Türkiye'deki "Türk Maden Teknik Elemanı" miktarının yetersizliği dikkate alınarak, madenciliğin ihtiyaç duyduğu mühendisleri yetiştirmek üzere, Zonguldak'ta 1924 yılında T.C. İktisat Vekilliği'ne bağlı dört yıl tedris devreli "Yüksek Maadin Mühendisi Mektebi Alisi" açılmış ve basına müdür olarak İstanbul Yüksek Mühendis Okulundan Profesör "Müderris" M. Refik FENMEN tayin edildiği gibi yurt dışından da bir kısım yabancı öğretmenler getirtilmiştir.

1924'den 1927 yılına kadar ilk dönemlerde İstanbul Yüksek Mühendis Mektebi'nde olduğu gibi lise sınıfları arasından imtihanla ve sonradan sadece Lise mezunları arasından seçilen parasız yatılı öğrencilere değerli bir öğretim kadrosuyla öğretim yaptırılmıştır. Okulda gösterilen derslerin madenciliğe ait olan uzmanlık kısmındaki yabancı profesörlerin ders müfredatını doğrudan doğruya takip edebilmeleri için öğrencilere okula girişlerinden itibaren haftada 10 saat Fransızca kursları verilmiştir.

Zonguldak Yüksek Maadin Mühendisi Mektebi Alisi 1924 yılında açılmış, ilk mezunlarını 1928 yılında vermiştir. Ancak bu yüksekokul pek kısa ömürlü olmuş ve 1931 yılında son mezunlarını verdikten sonra kapatılmıştır. Okuldan 1924-1931 yılları arasında toplam 70 Maden Mühendisi mezun olmuştur.

1928 YILINDA MEZUN OLAN İLK MADEN MÜHENDİSLERİ

Ruhi ALKOR, Zülkerem ALTAY, Kudret ARGUN, Tevfik AYYILDIZ, Ö.Hulusi BARUTOĞLU, Faik BĐRKAN, Bahattin BĐRSAN, Selahattin GÖKTUĞ, Yusuf GÜRATA, Hakkı KÖK, Naim KROMER, Cemal KURTULAN, Hulusi ORPEN, Mazlum ÖĞET, Fuat TARI, Nevzat YERDEL.

Kaynak: Havzanın Tarihcesi, Bahri SAVASKAN
Zonguldak Nostalji-Ekim 2021