Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Memiş, "Asgari ücretin altında kalan emekli aylıkları asgari ücret seviyesine intibak yapılarak prim gün sayıları eşit olan emeklilikte eşitlik sağlanmalıdır"dedi.
Memiş, sosyal güvenlikle ilgili 102 sayılı İLO sözleşmesine aykırılık teşkil eden 4447 ve 5510 sayılı kanunların yeniden değerlendirilmesi ve intibak birlikte değişikliklerin yapılmasının sosyal devlet olmanın bir yükümlülüğü olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca emeklilere Derneğe sahip çıkın çağrısında bulunan Hüseyin Memiş şu açıklamayı yaptı:

"2021 bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmeye başlanılmıştır ama emekliyi ilgilendiren intibak ve Bayram ikramiyelerine ilişkin bir değerlendirmeye yer verilmemesi önemli bir eksikliktir. Sosyal güvenlik ülkemizin en kapsamlı koruyucu şemsiyedir. Sosyal güvenliğin gelirini ve geleceğini güvence altına alan ve çalışma çağında olan her bireyin erişmesi olağan bir haktır. Sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişikliklerle aylığa hak kazanma koşullarında ve aylıklarının hesaplanmasında farklılıklar öngörülmüştür. Sosyal güvenliğin normu eşitlik demektir. Anayasamıza ve onayladığımız sosyal güvenlikle ilgili 102 sayılı İLO sözleşmesine aykırılık teşkil eden 4447 ve 5510 sayılı kanunların yeniden değerlendirilmesi ve intibak birlikte değişikliklerin yapılması sosyal devlet olmanın bir yükümlülüğü olarak görülmelidir. Sorun erteleme yerine çözüm bulunmalıdır.
Emekli aylıklarının hesaplanmasında ki karma sistem emekli aylıklarının bütünlüğünü bozduğu gibi kayıpları da arttırmıştır. Bu gerçeği gören hükümet 2019 yılında en az aylık ödemesini 1000 TL olarak yapmış sonra 1300 TL ye çıkardı. Asgari ücretin altında kalan emekli aylıkları asgari ücret seviyesine intibak yapılarak prim gün sayıları eşit olan emeklilikte eşitlik sağlanmalı.
Emekli arkadaşlar emekli derneğine sahip çıkın. Ayda 3 TL gibi bir çay parası için derneğimizden ayrılmayın. Çalışan işçilerimizi görüyorsunuz, sendikalı oldukları için patronlar işçilerin çalışmasına sendikalı oldukları için son veriyorlar."