Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD), Kırım Türkü gazeteci, siyasetçi, düşünür, yazar, eğitimci ve yayıncı İsmail Bey Gaspıralı'nın 166. doğum yıl dönümü nedeniyle anma etkinlikleri düzenleneceğini duyurdu.
Dernekten yapılan açıklamada, "Ukrayna ana kısmında ve Rusya tarafından işgal edilen Kırım'da ünlü Kırım Tatar Türkü gazeteci, siyasetçi, düşünür, yazar, eğitimci ve yayıncı İsmail Bey Gaspıralı'nın 166. doğum yıl dönümüne ithaf edilen etkinlikler düzenlenecek. Kırım'ın Akmescit şehrinde bulunan İsmail Gaspıralı Kırım Tatar Kütüphanesi'nde geleneksel edebiyat okumaları etkinliği düzenleneceğini ve İsmail Bey Gaspıralı anıtına çiçeklerin bırakılacak" denildi.
Gaspıralı'nın hayatı ile ilgili dernek tarafından verilen bilgilerde ise şu ifadelere yer verildi: "İsmail Bey Gaspıralı 20 Mart 1851de Bahçesaray yakınlarındaki Avcıköy'de dünyaya geldi. Gaspıralı, Rusya İmparatorluğu'ndaki Türklerin ve özellikle kendi vatandaşları olan Kırım Tatarlarının kültürel ve entellektüel hayatlarına hiçbir diğer kişiyle mukayese edilemeyecek ölçüde kuvvetle damgasını vurdu. Rusya İmparatorluğu'nda yaşayan Türk ve diğer Müslüman halkların tarihinde pek çok 'ilk'lerin uygulayıcısı olan Gaspıralı'dan öncesi ve sonrası arasında çok büyük fark var. Onu, Rusya İmparatorluğu'ndaki Türk/Müslüman milli uyanış hareketinin bir numaralı öncüsü ve tartışmasız en büyük ismi olarak nitelendirmek yanlış olmaz. Gaspıralı'nın, içlerinde modern Türkiye'nin kurucularının da yer aldığı son dönem Osmanlı aydınları üzerindeki etkileri de büyük ve kalıcı olmuştu. Onun ünlü sloganı "Dilde, Fikirde, İşte Birlik" bugün dahi Türk dünyası içindeki ilişkilerin temel yapısı için yol gösterici düstur olarak her vesileyle tekrar ediliyor."

Editör: Pusula Gazetesi