Bilindiği gibi jinekomasti erkek memesinin nomalden büyük olmasıdır. Fiziki bir hastalık olarak kabul edilmese de sosyal yönden erkeği sıkıntıya soktuğu için tedavisi gerekir. Tedavide öncelikle diyet ve spor, ayrıca yaşam tarzının düzenlenmesi ile sorunun düzeltilmeye çalışılması yoluna gidilir. Özellikle hafif vakalarda ameliyata gerek kalmaksızın jinekomasti düzelebilir. Düzelmediği durumlarda ameliyat şart olur.

Testosteron miktarı % 25 azaldı

Jinekomasti ile ilgili kaynaklarda özellikle 80'li yıllardan sonra erkeklerde testosteron düzeyinde ortalama % 25 azalma görüldüğü yazılmaktadır. Bu da görece ve oransal olarak kadınlık hormonu olan estradiolün artışına sebep olur. Hormonal denge bozulur. Böylece jinekomasti zemini hazır hale gelir. En yaygın olanı hafif veya orta şiddette jinekomastidir. Yine bazı kaynaklara göre erkeklerin % 65'inde bir miktar jinekomasti var. Hafif bir durumlarda, yani 1. ve hatta 2. derece dediğimiz jinekomastilerde daha büyük göğüsler yerine daha çok "şişmiş bir meme başı" görünümü vardır.

Erkekler arasında testosteronda yüzde 25'lik bir düşüşün sadece jinekomastiye değil, diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve yüksek kolesterole sebep olabileceği söylenmektedir. Asıl nedene inmek istersek, düşük testosteron seviyelerinin arkasındaki nedeni bulmak zorunda kalacağız. Bu konuda pek çok teori var. Bunlardan en bilineni ergenlik çağındaki yüksek kilolardır. Yağ dokusu estradiolü depoladığı için en önemli jinekomasti nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Alkol, aşırı soya tüketimi, sık sık diyet yapıp bırakmak jinekomastiye neden olabiliyor. Özellikle kilo verip akabinde alınması durumunda memede yağlanma artıyor.

Jinekomasti niye bu kadar gündemde?

Jinekomastinin bu kadar gündemde olmasının başka bir nedeni de erkeklerin yaşam tarzı ve özellikle sosyal medya ile birlikte daha göz önünde olma durumu. Ünlü kişilerin ve sporcuların fotolarını, videolarını izleyen genç erkekler kendi memelerini beğenmez hale gelebiliyor. Özellikle yaz aylarında plajda rahatsız oluyorlar. Dar tişört giyince memelerin kabarıklığı belli oluyor. Böylece estetik cerrahlara başvurular artıyor.

Jinekomasti tedavisi

Altta hormonal bir hastalık yoksa jinekomastinin tek tedavisi cerrahidir. Hormonal hastalık yönünden bir endokrinoloji uzmanı ile görüşülebilir. Küçük jinekomastilerde öncelikle spor ve diyetle memenin küçültülmeye çalışılması önerilir. Olmazsa ameliyatla meme küçültülür. Ameliyatın süresi ve tekniği memenin büyüklüğüne göre değişir. 1 ay kadar korse takmak önerilir. Yine 1 ay ağır spor ve işlerden uzak durmak gerekir.

Sonuç olarak; jinekomasti sosyal yönden erkekleri sıkıntıya sokan bir rahatsızlıktır. Tek tedavisi de ameliyattır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için Dr. Defne Erkara'nın www.defneerkara.com web sitesine başvurabilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi