1829 yılından günümüze gelene kadar Uzun Mehmet'in ailesi kök ağacında olduğu gibi yelpaze şeklinde dallanarak gelmiştir. Soy ağacına dahil olan aile fertlerine 1932 yılından sonra belli bir dönem devlet tarafından ödüller verilmiş ancak bu gelenek 1980 darbesinden sonra ve tasarruf tedbirleri gerekçesiyle iptal edilmiştir. Elimizde olan belgelere dayanarak bunlardan bazılarının bilgilerini verebiliriz.

1830 yılındaki nufüs sayım verileri 1844 vergi kayıtları, 1903 ve 1932 tarihli gazete haberlerine göre. Ailenin var olduğu, günümüze bir artış göstererek geliştiği görülmektedir.

Uzun Mehmet'in kaç çocuğu kesin bilinmese de, bir koldan oğlunun Mustafa olduğu, Oğul Mustafa, eşi Rukiye'nin kayıtları belgelerle sabit görüldüğü.. Mustafa ve Rukiye'nin torunu Ali Rıza Efendi.ve oğlu Hacı İbrahim Şekerci.ise 1932 tarihli Akşam gazetesinde haber yapıldığı belgelenmiştir.

Yelpazenin günümüze ulaşılabilen ve bilinen aileleri soyadlarına göre Akar Ailesi, Kibra, ailesi, Altay ailesi ve Uzunmehmet ailesi bugün için gündemde belgeli bilinen köklerindendir.

Alıntı: Recep Çetin (Eğitimci-Araştırmacı-yazar)

Editör: Pusula Gazetesi