Web hosting paketimizi seçerken neye dikkat etmeliyiz ? Eğer web hosting paketleri hakkında bilgimiz yok ise bu konuyu okumanızı tavsiye ederiz.

Hosting paketlerinin farklı kategorilerde sunulmuş seçenekleri bulunmakta. Satış yapan siteden siteye değişmekle birlikte, wordpress hosting, joomla web hosting, kurumsal hosting ve bireysel web hosting gibi farklı alternatifleri bulunmakta. Hosting paketi satın alırken bu hususlarda dikkat edilmesi gereken seçeneklerdendir.

Web Hosting, ürün ve hizmetlerinizi veya kişisel bilgilerinizi internette yayınlamanızı sağlayan ve tüm dünyanın firmanız, şirketiniz ya da şahsınız hakkında bilgiye erişebilmenizi sağlayan internetteki kimlik kartınız, pazarınız ve mağazanızdır.

Web hosting paketlerinde en çok dikkat edilen trafik, disk alanı ve cpu kullanım oranıdır. Peki bunlar neyi temsil eder. Trafik bizim sitemizin aylık kullanacağı hattı temsil eder. Örneğin 1GB trafik limitli bir hosting paketi aldığımızda sitemizin 1 ay 1GB (1024MB) trafik kullanma hakkı olur. Bu trafik site dosyalarımızın kullanıcılar tarafından görüntülendikçe dolmaya başlar. Örnek olarak sitemizi kaliteweb.com olarak veriyoruz. Biz sitemizde video paylaşmak istiyoruz. Videomuzun boyutu 100MB, bunu sitemize yüklüyoruz. İnternet kullanıcıları bu videoyu izledikçe bizim trafiğimiz dolmaya başlayacaktır. 100MB bir video, sitemizden bu videoyu 10 kişi izlediği taktirde trafiğimiz 1GB olmuş olacak ve sitemiz trafiği aştığımız için askıya alınmış olacaktır.

Paylaşacağımız dosyaların boyutunu iyi ayarlayıp ona uygun olarak bir hosting paketi almalıyız. Yetersiz bir paket kullanımında ay sonu gelmeden kotalarımızın dolması sebebiyle sitemize erişim sağlanmayacaktır. Eğer resim yoğunluklu bir web siteniz var ise resim boyutlarınızın iyi ayarlanmış olmasına kesinlikle dikkat etmelisiniz. Resim boyutlarınızı düşürmek size fazla trafik kazandıracaktır.

Disk alanı ise, site dosyalarımızın barınacağı alanın toplam disk boyutudur. Bir önceki örnekte 100MB’ lik bir videomuzu sitemize yüklemiştik. Aldığımız hosting paketimizde disk boyutumuz 1GB ise toplam bu videodan 10 adet yüklememizde 1GB ye ulaşmış olacağız ve daha fazla site dosyası yükleyemeyeceğiz. Bunun için disk alanına dikkat etmeli, gereksiz dosya vb. şeyler barındırmamalıyız.

CPU kullanımı biraz daha profesyonelleri ilgilendiren bir durumdur. Genel olarak wordpress sevdalılarının aradığı bir durumdur. CPU limiti sunucudan bize ayrılmış kullanım limitidir. Örneğin aldığımız hosting paketi i7 6700K 4 çekirdekli 4.0 GHz işlemciye ait bir fiziksel sunucuda barınıyor. Hosting paketi alırken bize %20 kullanım limiti verildi. Eğer sitemiz çok işlem yapan, istek gönderen bir script kullanıyorsa bu cpu kullanım oranını üzerine çıktığımızda sitemize geçici olarak erişim olmayacaktır. Burada dikkat edilmesi gerekilen püf nokta şudur. Hosting paketlerinde örneğin %20 CPU limiti yazar fakat sunucu özellikleri yazmaz ve şöyle bir hata yaşanabilir: Aldığımız hosting paketi i7 6700K 4.0GHz işlemcili bir sunucuda barınıyor ise bunun %20’ si çok üst düzey bir performans verecektir. Farklı bir hosting paketi %30 CPU oranı yazar ve bu bize daha yüksek daha iyi gibi gelebilir ama sunucu özelliklerini bilmeliyiz. Oradaki sunucu özelliği örneğin i7 2600K ise bunun %50’ si bizim diğer sunucumuzun %20 si bile etmeyebilir. Yani eğer CPU limiti ile ilgileniyorsak kesinlikle sunucu özelliklerini öğrenip ona göre hareket etmeliyiz.

Daha fazla bilgi veya yardım almak için 7/24 Kaliteweb web hosting yetkilileri ile iletişime geçerek kendinize uygun hosting paketini seçebilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi