Zonguldak'ta 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri Şirketine ait yeraltı kömür ocağında çıkan yangında 5 maden mühendisi dahil 301 madencinin ölümlerinin 5'inci yıldönümünde anıldılar.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Lokali'nde yapılan basın açıklamasını Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu, Zonguldak Maden Mühendisleri Derneği ve KESK Zonguldak Şubeler Platformu adına Erdoğan Kaymakçı okudu. Kaymakçı, iş cinayetlerinin asıl nedeninin özelleştirme ve taşeronlaşma olduğunu söyledi.

"FACİAYLA İLGİLİ YARGILAMA TOPLUMUN ÇEŞİTLİ KESİMLERİ TARAFINDAN DİKKATLE İZLENDİ"

Kaymakçı, basın açıklamasında şunları söyledi;

"301 Madenci Cinayetinin Yıldönümünde Kaybettiklerimizi Saygıyla Anıyoruz. 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri Şirketine ait yeraltı kömür ocağında çıkan yangında 5 meslektaşımız dahil 301 canımızı kaybettik. Yaşanan bu facia sonucunda toplumda büyük bir duyarlılık oluşmuş, faciayla ilgili yargılama toplumun çeşitli kesimleri tarafından dikkatle izlenmiştir. Soma faciası ile ilgili yargılama 4 yıl sürmüş ve 11 Temmuz 2018 tarihinde karar açıklanmıştır. Yargılama sonunda sanıklardan 37 kişi beraat etmiş, 14 sanık ceza almıştır. İşverenin cezaevinden tahliye edilmesiyle cezaevindeki hükümlü sayısı ise 4 kişiye inmiştir. İşverenin 5 yıl dahi cezaevinde kalmadan tahliye olması kamu vicdanını yaralamıştır.

Odamız, olayın olduğu andan itibaren sürece müdahil olmuş, facia ile ilgili bilgi kirliliğini gidermeye çalışmış, yaptığı yönlendirmelerle kurtarma çalışmalarının daha sağlıklı yürütülmesinde yardımcı olmuştur. Facianın sonrasında, yargılama sürecinde davayı baştan sona takip edeceği sözünü vermiş ve yargılamanın yapıldığı Akhisar`a giderek her duruşmaya fiilen katılmış, duruşma sonrasında gerekli gördüğü açıklamaları kamuoyu ile paylaşarak kamusal sorumluluğunu yerine getirmiştir."

"İŞ CİNAYETLERİNİN ASIL NEDENİ ÖZELLEŞTİRME VE TAŞERONLAŞMADIR"

"Soma faciasının gerçek sorumlularını, bu yargılamanın sonuçlarını vicdanlarımızda yargılamaya devam edeceğiz. Çünkü daha fazla kar uğruna, gerekli bilimsel ve teknik önlemleri almadan ve/veya alınmış önlemleri aktif hale getirmeden, aşırı üretim zorlaması nedeniyle yaşatılan bu cinayetin görmezden gelinmesi, birkaç basit hatadan kaynaklı "fıtrat" olarak yorumlanması, hafif cezalarla geçiştirilmesi toplumun vicdanında yaşanan kanamanın devam etmesi anlamına gelecektir. Ülkemizde her yıl 6-7 Soma Faciası yaşanmakta, insanlar ölmekte, çocuklar annesiz, babasız kalmakta, anneler, babalar evlatlarını yitirmektedirler. Bu ölümlerin önemli bir kısmı ne yazık ki madencilik sektöründe yaşanmaktadır. Bu konuda sadece Soma örneğindeki gibi 14 sanığın cezalandırılması sorunun çözümü için yeterli değildir. Sorunun esas kanyağına da inilmeli ve gerçek sorumlular yargılanarak cezalandırılmalıdır. Ülkemizde olağan hale gelen bu iş cinayetlerinin asıl nedeni, 80`li yılların başından itibaren uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaşma, rodövans, kuralsızlaştırma ve denetimsizleştirme uygulamalardır. Bu politikalar sonucunda kamu madenciliği küçültülmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyimi dağıtılmış, madencilik faaliyetleri teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Tek güdüsü kar olan bu şirketler, bilim ve teknikten uzak uygulamaları ile daha fazla kar için insan ölümlerini hiçe saymışlardır."

"TÜM ÇALIŞANLAR, İŞ KAZALARININ YAŞANMADIĞI TOPLUMSAL BİR DÜZENİ HAK EDİYOR"

"Bir başka ifadeyle, kamu yararı gözetmeksizin, daha fazla kar hırsı ile yapılan üretim zorlamaları, bilim ve teknikten uzak üretim yöntemleri ile uzun çalışma süreleri, sağlıksız çalışma koşulları ve adil olmayan çalışma ilişkileri bu faciaların yaşanmasında esas nedenler olarak görülmelidir. Soma faciası başta olmak üzere bu iş cinayetlerinin yaşanmasında diğer bir sorumlu, adeta bu facialara göz yuman düzenleyici ve denetleyici kamusal yapılarıdır. Bu nedenle, Soma faciasında ve madencilik sektöründe yaşanan ölümlerin birinci derece sorumlu olması gerekenlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü olduğunu bir kez daha belirtiyor, sorumlu kamu kurum ve kuruluşları ile hükümeti, sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Bizler biliyoruz ki; bilim ve tekniğin uygulandığı, kamunun denetim görevinin yerine getirildiği, işçilerin sendikalı olduğu, hukuki ve demokratik değerlere bağlı, insan haklarına saygılı gelişmiş toplumlarda bu tür iş cinayetleri neredeyse hiç yaşanmamaktadır. Böyle bir toplumsal düzen ve böyle bir çalışma yaşamı içerisinde iş cinayetleri kavramı ortadan kalkacaktır. İnanıyoruz ki; tüm çalışanlar, iş kazalarının yaşanmadığı, sağlıklı çalışma ve sağlıklı yaşama hakkını kullanabildikleri bir toplumsal düzeni hak etmektedirler. Soma Faciasının acısını yüreklerimizde yaşadığımızı bir kez daha ifade ediyor, iş cinayetlerinin son bulması için tüm sorumluları göreve çağırıyoruz. Unutmayacağız, Unutturmayacağız!"

Editör: Pusula Gazetesi