CNN TÜRK Muhabiri Ünal Kaya, AK Parti ile MHP'nin Yerel seçimlerde gerçekleştirecekleri işbirliğinin kapsamı ile ilgili genişlemenin ayrıntılarını canlı yayında açıkladı. Ünal Kaya'nın açıklamalarında CHP'nin elinde bulunan ve aynı zamanda CHP-İYİ Parti ittifakı'nın da sağlandığı Zonguldak'ta yerini aldı. Ünal Kaya, Zonguldak ve benzeri illerin masada olduğunu söyledi. Listelerin üç aşağı beş yukarı belli olduğunu belirten Ünal Kaya, konu ile ilgili şu açıklamarı yaptı:

"Ancak İYİ Parti ile CHP'nin illerde de işbirliği yapması üzerine AK Parti ve MHP'de bu süreci, ittifak sürecini illere de yayma kararı almıştı. Haliyle illerde bir ittifak kararı oluşursa, il belediyelerinde bu nedenle de 2 partinin daha önce açıkladığı il belediye başkanlarından, başkan adaylarından bazılarının geri çekilmesi gündeme gelecek. O nedenle de listeler sil baştan değişecek diyebiliriz illere göre. Tabi ki ne kadar bir anlaşma bekleniyor hemen paylaşalım. 30 Büyükşehir ve 2 liderin memleketi haricinde bir anlaşma yoktu. İşte Mehmet Özhaseki ile Sadir Durmaz geri kalan 49 ili gözden geçiriyor ve bu 49 ilin 20 civarında ilinde bir anlaşma sağlanması bekleniyor. Bunlar arasında özellikle HDP'li kayyum atanan belediyeler bulunuyor. Onların sayısı 10 civarında zaten. Bu kayyum belediyelerinde bir anlaşmaya artık kesin gözüyle bakılıyor. Birinci ifade edeceğimiz nokta bu. Onun dışındaysa, AK Parti'nin ve MHP'nin elinde olan ancak CHP ile İYİ Parti'nin ittifak halinde gittiği bazı iller var. Yaklaşık 5-6 il ve bunların bir şekilde kaybedilebilir mi sorusu gündeme gelen iller. İşte bu kaybedilme riskine karşı da AK Parti ile MHP, o illerde de işbirliğini gündeme sokacak.

Bir diğer unsursa hali hazırda Cumhuriyet Halk Partisi'nin elinde bulunan il belediyelerinden AK Parti ile MHP seçime birlikte girerse kazanılır denilen belediyeler var. İşte bunlarında sayısı 4-5 civarında. Bu belediyeleri topladığımız zaman 20'yi aşan bir il sayısına ulaşıyor. Mehmet Özhaseki ile Sadir Durmaz işte bu illeri görüşüyor. Bir uzlaşı sağlanması durumunda da liderlere sunum yapılacak ve bu 20 civarındaki il de 30 Büyükşehir'e ek olarak ittifak kapsamına alınmış olacak. Tabi ki bu kapsama alınması ile birlikte iki partiden biri de adayını geri çekmiş olacak. Hangi parti çekecek? Bu nasıl karara bağlanacak? Kamuoyu araştırmalarına bakılacak, 24 Haziran seçimlerine bakılacak ve sahadaki duruma bakarak, hangi aday daha güçlüyse, hangi parti daha güçlüyse onun adayının desteklenmesi kararı alınacak. AK Parti ile MHP arasındaki ittifaktaki bir diğer unsursa belediyemeclis üyeliği listeleri, daha önce ayrı ayrı girecekleri açıklanmıştı. Ancak son yapılan bu görüşmelerde, nerede ittifak kuruluyorsa o ilde belediye meclis üyelikleri tek liste halinde hazırlanacak. Buna yönelik çalışmaların sürdüğünü hatırlatalım."

Editör: Pusula Gazetesi