KESK Haber Sen Merkez Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Genel Örgütlenme Sekreteri İbrahim Damatoğlu PTT'de yaşanan personel eksikliğine tepki gösterdi. İş yükünün PTT emekçisinin sırtına yıkıldığını belirten Damatoğlu; " Ülkemizin en köklü kamu kuruluşlarının başında gelen PTT bu güne kadar yurttaşların haber alma, iletişim, telefon, bankacılık, tebligat, internet hizmeti gibi ihtiyaçlarını karşılamıştır ve bu hizmetlerin bir kısmını da hala yurttaşlara vermeye devam etmektedir. Ancak PTT 2013 yılında AŞ'ye dönüştürüldükten sonra siyasi müdahalelere de açık hale getirilmiştir. PTT kar hırsıyla önüne gelen her firmayla antlaşma yapıp yaşanan ekonomik krizi perdelemeye çalıştığı gibi iş yükünü de PTT emekçisinin sırtına yıkmaktadır.

PTT'de uzun süredir liyakatsız atamalar nedeniyle kurumun zamanında alınmayan önlemleri, had safhadaki personel ihtiyacı ve çalışma politikası sebebiyle, güncel kampanyalar sonucu artan kargo ve posta iş yükü tüm PTT emekçilerini ezmekte, uzun süredir tüm ülkede eksik norm kadroyla çalışan PTT emekçileri adeta bir köle gibi çalışmaya zorlanmaktadır. Uygulanan bu personel politikası iş barışı bozmakta, kurumda huzursuzluk yaratmaktadır.

2019 yılı içerisinde özellikle marka değeri yüksek ve yoğun gönderi trafiği bulunan birçok firmayla yeni sözleşmelerin imzalanması ve mevcut sözleşmeli müşterilerimizin de gönderi adetlerinde önemli oranda artışların olması sonucu gönderi kabul adetlerinde 2018 Yılı ve 2019 Yılı mukayese edildiğinde Kargo/APS Kurye Gönderi kabullerinde %30 artışla Yüz bin adede ulaşılmıştır. Ama bu artışa oranla personel alımı yapılmamaktadır.

Bizler, KESK Haber-Sen olarak, gerek Merkez Yürütme Kurulumuz gerekse şubelerimiz nezdinde ülkemizin dört bir yanındaki posta işleme merkezleri, posta dağıtım toplama merkezleri ve PTT merkez müdürlüklerini ziyaret ettik. Bu yaşanan iş yükü ortamında Kurum yöneticilerinin PTT emekçilerini biran önce iş ve devir bitsin diye sömürdüklerine şahit olduk. PTT emekçilerini görev tanımı ve mevzuatlar dışında çalıştırmaya yeltendiklerini tespit ederek, hukuksuz davranışlara karşı çıktık. Had safhadaki personel eksikliğine rağmen PTT yönetimi sorunu görmezden bir de firmalar ile yeni kargo anlaşmaları yapmaktadır.

Kargo anlaşmaları haricinde, Varlık Fonu iştirakçisi olan PTT fona devrolduktan sonra hangi şirketlerle, kaç tane ortaklıklar kurmuştur? Bunlardan zarar ettikleri veya kaynak aktarmaları olmuş mudur? Bu hususlar hakkında, Varlık fonu Sayıştay ve TBMM denetimi dışında olduğundan dolayı net bilgi edinilememektedir.

Alnının akıyla çalışan, asırlık kurumumuzun yüz akı, vitrini olan Dağıtıcılarımızı ve işçilerimizi 21.yüzyılda adeta bir köle gibi çalıştıranlar ve kurumu bu hale getirenler utanmalıdır. Uluslararası çalışma koşulları, Anayasamız ve mevcut kanun ve mevzuatlar dışında emekçileri ezen davranışlar, kuruma ve ülkeye bir şey kazandırmayacağı gibi kurumun kamuoyunda gün geçtikçe eriyen prestijinin de giderek düşmesine neden olacaktır.

KESK Haber-Sen olarak ilk baştan beri eşit işe eşit ücret ilkemiz gereği firma çalışanı işçi arkadaşlarımızın daima yanında olduk. Zaten aşırı iş yükü altında ezilen PTT emekçisi arkadaşlarımıza, bazı işyeri yetkilileri zorla mevzuat dışı, kanunları çiğneyerek, görev tanımları dışında uygulamalar ile baskı oluşturmuşlar ve tehdit etmişlerdir. İşçi arkadaşlarımızın sendikası olan PTT Kargo-Sen ve PTT-Sen, yaşanan hukuksuzluğa müdahil olmuştur. Bizler KESK Haber-Sen olarak, haklı mücadelelerinde bu sendikaların yanındayız. Ortak mücadelemizde birleşerek kazanacağız.

Yaşanan olumsuzlukların ana sebebi de yaklaşık 3 yıldır personel alımının yapılamamasıdır. PTT'de artık iş çığrından çıkmıştır. Her defasında dediğimiz gibi, kuruma acil olarak personel alınmalı, deneyimli ve iş mevzuatını bilen işçi arkadaşlarımızın Dağıtıcı olarak kadroya geçirilmesi gerekmektedir.

  1. Kuruluş yıldönümünü yaşayan koskoca PTT, maalesef kamuoyunda her geçen gün eleştirilmektedir. Eksik personel ile hizmet vermeye didinen PTT çalışanları, PTT yönetimi tarafından ekonomik ve sosyal haklarından da mahrum edilmektedir. Birbirleri ile çekişen yöneticiler kendi menfaatleri için mücadele verirken, PTT emekçilerini ezmektedirler. Liyakat ayaklar altına alındığından dolayı işini layıkıyla yapamayan yöneticiler sebebiyle kurumun itibarı her geçen gün sarsılmıştır.

Bu kurum hepimizin kurumudur. Maalesef Sendikamızın eleştirdiği hususlar bir bir yaşanmaktadır. KESK Haber-Sen olarak geçmişte Türk Telekom sürecinde ve yine yakın dönemde PTT A.Ş. sürecinde olacakları nasıl söylediysek ve karşı geldiysek, şimdi de başta kurumumuz emekçilerine, işyerlerimize, kurumumuza sahip çıkmaya devam edeceğiz!"dedi.

Editör: Pusula Gazetesi