1926 dan günümüze kadar İş Bankası'nın havzadaki 4 şirketinden biri olan KÖMÜR-İŞ ten kalabilenler.!!!!

Bilindiği gibi genç Cumhuriyetimiz madenciliğe verdiği öneme dayanarak İş Bankası'na Zonguldak madenleri için de görev vermişti. Kömür-İş in Saıcazadelerden ve bazı küçük ocak sahiplerinden satın alınan İncirharmanı ocaklarına ait karo tesislerinden bazılara günümüze kadar gelebilmiştir. Büyük fotoğrafta da görüldüğü gibi tesislerin biri hariç tamamı buharla çalışırlardı. Sağdaki görülen Elektrikli kompresör ise EKİ tarafından kurulmuştu. İncirharmanı kuyusuna ait şövelman ise tam bir ferforje şaheseri idi. Maalesef 1960 ların ortalarında hurdacılara satıldı. (Bu gün yine muhtemelen 30 lardan kalan Çaydamar kuyusu ve şövelmanı ayakta durmakta ama tescil edilerek koruma altına alınması için çalışılması gerekiyor.)
İncirharmanı kuyusunun buharla çalışan vincine ait halatlar o zamanlar oksijen kaynağı ile kesilmişler ama bu gün hala biz buradayız der gibi dışarıya sarkmış durumdalar. Bu kuyudan çıkan kömürler ile İhsanıyede bulunan Eğik kuyudan (İşçiler arasındaki adı Üsküp dü) çıkan kömürler bir havai hat ile bu kuyunun yanından geçen bir konveyöre gelir ve yine Kömür-İş'e ait İncirharmanı lavuarına taşınırdı. Vinç binasının yan tarafında buhar çalışan düdük ise çalışanların mesailerinin başladığını ve bittiğini bildirirdi. Düdüğün bir önemli görevi daha vardı. O da ocakta bir kaza özellikle grizu patlamalarında Tahlisiye ekiplerini ve Sağlık ekiplerini göreve çağırırdı. Tabi bu düdük zamansız öttüğünde sesle birlikte anaların, babaların, eşlerin ve çocukların da yüreklerini heyecan kaplardı.

Üzülmez kok fabrikasının bacası bunlardan 10 yaş daha küçük. Onu tescil ettirenlerin bu tesislerinde tescili için çalışmaları gerektiğini düşünüyorum.

Editör: Pusula Gazetesi