Atatürk; 25 Ağustos günü, Ertuğrul yatı ile Yalova'dan İstanbul'a dönerken hava iyi değildir ve deniz dalgalıdır. Ani ve beklenmedik bir kararla yanındakilere Zonguldak'a gitmek istediğini söyler. Çünkü bir gün sonra İş Bankasının açılış günü, yani 26 Ağustos'tur.
Tahir Karauğuz, Zonguldak gazetesinin 27 Ağustos 1931 ve 28 Ağustos 1945 tarihli sayılarında Atatürk'ün Zonguldak ziyaretini şöyle anlatır: "Atatürk, habersiz olarak gelmişlerdi. Ata'nın denize açılışında hava iyi değildir, deniz dalgalıdır. Gitmeyelim, diyenlere karşı, Ata, direnerek Zonguldak'a gelmişler ve gene havanın bozulmakta olmasından dolayı kaptanın isteğiyle fazla kalamayarak hemen dönmek zorunda kalmışlardı. Ertuğrul yatı açıkta demirledi. Yanındakilerle motora bindirilen ve (Bugünkü Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Lokali yanında bulunan) iskeleden şehre çıktı."
Atatürk 'ün Refakatlerinde (yanında), Celal Bayar (İş Bankası Umum Müdürü), Ruşen Eşref (Afyonkarahisar Mebusu), Kılıç Ali (Gaziantep Mebusu), Recep Zühtü (Sinop Mebusu), Reşit Galip (Aydın Mebusu), Tevfik (Genel Sekreter), Yaver Binbaşı Rüsuhi, Hasan Rıza (özel kalem müdürü) ve yaverler vardı.
Yazı şu şekilde devam eder: "Hazırlanan arabalara binildi. Maden mıntıkası dediğimiz Üzülmez Türkiş Şirketi'dir. Müdür Esat Bey (Kerimol) o sırada yoktu. Muavini (Müdür Yardımcısı) Kazım Bey (Taşkent) imalat planı üzerinden Ata'ya kömür ocakları hakkında bilgiler verdi."
Ertuğrul yatı, 90 yıl önce, 26 Ağustor 1931, çarşamba günü, saat 12.00'de Zonguldak limanı açıklarında demirlemiş, Zonguldak valisi Arif Bey'in başkanlığında bir kurul Ertuğrul yatına geçerek Atatürk'ü karşılamış, ikinci bir motorla Gazi ve arkadaşları, Saat 12.30'da Zonguldak'a ayak basmışlardır. Üzülmez'de Türkiş (63 numaralı) Ocaklarındaki incelemelerinin ardından sıcak, duygulu ve coşkulu bir uğurlama töreni ile Atatürk, Ertuğrul yatı'na geçmiş, aynı gün saat 16.00'da Ereğli ilçesine hareket etmiştir. Ereğli Limanında kendilerini karşılayanlarla bir süre görüştükten sonra, İstanbul'a dönmüştür.