konuştu.

KUTOĞLU; "ÜNİVERSİTELER SOSYAL SORUNLARLA DA İLGİLENMELİ"

BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ise üniversite olarak yaşadıkları bölgenin sorumluluklarının bilincinde olduklarını söyledi. Kutoğlu; "Bir üniversite sadece eğitim öğretim değil, aynı zamanda kentin sorunları, sosyal sorunları, AR-GE yapımındaki çalışmaları ile adından söz ettirmesi lazım. Büz üniversite olarak kentin 3 önemli büyük firması ile AR-GE anlaşması yapmış bulunuyoruz. Yakında inşallah Bilim Sanayi Bakanımızın onayı ile TEKNOPARK'IMIZ açılacak. Firmalarımız burada yapacakları AR-GE çalışmaları ile şehrimiez katkıda bulunabilecekler. Çaycuma TSO'nun yapmış olduğu bu projeye ortak olmak bizleri mutlu ediyor. Proje sırasında kullanılan 30 adet bilgisayarın Çaycuma TSO tarafından Meslek Yüksek Okulumuza bağışlanması içinde ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum"şeklinde konuştu.

ÇINAR; "ÇAYCUMA SİNERJİSİ YÜKSEK BİR İLÇE"

Bir çok kişinin emeği geçen projeye katkı verenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Zonguldak Valisi Ahmet Çınar şunları söyledi; "Kadınlar toplumun hayatında olması gereken yerde olup gerçek rollerine kavuşur, ve onu ifşa edebilirlerse bırakın Çaycuma'yı dünyayı bile değiştirebilirler. Türkiye olarak tasarımda belli bir seviyeye gelebilirsek, sanatı bir ihtiyaç olarak kullanmaya başlarsak ve toplumda sanat ihtiyaç haline gelirse biz zaten gelişmiş bir halk topluluğu oluruz. Projeyi düşünenlerin özüne kadını ve tasarımı koymuş olmaları bence karlı bir görevdir. 5-10 yıl öncesine göre ekonomik kalkınmada, toplumsal gelişmedeki konfor anlayışı ve her alanda çok güzel çalışmalar devam ediyor. Çaycuma sinerjisi yüksek, bereketli ve Türkiye'nin en dinamik noktalarından birisi olmaya aday bir ilçemizdir".

'Kadın Tasarımcılar Çaycuma'yı Değiştiriyor Projesi'Koordinatörü Recep Acar slayt gösteri eşliğinde proje hakkında bilgi verdi.

Proje kapsamında BEÜ Çaycuma Kampusunda mobilya tasarım eğitimi için kullanılan bilgisayar ve diğer malzemelerin BEÜ'ne devri için Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık arasında protokol imzalandı. Son olarak kursu başarı ile bitiren kadın tasarımcı adaylarına belgeleri verildi.

Editör: Pusula Gazetesi