Betonarme ve karkas işleri inşaat ve yapıların en zor işlerinden biridir. Belki de en zor işi denilebilir. Bu aşamada kalıp ustası, kalıp işçileri, demir ustaları ve demir işçileri yoğun bir çalışma yürüterek kalıp ve demiri hazırlar. Yapı denetim firması tarafından son kontroller yapıldıktan sonra beton dökülecek alan için beton siparişi verilir. Bu yüzden yurtiçi ve yurtdışı iş yapan inşaat firmaları çok sayıda demirci, betonarme demircisi, kalıp işçisi ve kalıp ustası gibi işçi alımı yapmaktadır.
İnşaatlarda kalıp çeşitleri genellikle kullanıldıkları malzeme çeşidine göre sınıflandırılır. Buna göre kalıplar genellikle ahşap, metal ve plastik kalıp olarak üçe ayrılır. Tüm kalıplar kalıp ustası ve kalıp işçisi tarafından yapılır. Bu kalıp türleri tek başlarına kullanıldıkları gibi birlikte de kullanılabilmektedir. Ayrıca kalıplar teknik ve yöntemlerine göre de sınıflandırılır. Buna göre: Klasik kalıp, çelik pano ve modüler sistem kalıp, tırmanır sistem kalıp, kayar sistem kalıp, tünel sistemi kalıp ve kalıpsız sistemler vardır. Tüm bu sistemleri yapımı ve üretiminde kalıp ustası, demirci, betonarme demircisi, kalıp montajcısı ve kalıp işçisi çalışır.
Klasik kalıp: Genelde klasik binalarda yüzeyler ahşap kereste ve bu keresteyi taşıyan metal borular ile yapılır. Bu kalıp türünde plywood kullanımı oldukça yaygındır. Plywoodlar hem işin hızlandırılmasında hem de kalıbın düz çıkmasında oldukça önemlidir. Elbette kullanılan plywood ne kadar yeni ise kalıp da o kadar düzgün olur. Günümüzde mahalle arasında yapılan birçok inşaat bu sisteme göre yapılmaktadır.
Çelik pano ve modüler sistem kalıp: Genelde yüksek katlı olmayan inşaatlarda kullanılan kalıp türüdür. Modüler olduğundan defalarca kullanılabilir. Bu kalıp sistemi hafif ve kurulumu kolay olduğundan kalıp ustası ve kalıp işçisi için kolay bir sistemdir.
Tırmanır sistem kalıplar: Perde kalıplarında kullanılan kalıp türüdür. Genelde kule tipi dikey yükselen inşaat türlerinde kullanılır. Konsollardan oluşur. Genellikle köprüler, barajlar, yüksek istinat duvarlarında kullanılır.
Kayar sistem kalıplar: Betonarme perdeli yüksek yapılardan kullanılan kalıp türüdür. Yüksek yapıların kısa zamanda ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan, kesintisiz beton dökümünü gerektiren, 24 saatlik çalışmaların planlandığı ve organize edildiği bir kalıp sistemidir.
Tünel kalıp sistemi: Genellikle büyük ölçekli ve devamlı yapılacak inşaat işlerinde kullanılan kalıp sistemidir. Bu sistemin en büyük avantajı perde ve döşeme betonunun birlikte dökülmesine olanak vermesidir. Bu inşaatın yapım aşamasında hız açısında oldukça önemli bir noktadır. Tünel kalıp sistemlerinin maliyeti oldukça yüksektir. Bu yüzden genellikle büyük inşaat işlerinde kullanılmaları daha uygundur. Maliyetine rağmen birçok avantajı vardır. Örneğin klasik kalıp sistemine göre %75 daha hızlıdır. Otopark ve bodrum katlarda sıva gerektirmez ve dolayısıyla maliyet avantajı sağlar. Depreme karşı diğer kalıp türlerinden daha sağlıklı ve diğer kalıp türlerine göre daha güvenlidir.
Kalıpsız sitem: Asmolen döşeme yapımında kullanılır. Asmolen döşeme sistemi Türkiye'de en çok kullanılan sistemdir. Bunun nedeni çeşitli avantajları olmasıdır.
Kalıp ve betonarme işleri inşaat işleri önemli bir yer tutar ve bunların yapımında betonarme ustası, betonarme demircisi, kalıp ustası, kalıp işçisi gibi elemanlar çalışır ve bu tür işçilerin alımını yapan ve işçi arayan inşaat şirketleri oldukça fazladır.