Bir insanın kariyer basamaklarını tırmanırken insana yardımcı olan en önemli unsur cv hazırlamadır. Cv ya da özgeçmiş, iş başvurularında gerekli olan ve işverenin dikkat ettiği bir belge niteliğindedir. Bu belgenin kaliteli bir şekilde hazırlanması, başvurulan işte insanın şansını oldukça arttırmaktadır. Kurumların insan kaynakları departmanı, kurumları için aday taraması yaparken cv'leri profesyonelce hazırlanmış adayları seçmekte ve onlarla iletişime geçmektedir. Bu sebeple cv hazırlama süreci üzerinde özenle durulması ve profesyonel bir yardım alınması gereken bir süreçtir.

Cv hazırlanırken dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. İnsanların bazıları bu hususları bilmediklerinden bazıları ise bir cv'nin iş arama sürecindeki etkisinin farkında olmadıklarından, profesyonelce bir cv oluşturamamaktadır. Tek bir cv'nin başvurulan bütün işler için yeterli olamadığı bir zamanda, her meslek grubunun da kendine özgü cv'leri bulunmaktadır. Bu sebeple örneğin bir avukat, genel özel güvenlik, bilgisayar mühendisi, memur, doktor, hemşire yahut ziraat mühendisi, satış danışmanı, mali müşavir, yazılımcı, inşaat mühendisi için hazırlanan cv'lerin farklı olması ve bahsi geçen mesleklere özgü olması gerekmektedir.

İş başvuruları esnasında düzgün bir cv'ye sahip olmak, işe girme sürecinizi hızlandırmaktadır. Bu nedenle etkili bir cv ile mülakat aşamasına giden yol üzerindeki engeller bir bir kaldırılmakta ve işe giriş süreci oldukça hızlanmaktadır. Peki cv nedir ve neden gereklidir?

Cv Nedir, Neden Gereklidir?

Cv ya da özgeçmiş, Latince yaşamın seyri anlamını karşılayan Curriculum Vitae söz öbeğinin baş harflerinden oluşan bir sözcüktür ve Türkçe'ye de bu şekilde geçmiştir. İş başvurusunda bulunan insanların kariyer hayatını özetleyen bir belge niteliğine sahip olan cv, günümüzde iş başvurusu esnasında zaruridir. CV, işveren ya da kurumun sizler hakkında özet bilgi almasını sağlamakta olup bu şekilde sizin kendi işlerine uygun olup olmadığınızı da belirlemektedir.

Cv'nin hazırlarken bazı noktalara dikkat etmek ve bu noktaları gözeterek bir cv hazırlamak çok önemlidir. Çünkü iş başvuruları esnasında sizi başka bir adaydan ayıran ve ön plana çıkmanızı sağlayan belge, yine cv ya da özgeçmiştir. Mülakat aşamasında bir aday, üslubu ile karşısındaki kişiyi etkilemeye çalışmakta ve ne kadar profesyonel olduğunu kullandığı kelimeler ve kendini anlatma tarzı ile ortaya koymaktadır. Fakat yazılı bir belge olan cv'de bu şekilde hareket etmek mümkün olmamaktadır. Buna karşın cv'nin hazırlanma şekli ve cv'de kullanılan dil, profesyonelliğinizi karşı tarafa yazılı olarak aktarabilmenizi mümkün kılmaktadır. Bu sebeple cv hazırlama esnasında oldukça profesyonel olmanız, istediğiniz işe girmeniz için ilk adım olarak karşınıza çıkacaktır.

Düzgün Bir Cv Nasıl Hazırlanır?

Cv ya da özgeçmişin çok önemli olduğu bir dönemde düzgün bir cv hazırlayabilmek oldukça önemlidir. Bir şirket ya da işveren gerek internet üzerinden başvurularda olsun gerekse de elden başvurularda olsun, cv'nin niteliğine oldukça dikkat etmektedir. Nitelikli ve zengin bir cv, göz önünde olmanızı sağlayacak ve istediğiniz işlere ulaşabilmeniz adına size yardımcı olacaktır. Peki düzgün ve profesyonel bir cv nasıl hazırlanır? Bu başlık altında inceleyeceğimiz bu soru, en etkili cevapla sizlerin cv hazırlama sürecinize yardımcı olacaktır.

Düzgün bir cv hazırlamanın çeşitli aşamaları bulunmaktadır. Bu aşamalara yeterinde dikkat ettiğiniz takdirde, etkili bir cv'ye ulaşabileceksiniz. Hazırladığınız bu cv'ler ile gerek İŞKUR gerek farklı bir şirket tarafından açılan iş ilanına başvurabileceksiniz. İnternet üzerinde bulunan cv hazırlama formu, profesyonel bir cv hazırlama adına işinizi oldukça kolaylaştırmaktadır. CV Lazım sitesi üzerinden edinebileceğiniz cv hazırlama programı ile size en uygun şablonlara ulaşabilecek, bu şablonları kişisel bilgileriniz ve cv'de gerekli olan diğer bilgilerle doldurup zenginleştirebileceksiniz. Şimdi, düzgün bir cv'nin nasıl olması gerektiğinden bahsedelim.

  • Kariyer hayatınızda ihtiyacınız olan etkili ve düzgün bir cv hazırlayabilmek için ilk önce kişisel bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde Word programında yazmanız gerekmektedir.
  • Eğer kariyer hayatınız dolu dolu ilerliyorsa yani deneyimleriniz çok fazla ise detaylı cv hazırlamanız önemlidir. Kişisel bilgilerinizi yazdıktan sonra eğitim bilgileriniz ve deneyimlerinizden farklı başlıklar altında bahsetmeniz gerekmektedir.
  • Eğer stajyer ya da üniversite öğrencisi iseniz, deneyimleriniz daha az olacağı için ilgi alanları ve yeterlilikler kısmında daha fazla bilgi verebilirsiniz. Ama her şekilde daha az deneyime sahip olacağınız için kısa yani tek sayfa bir cv hazırlamanız gerekecektir.
  • Kişisel bilgileriniz, eğitim bilgileriniz ve deneyimlerinizi yazdıktan sonra ilgi alanlarınız ve yeterliliklerinizden bahsetmeniz gerekmektedir.
  • Referans kısmını da en son olarak ekleyip varsa referanslarınızın ismini ve iletişim bilgilerini yazıp cv'yi tamamlamanız gerekmektedir. Tabi her cv, o mesleğe özgü olmalıdır. Örneğin tercüman, stajyer, yönetici iseniz ya da oyuncu, mimar, mühendis iseniz cv'nizin sahip olduğunuz mesleğe göre hazırlanması kritik bir öneme sahiptir.

Bu ve buna benzer maddeler ile cv'nizi hazırlarken oldukça dikkat etmeniz ve herhangi hatalı bir bilgi vermemiş olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.

Cv Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Birçok insan artık cv oluşturma meselesinin ne kadar önemli olduğunu bilmekte fakat nasıl etkili ve profesyonel bir cv hazırlayacaklarını bilmemektedir. İster stajyer olun, isterseniz üniversite öğrencisi ya da kariyer hayatının dolu dolu olduğu bir insan olun; cv hazırlarken aynı özeni göstermek durumundasınız. Çünkü her kademedeki insanın, kendi kademesine uygun bir şekilde cv hazırlaması ve genel olarak cv hazırlarken herkesle aynı dikkati göstermesi gerekmektedir. Cv oluşturma daha önceki senelerde zor bir süreç olmaktayken artık online olarak insanlara bu süreçte yardımcı olabilecek siteler olduğu için cv hazırlamak oldukça kolaylaşmaktadır. Peki ama cv hazırlarken nelere dikkat etmektedir?

  • Öncelikle Word'de gerekli ayarlamaları yapmanız gerekmektedir. Yazı puntosu 11 veya 12 olmalı, yazı stili de Times New Roman ya da Arial olmalıdır. Hazırladığınız cv'yi de kesinlikle iş başvurularında Word yerine PDF olarak kullanmanız gerekmektedir.
  • Bunun yanında hazırlayacağınız cv'nin, başvuracağınız işe yönelik olması gerekmektedir. CV'nizi hazırladıktan sonra her başvuru öncesinde kontrol edip güncellemeniz önemli bir husustur.
  • Cv'ye yazdığınız deneyimlerinizde, çalıştığınız işlerle ilgili iş tanımı yapmanız gerekmektedir. Bu, cv'nizi daha profesyonel gösterir.
  • Cv'de ne sebeple olursa olsun yanlış bilgi vermemeniz, yazdığınız her şeyin doğru olduğuna emin olmanız gerekmektedir.

Cv Lazım ile Cv'leriniz Artık Daha Profesyonel

Profesyonel bir cv hazırlayabilmeniz için bu konuda yardımcı olan çeşitli siteler bulunmakla birlikte sizi profesyonelliğe götüren ve online destek veren siteler arasındaki önemini koruyan CV Lazım, çeşitli mesleki gruplar için sitesinde hazır cv bulundurmakta ve bu hazır cv'leri, indir butonu ile indirebilmenizi sağlamaktadır. Ayrıca sitede yer alan cv doldur butonu da cv oluşturma konusunda çeşitli yönlendirmelerle size yardımcı olmaktadır. Bir cv hazırlama sitesi olan CV Lazım, cv oluştur ve cv doldur butonlarıyla işinizi kısa sürede halletmenizi sağlayacaktır.

CV Lazım sitesi cv oluşturma, cv örnekleri gibi konularda oldukça profesyonel bir şekilde sizlere destekte bulunmakta olup meslek gruplarına özel olarak cv'ler ile de işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin siteden örnek mühendis cv adı altında cv örneği bulabilirsiniz. Profesyonel bir cv oluşturabilmeniz için sizler de CV Lazım sitesinden destek alıp kariyer hayatınızın profesyonelleşmesine olanak sağlayın.