AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Merkez Güzelcehisar sahilinin turizme kazandırılması ile ilgili olarak önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, Güzelcehisar Lav Sütunlarını Türkiye'nin 112. Tabiat Anıtı ilan ettiklerini, koruma amaçlı imar planlarını yaptıklarını ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansından sağladıkları ödeneklerle Güzelcehisar Lav Sütunları Ve Sahilinin Turizm Ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi'nin yapımına başladıklarını, projenin yapım işleri tamamlandığında Güzelcehisar'ı turizme kazandırmış olacaklarını söyledi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Güzelcehisar'ı turizme kazandırmak için gerçekleştirmiş oldukları çalışmaları tek tek sıraladı.

Öncelikle, birinci derece doğal sit alanı olan Güzelcehisar Sahilinin koruma amaçlı imar planın hazırlandığını belirten Milletvekili Tunç, planın Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmasının ardından, Bartın İl Özel İdaresi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bartın Üniversitesince hazırlanan "Güzelcehisar Lav Sütunları Ve Sahilinin Turizm Ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi"nin Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından 2016 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamına alındığını belirtti.

Gerçekleştirilen ihalenin ardından projenin yapım işlerine başlandığını belirten Milletvekili Tunç, "Şu anda inşa aşamasında bulunan yürüyüş yolu ile ilgili basında çıkan haberlerde bazı endişeler dile getiriliyor, sahilin demirlerle kapatıldığı eleştirileri yapılıyor, hiç kimsenin bu konuda endişesi olmasın, projede demirlerin üzeri ahşapla kaplanacak ve demir yığını şeklinde görünmeyecek, Proje Koruma Amaçlı İmar Planı'na göre uygulanmaktadır. Lav sütunlarının karşısında bulunan adaya iskele ile geçilecek, İskele için de ayrı bir onay belgesi alındı. Ahşap yürüyüş parkurundan deniz-plaj ve kara arasında geçişler proje uygulamasında yüklenici firma tarafından İl Özel idaresi kontrolünde yapılacak, An itibariyle proje uygulama aşamasında olup, inşaat aşaması bittiğinde gündem oluşturulan konuların çözüldüğü kamuoyu tarafından da görülecek. Benzer projeler Antalya gibi turizm merkezlerinde uzun yıllardır uygulanmaktadır" şeklinde konuştu.

Milletvekili Tunç, tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar'ın milyonlarca yıl öncesinde oluşan Lav kayalarına sahip olduğunu belirterek, "80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşmesi, altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşerek düzgün geometrik yapıya sahip denize dik bir şekilde çapları 50-100 santimetre, boyları 30 metrenin üzerinde sütunlar halini alması ile doğal bir güzellik oluşmuştur. Dünyada Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'da bulunan lav sütunları koruma altına alınarak doğal miras kabul edilmiştir. Ülkemizde de Güzelcehisar lav sütunları Orman ve Su İşleri Bakanlığının onayı ile tabiat anıtı olarak ilan edildi, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumları arasında yer alan Güzelcehisar lav sütünlarını ülkemiz turizmine kazandırmak için başlattığımız çalışmalar Bartın turizmine ve ekonomisine katkı sağlayacaktır" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi