Gazeteci Mustafa Uysal, yerel seçimlerin yaklaşmasıyla Ereğli'de ortaya çıkan belediye başkan adaylarıyla ilgili bir çalışma yaparak kim aday olmayı düşünüyor, kim hazırlık yapıyor kamuoyunu bilgilendirdi.

EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞINDA ADAYLIKLARI KONUŞULANLAR NE DEDİ?

Mart 2019'da yapılacak olan Yerel Seçim takviminin, Ak Parti Büyük kongresinin erkene alınmasıyla bende erken seçim düşüncesi oluşturdu. Bu nedenle CHP ve Ak Partide Ereğli Belediye Başkan adayı olarak isimleri kamuoyunda konuşulanları tek tek telefonla aradım. Kamuoyunda dedikodu olarak konuşulan isimlerin görüşlerini sordum. Elbette ismi konuşulanların içinden bana göre önemli olan isimlerle görüştüm. Yoksa yarın Belediye Meclisinde yerlerini garantilemek için kendini Belediye Başkan aday adayı görenleri çokta dikkate almadım. Onlar kusura bakmasın!

Öncelikle görüşmelerden aldığım net bilgileri paylaşıp hemen akabinde, kişi ile ilgili kendi görüşlerimi " Şahsi fikrin " diye yazacağım. Yani orada adaylarla ilgili kendi izlenimlerimi paylaşacağım. Hemen şunu belirteyim ki, "Adaylık başvurusu yapacak mısınız?" soruma, Ak Parti ve CHP'den sadece Ak Parti Eski İlçe Başkanı Mustafa Demiray net bir şekilde yapmayacağını ve adaylığı düşünmediğini söyledi. Onun haricinde aradığım isimlerin hiçbiri aday olmayacağım demedi.

AK PARTİDEN "BEN VARIM" DİYENLER....

İBRAHİM SEZER

Daha önce radyo programında aday adaylığı başvurusunu Ak Partiden yapacağını, kendisinin Ak Partili olduğunu ve başka bir partiden aday olmayı düşünmediğini söyleyen MÜSİAD Başkanı İBRAHİM SEZER'i aradım. Kendisi bu yerel seçimlerde kesinlikle adaylık başvurusu yapacağını belirtti. Şahsi fikrim, İbrahim Sezer'i ilk defa bu kadar kararlı ve net gördüm. Bu seçimlerde Ak Parti kanadında bu yarışın içerisinde direk olarak bulunacak.

FATİH ÇAKIR

Ak Partinin önceki dönem İlçe Başkanı ve milletvekili aday adayı FATİH ÇAKIR'ı aradım. Kendisine Belediye Başkanlığına aday olup olmadığını sorduğumda, seçimden ve aday adaylığı sürecinden yeni çıktığını, şuan konuyu değerlendirme aşamasında olduğunu ve ekibiyle ve çevresiyle istişare yaptığını belirtti. Aday olmayı düşünmüyorum demedi ama süreci izleyecek ve ona göre karar verecek. Şahsi fikrim, Fatih Çakır Belediye Başkan Adaylığı için başvuru yapacak. Milletvekili aday adaylığı sürecinde yaptığı hatalardan ciddi dersler çıkartarak, iddialı bir şekilde sürece girecek.

YÜKSEL BALCI

2009 yerel seçimlerinde Ak Partinin adayı olan YÜKSEL BALCI'yı aradım. Kendisi Ak Partiden Belediye Başkan Adaylığına başvuracağını söyledi. Yüksel Bey'in daha önce radyo programında " Ben adayım" çıkışı üzerine başka bir partiden aday olup olamayacağını sorduğumda, kesinlikle sadece ve sadece Ak Partiden aday olduğunu başka bir partiden kesinlikle aday olmayacağını belirtti.

AHMET KÖSE

Yaklaşık 2 yıldır özel görüşmelerimizde Belediye Başkanlığına adaylığına başvuracağını bana ileten eski İl Genel Meclis Üyesi AHMET KÖSE'yi aradım. Kendisine daha önce söylediği gibi adaylık yarışında olup olmayacağını sorduğumda, bana kesinlikle Belediye Başkanı adaylığına başvuracağını, bu yolda ciddi bir çalışma sürecine gireceğini belirtti. Şahsi fikrim, Avukat Ahmet Köse'nin de aday adaylığıyla gireceği yarış çok renkli geçecek.

NUMAN KORKMAZ

24 Haziran genel seçimlerinde Milletvekili aday adayı olabilmek için sürpriz bir şekilde görevinden istifa eden İlçe Milli Eğitim Müdürü NUMAN KORKMAZ'ı aradım. Kendisi memur olması nedeniyle açık konuşmamakla birlikte adaylığı düşündüğünü söyledi. Şahsi fikrim, kendisi zaten önceden beri Belediye Başkan Adaylığı için kendini hazırlıyordu. Şahsi fikrim; kendisine Belediye Başkanlığı noktasında Ak Parti haricinde başka bir parti yetkilisi tarafından teklif gittiğini de bildiğim Korkmaz, kesinlikle Belediye Başkan adaylığı başvurusunda bulunacak. Bu Ak Parti mi, başka bir partimi buna tam emin değilim.

MUHAMMET KÖSE

Ak Parti Kurucu İlçe Başkanı MUHAMMET KÖSE'yi aradım. Kendisine Belediye Başkan adaylığına başvurup, başvurmadığını sorduğumda çevresinden ciddi baskı olduğunun altını çizerek, kesinlikle Adaylık başvurusu yapacağını belirtti. Şahsi fikrim, Zonguldak Milletvekili dengelerinin Ak Partide değişmesinin ardından Köse'de bu yarışın içerisinde olanlardan.

FAZLI ERDOĞAN

22.ve 23 dönem Zonguldak Milletvekili olan FAZLI ERDOĞAN'ı aradım. Kendisi tecrübeli bir siyasetçi, uzun konuşmamızda Ereğli'de yapılması gerekenleri ve Ereğli'nin yeniden ayağa kalkması için mutlaka ehliyet ve liyakatlı kişilerin görev alması gerektiğini belirtirken, kararın Genel Merkez tarafından verileceğini, kendisinin vakti zamanı geldiğinde gerektiğinde adaylık başvurusu yapabileceğini , aday olsa da olmasa da Ak Partinin başarısı için çalışacağını söyledi. Şahsi fikrim, Ereğli'nin ona değil, onun Ereğli'ye borcu olduğu noktasının altını çizdiği konuşmamızda , Ereğli'ye hizmet etme noktasında adaylık başvurusuna kesin gözüyle bakıyorum. Fazlı Erdoğan'ı Ak Parti kanadının en iddialı aday adayları arasında görüyorum.

ERCAN CANDAN

Ak Parti kanadında bana göre en çarpıcı görüşmem 24. Dönem Zonguldak Milletvekili ERCAN CANDAN ile gerçekleşti. Siyasi yaşamında uğradığı haksızlıklar başta olmak üzere, memleket ve hizmet sevdası gibi bir çok konuda konuştuğumuz Candan'a aday adaylığı başvurusu yapıp yapmayacağını sordum. Ben aday adaylığı noktasından bakarken, Ercan Bey Ak Partiden başvuru yapacağını ve Ereğli Belediye Başkan Adayı olacağını söyledi. Şahsi fikrim, Ercan Candan Ereğli Belediye Başkan Adaylığı kesinleşen tek isim. Edindiğim izlenim, Ak Partiden Aday adaylığına başvurusunda bulunacak olan Ercan Candan, şayet Ak Partiden aday yapılmaz ise, başka bir partiden kesinlikle aday olacak. Başka partiden aday olmaması durumunda bile Bağımsız da olsa kesinlikle Adaylık yarışının içerisinde bulunacak. Kararlılığı ve iddiasıyla Ercan Candan'dan kesin aday olacağı noktasından edindiğim izlenimle, Ereğli'de seçimlerde her ne pahasına olursa olsun büyük dengeleri değiştireceğine inanıyorum. Ak Parti'den aday yapılmayan Ercan Candan'ın başka bir partiden aday olarak ne kadar oy götürebileceğini mutlaka Ak Partili yetkililer hesaba katmalı.

CHP'DEN "BEN VARIM" DİYENLER...

DR. EYLEM ERTUĞRUL

CHP Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Dr. EYLEM ERTUĞRUL'u aradım. Kendisinin Belediye Başkanlığına aday olup olmadığını sorduğumda, " Primer olarak kendimi Belediye Başkan Adayı olarak görmüyorum. İlla Belediye Başkan Adayı olacağım diye bir şey yok" dedi. Ancak, yinede kapıyı açık bıraktı. Şahsi Fikrim, Eylem Bey, adaylıktan çok CHP'nin muhtemel adayına göre tavır koyacak. Kendisinden çok başka birinin aday olmasını istediğini düşünüyorum. Açıkcası kimi istediğini de merak edip sormadım.

BUKET MÜFTÜOĞLU

CHP Parti Meclis Üyeliğini yapan ve milletvekilliğinde 5. Sıradan aday olan BUKET MÜFTÜOĞLU'nu aradım. Kendisinin Ereğli Belediye Başkanlığına aday olup olmayacağını sorduğumda, " Kdz.Ereğli Belediyesini CHP'li hangi adayla alacaksak, bu sağlıklı bir anketle belirlenmelidir. Her kesimden oy alabilecek, geçmişi temiz bir adayla Ereğli Belediyesini kesinlikle kazanmalıyız" dedi. Kendisinin adaylığı noktasında sorduğum soruya aday olmam demedi ama, bugün için adayım da demedi. Şahsi Fikrim, Buket Müftüoğlu diğer partilerde siyaset yaparak sonradan CHP'ye gelenlerden çok, onlara göre gerçek CHP'lilerin aday olması taraftarı. Ereğli'de biz seninle seçimi alırız gibi bir yaklaşım görürse, kesinlikle Aday olabilecek şekilde kendini hazır hissediyor.

KAMURAN AYYILDIZ

24 Haziran seçimlerinde CHP'den milletvekili aday adayı olan ve Şehir Plancısı olan KAMURAN AYYILDIZ'ı aradım. Kendisine Ereğli Belediye Başkanı adaylığına başvuru yapıp yapmayacağını sorduğumda, Aday olmayı düşünmediğini söylemedi. "Halktan talep var, onu zamanı gelince değerlendireceğim" dedi. Şahsi Fikrim, Kamuran hanımda, nabız yokluyor. Eğer adaylığı noktasında bir ışık görürse bu yarışın içerisine girecek isimlerden.

YAŞAR BALCI

CHP Eski İlçe Başkanlarından YAŞAR BALCI ile görüştüm. Yerel Seçimlerde Ereğli Belediye Başkan adayı olup olmadığı noktasında soruma, o da zamanın erken olduğunu belirterek " Seçim kazanmakta bana görev düşerse aday olacam. " dedi. Şahsi fikrim, Yaşar Balcı'da CHP'deki Belediye Başkanlığı adaylığı yarışına girmesi kesin olan isimlerden. Zamanlamanın erken olduğunu düşündüğü için, bugün net cevap vermedi ancak, sohbetimizde kendini adaylığa hazır hissettiği izlenimini edindim.

SEMİH ÖZKÖK

CHP'den SEMİH ÖZKÖK Beyle görüştüm. Kendisine CHP'den Belediye Başkanlığına ismi konuşulan muhtemel aday adaylarını aradığımı ve kendisinin aday olup olumadığını sorduğumda, " Muhtemel aday adayı dersen, o biraz belirsiz olur. Ben adaylık başvurusunu yapacağım" diyerek net bir tavır koydu. Şahsi Fikrim, Ereğli adına fikir üreten ve çalışkanlığıyla tanıdığım 1992 den beri Belediye Projelerini yakinen takip ettiğini bildiğim Semih Özkök, CHP'de bu yarışın vazgeçilmezlerinden olacak.

OSMAN YAVUZ

Belediye Meclis Üyesi OSMAN YAVUZ'u aradım. Kendisine CHP'den Belediye başkanlığına aday olup olmadığını sorduğumda, hiç tereddütsüz " Ben aday adayı olacağım" dedi. Şahsi fikrim uzun süredir Belediye Başkanlığına adaylığını kafasına koyan Osman Yavuz uzun süredir alttan ve derinden adaylık çalışmalarını sürdürüyor. CHP'de u yarışta ismi ön planda olanlardan olacak.

GÖKHAN DEMİRTAŞ

Gülüç Belediye Başkanı GÖKHAN DEMİRTAŞ'ı aradım. Kendisi sosyal medyada yaptığım bir yoruma oldukça alınmış olacak ki, tepkisini hemen gösterdi. O konuya hiç takılmadan nezaket çerçevesinde Ereğli Belediye Başkan Adayı olup olmadığını sordum. Kendisi de bana aynı nezaketle aday olacağını söyledi. Şahsi fikrim özellikle sendika desteği sıklıkla konuşulan Gülüç Belediye Başkan Adayı Gökhan Demirtaş, Ereğli Belediyesi adaylığı için şansını deneyecek. Herşeye rağmen Gülüç Belediye Başkanlığına adaylığı CHP'de çantada keklik duruyor. Ereğli Belediye Başkanlığına şansını neden denemesin ki?

SERTAN OCAKÇI

CHP İlçe Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi SERTAN OCAKCI'yı aradım. "Yerel Yönetimlerce Kent dokusunun oluşturulmasında Karar verme süreçleri:Kdz.Ereğli" konusunda Yüksek lisans master tezi de hazırlamış olan Ocakçı'ya Ereğli Belediye Başkan aday adaylığına başvuru yapıp yapmayacağını sorduğumda, kararlı bir şekilde bu yarışta olacağını söyledi. Şahsi fikrim Mimarlar Odasında da değişik görevlerde bulunan İlçe Başkanı Ocakçı, CHP'nin Belediye Başkanlığı adaylığında iddialı isimlerinden biri olacak.

EROL ÇİVİCİ

Daha önce 3 dönem Halil Posbıyık'ın listesinden Belediye Meclis Üyesi olan ve CHP'den adaylığı sıklıkla konuşulan İnşaat Mühendisi EROL ÇİVİCİ'yi aradım. Kendisinin Ereğli Belediye Başkan adaylığı yarışında olup olmayacağını sorduğumda, net bir tavırla " aday adayı olacağım" dedi. Yani bu yarışta olacağını kesin bir dille doğruladı. Şahsi Fikrim, CHP adaylarının içinde Halil Posbıyık'tan sonra sağ seçmenden ve yerli seçmenden en yüksek oyu alabilecek Başarı hikayesi olan bir isim.

HALİL POSBIYIK

Ve bu seçimlerin en büyük belirleyicisi konumundaki 4 dönem Ereğli Belediye Başkanlığını yapmış HALİL POSBIYIK'ı aradım. Başkan Posbıyık'a yerel seçimlerde CHP'den adaylık başvurusu yapıp yapmayacağını sordum. Kendisi uzun yıllar Ereğli'de siyasi birikime sahip, Belediyecilik tecrübesi yüksek biri olarak, öncelikle Ereğli Belediyesinin mevcut durumunu değerlendirdi. Belediyecilikte çöp toplamak, kanal yapmak gibi işleri herkesin yapabileceğine dikkat çekerken, Ereğli Belediyesinde disiplinin bozulduğunu, yönetim sisteminin çok yara aldığını öncelikle bunların düzeltilmesi gerektiğini ve bunu ancak Belediyecilik tecrübesi yüksek olan birinin yapabileceğini belirtti. Kendisinin illa Belediye Başkanı olacağı noktasında olmadığının da altını çizen Posbıyık, " Sokakta herkes beni Ereğli belediye Başkanı görmek istiyor. Her partiden birçok insan bu talebini bana iletiyor." Dedi. Kendisinin CHP'den aday yapılmaması noktasında başka bir partiden aday olmayı düşünüp düşünmeyeceği noktasındaki soruma ise, " Ereğli halkı ve vatandaşların benden talebi ne olursa, ben o noktada olurum" dedi. Posbıyık kesinlikle CHP'den aday. Şahsi Fikrim, Halil Posbıyık bu seçimlerin en büyük aktörü. CHP'den aday yapılmaz ise başka partiden de aday olabilecek kadar kendini hazır hisettiğini düşünüyorum.

YEREL SEÇİMLERDE PÜF NOKTALAR!!!

Bu seçimlerde her türlü süprize hazırlıklı olunması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü hem Ak Partiden, hemde CHP'den güçlü isimler net bir şekilde aday olduklarını söyleyebiliyorlar. Önceden Halil Posbıyık Belediye Başkanı iken, hiç kimse bu kadar rahat aday olabileceğini söyleyemiyordu. Çünkü Posbıyık'ın karşısına dikilene neler yapabildiği tecrübeyle sabitti.

Herşeye rağmen kendi partilerinden aday adaylığına başvuracak olsalar da; CHP'den aday yapılmayan Halil Posbıyık ismi bu seçimlerde önemli aktör olacak. Çünkü kendi partisinden aday yapılmayan Posbıyık başka partiden aday olabilecek potansiyele sahip. İşte bu öngörü Ak Partide aday olmayı düşünen Ereğlinin yerlisi olmayan aday adaylarının iştahını kabartıyor. Böyle bir olasılıkta Ereğli Belediye Başkanlığını kendilerinin kazanabileceklerini düşünüyorlar.

Ancak Ak Partiden aday yapılmayan Ercan Candan'ında bu seçimlerde önemli bir aktör olacağını düşünüyorum. Kendi partisinden aday yapılmayan Candan'ın başka bir partiden aday olabilme ihtimalini çok yüksek görüyorum. Bu ihtimal de, Ak Partili adaylarının korkması gereken bir gerçek. Seçimlerin kaderlerini kesinlikle Posbıyık ve Candan isimleri değiştireceklerinden şüphem yok.

24 Haziran'da Ak Parti-MHP'nin birlikte kurdukları Cumhur İttifakı yerel seçimlerde uygulanabileceğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye genelinde mevcut oylarla bu ittifak bir çok büyükşehirde başarı elde edebilir. Ancak Ak Parti- MHP ittifakı ile yerel seçimlere gidilmez ise, birçok büyük şehirde sıkıntı yaşanabileceğini düşünüyorum. Bu ittifak Ereğli ve Zonguldak ölçeğine yansıyabilir mi bilemem ama, aday olacak isimlere göre gizli ittifak kurulabilir. CHP-İyi Parti- SP 'nin birlikte kurdukları Millet İttifakının yerel seçimlerde ittifak halinde olacaklarını pek düşünmüyorum. Belki belirli büyük şehirlerde kısmen bu ortaklık kurulabilir ancak, Türkiye genelinde büyük ölçüde bu ittifak kurulmaz diye düşünüyorum. Ereğli ve Zonguldak ölçeğinde ise bu ittifakı pek mümkün görmüyorum.

Ereğli'de Belediye Başkanlığını kazanmak için, Ereğli'nin yerlisi olmanın avantajı olduğunu iddia eden ciddi bir kesim var. Bu kesim, Genellikle Ak Partinin 2004 ve 2009 yıllarında Belediye Başkan adayını Ereğli'nin yerlisi koymadıkları için kazanamadıklarını ancak, 2014 yerel seçimlerinde ise yerli bir isimle Ak Partinin seçim alabildiği tezinden hareket ediyorlar.

Diğer bir kesimde, Ereğli Belediye Başkanı olmak için Ereğli'nin yerlisi olmanın bir kriter olmadığını liyakat, birikim, şehri geliştirebilecek vizyon sahibi bir ismin Ereğli'nin yerlisi olmasa da seçimi kazanabileceğini, bu yerli aday takıntısının sadece yerli olmaktan başka özelliği olmayan Belediye Başkan adaylarının pompaladığı görüşünde. Bu görüşü savunan kesim özellikle 24 Haziran'da Ereğli'nin yerlisi CHP Milletvekilinin 1. Sırada olmasına rağmen, Ereğli'den hiçbir aday listeye koymayan Ak Partinin Ereğli'den seçimlerde birinci çıkması örneğini öne sürüyor.

Elbette ben Ereğli Belediye Başkan adaylığında yerli bir ismin yarışa 2-0 önde başlayacağına inanıyorum. Ancak yerli isim olması tek başına yeterli değil, Ereğli'deki vatandaşların o isme inanmasının yanında dinamik, vizyon sahibi, başarı hikayesi olan biri olmalı. Yani yerli olmasından başka hiçbir özelliği olmayan bir isim yine Belediye Başkanı seçilemez noktasındayım.

Ben bu seçimlerde yerli adaylık haricinde , CHP ve Ak Partinin adaylarının yanı sıra MHP, İyi Parti, DSP ve Saadet Partisinin adaylarının çok önemli olacağını, Ak Partinin CHP'ye göre, CHP'nin Ak Partiye göre gard almasının yeterli olmayacağını düşünüyorum. Yani birçok yerli adayın içinde, hiç umulmayan bir adayda çıkabilir. Sandık bu!!!

Son olarak aradığım tüm aday adaylarına gösterdikleri içtenlik ve nezaketten dolayı teşekkür ediyorum.

Editör: Pusula Gazetesi