Hele yemek pişirmeyi sevenler için, neredeyse 'hobi' alanıdır mutfaklarımız. Bu yüzden hem rahat edeceğiniz hem temizliği ve hijyeni koruyabileceğiniz hem de işlevsel bir şekilde çalışacağınız yerler olmalıdır mutfaklar...

Mutfakta çok eşya bulundurmak zorunda olmamız, dağınıklık riskini de beraberinde taşır. İşlevsel tercihler ise size rahat çalışma ortamı sağladığı gibi, mutfaktaki dağınık görüntülerin de ortadan kaybolmasını sağlar, estetiği ihmal etmemenize yol açar.

Bunun için temel bilgilere göz atmakta fayda var.

Hayati Bilgiler

Eğer mutfağınızı yeniden dekore edecekseniz, bazı 'hayati' bilgileri ihmal etmemelisiniz. Bunların başında; mutfağın büyüklüğü gelir. Bu büyüklük sizi bazı konularda kısıtlayabilir ama eğer işlevsel seçimler yapabilirseniz, büyük bir mutfaktaki kadar rahat çalışabilir hatta hem yemeğinizi bu alanda yapabilir, hem de bu alanda yiyebilirsiniz.

Ama büyük bir mutfağa sahipseniz, birçok konuda kısıtlanmadan, tasarıma geçebilirsiniz.

Dolaşım Alanları

Öncelikle, mutfağınızda dolaşabileceğiniz yerler yaratmalısınız. Bunun için kullanmadığınız aletlerinizi öncelikle gözden geçirin ve elden çıkarın. Aksi takdirde, mutfakta çalışmak sizin için bir eziyete dönüşebilir.

Mutfağınızın şekli bu aşamada önemlidir. Kare, dikdörtgen ve yuvarlak mutfaklara göre ayrı ayrı mobilyalar mevcuttur ve dekorasyonunuzda bu şekillere göre hareket etmeniz oldukça önem arz eder.

Depolama Alanları

Mutfak dolaplarının, temel dolapların yanında boşlukları dolduracak şekilde yaptırılması size ayrı bir depolama alanı sağlayacaktır ki, bu da mutfağın kalabalık ve sıkıcı görünmesini engelleyen bir husustur.

Depolama alanını dizayn ederken, kendi ihtiyaçlarınıza göre ve evin nüfusuna göre dizayn etmeniz, mutfakta elinizi rahatlatacaktır. Bu bağlamda, fazla depolama alanlarına sahip olurken, hareket alanınızı kısıtlamamanız ayrı bir önem taşımaktadır. Bunu sağlamazsanız, yeteri kadar depolama alanınız olabilir ancak mutfakta çalışırken yeteri kadar rahat etmeyebilirsiniz.

Ada Mutfaklar

Ada ve yarım ada mutfaklar, her mutfakta tercih edilen mutfak tipleri değildir. Özellikle küçük mutfaklarda, bu konuda ısrar ederseniz, sonradan sıkıntı yaşayabilirsiniz. Çünkü ada mutfak, daha çok büyük mutfaklar için geçerlidir ve ancak büyük mutfaklarda işlevsel bir şekilde kullanılabilirler. Ada mutfakların en önemli özelliği alanda çalışma kolaylığı getirmesidir ki, günümüzde çok estetik bir şekilde yapılan bu tezgahlar, mutfağımızda güzel bir görüntü de sağlamaktadır. Ada mutfakların tezgahlarının bir bölümü, yemek yiyebilecek şekilde düzenlenebilir. Ayrıca bu tezgahların alt bölümleri, gayet ideal depolama alanları olarak kullanılabilirler.

Ada mutfakların tasarımı iyi bir şekilde yapıldığında hem kullanışlı olur hem de çok estetik bir görüntü verir. Bu noktada iyi bir iç mimardan profesyonel destek almanız çok işinize yarayabilir. İç mimarlık hizmeti sonucunda hem zamandan tasarruf etmiş hem de ada mutfak dekorasyonunuzu emin ellere teslim etmiş olursunuz.

Kullanacağımız Malzemeler

Mutfak tezgahlarında hangi malzemeleri kullanacağımız ayrı bir öneme sahiptir. Ahşap, çelik, taş, laminat... Bu konuda zevkinize güvenebilirsiniz ancak mutfak 'çok çalışılan' yer olduğu için malzemelerin dayanıklı olup olmadığın, üzerlerinde çizik taşıyıp, taşımayacağını iyi araştırmanız gerekmektedir. Örneğin, çelik tezgahlar, dayanıklıdır ancak çizilme olasılığı yüksektir. Granit, mutfaklar için çok uygundur ancak onların da fiyatları yüksektir.

Ölü Bölgelerden Yararlanın

Dolap tasarımına karar verirken, köşe bölümlerin, buzdolaplarının üzeri gibi boşlukların, şekillerine göre değerlendirilmesi ve bu boşluklardan faydalanılması, size hem rahat bir dolaşım alanı yaratacak hem de ölü bölgelerden faydalanmanıza yol açacaktır. İnce ve sürgülü çekmeceler de bu konuda size çok yardımcı olabilir.

Mutfak masası konulamayacak kadar küçük mutfaklar için ideal olanı ise katlanabilir masalardır. Hemen her markette, uygun fiyata bulacağınız katlanabilir masalar, sadece yemek yerken açacağınız için, yemek yaparken sizi kısıtlamayacaktır.

Renkli mi, Sade mi?

Dolap tasarımının ardından karar vermeniz gereken önemli bir husus ise mutfak mobilyalarınızın tarzıdır. Bu konuda nasıl bir mutfakta çalışmak istediğinizi öncelikle karar verin. Minimalist mutfaklar, daha aydınlık ve yalın görüntüleriyle, size rahat bir çalışma ortamı sağlayabilirler.

Son yıllarda çok renkli mutfak tasarımlarının ön plana çıktığını görmekteyiz. Bu tasarımlardan yararlanmak isteyebilirsiniz ancak bu konuda dekorasyon stilinizi gözden geçirin. Hangi renklerin sizi mutlu ettiğini hatırlayın ve bunları uygulayın. Daha sade mutfakları tercih edenlerin işi ise daha risksiz diyebiliriz. Çünkü sade ve yalın mutfaklarda renk seçimi çok daha kolaydır.

Aydınlatma Önemli

Tezgahların üzerindeki dolapların altında düzenleyeceğiniz aydınlatmalar, size mutfakta ayrı bir çalışma konforu sağlayacaktır. Bunun için led şeritleri ya da spot ışıkları kullanabilirsiniz. Bu tür aydınlatma, mutfağınızın atmosferini de anında değiştirecektir.

Editör: Pusula Gazetesi