Kilimli İlçe Emniyet Müdürü Soner Durgun, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlamasıyla hazırlanan iddianame tamamlandı. 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen ve 51 sayfalık iddianamede sanıklar, "Silahlı Terör Örgütüne üye Olma veya Silahlı Terör Örgütü Yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlamaları iddiasıyla yargılanacak.

"Darbelerin nasıl olduğunu biliyoruz"

İddianamede 15 Temmuz 2016 günü yaşanan başarısız darbe girişimi gecesi Kilimli Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Soner Durgun'un verdiği talimatlara dikkat çekildi. İddianamede ayrıca 15/06/2016 tarihinde örgütün hiyerarşik yapılanması içerisinde emir veren konumunda bulunan "abi" sıfatı kullanan örgüt yöneticilerinden Tango ismi ile kamufle ettikleri kriptolu mesajlaşma programı üzerinden saat 22:39-22:40-22:44 ve 22:45'de emniyet teşkilatı mensubu FETÖ/PDY üyelerine:

"Değerli abiler, şuan askerler yönetime müdahaleye başladı, herkes işini gücünü bıraksın, bulunduğu yerde arkadaşlarını yönlendirsin Ve askerlerin müdahalesine yardımcı olmalarını temin etsin, direnmesinler, direnen emniyet güçlerine engel olsunlar. Her ilden bölgeden yapılan müdahale konusunda bilgi alalım. Bu stratejiyle hareket edip bizi her yerden bilgilendirin. Düzgün not yazın. Askere direnmesin arkadaşlar. Direnenlerin direncini kırsınlar. Duran vebaldedir. Herkese duyurun" şeklinde talimat verildiği, bu talimat üzerine görevleri gereği kendilerine yıkmaya çalıştıkları Anayasal düzen tarafından Anayasal düzeni korumak maksadıyla verilen silahları örgüt amacı ve talimatı doğrultusunda kullandıkları ifadelerine yer verildi.

"Kesinlikle gelen askerlere müdahale edilmeyecek"

İlçe Emniyet Müdürü Soner Durgun'un da örgüt tarafından verilen talimata uygun hareket etmek maksadıyla olay günü iş yeri olan müdür olarak çalıştığı Kilimli Emniyet Müdürlüğü'ne akşam sıralarında geldiği, emrinde çalışan rütbeli personeline hitaben " Biz daha önceden darbeleri gördük, darbelerin nasıl olduğunu biliyoruz. Kesinlikle siz rütbelilere talimatımdır. Kesinlikle gelen askerlere müdahale edilmeyecek. Gelen Askerler benim yanıma yönlendirilecek askerlerde bizim evlatlarımızdır" şeklinde emrinde bulunan kolluk görevlilerine yapılan darbe girişimine engel olunmaması yönünde talimat verdiği ifadelerine yer verildi.

15 Temmuz gecesi bazı polislerin Kilimli İlçe Emniyet Müdürü Soner Durgun'a "Senin talimatına uymayacağım ve bunun raporunu tutacağım" şeklinde bağırarak tepki gösterdiği de iddianamede yer aldı. Durgun'un da polislere hitaben "Beni yanlış anladın. Ben yanlış bir şey konuşmadım. Bana gelen il emniyet müdürümüzün talimatını uygulayacağım" dediği belirtildi.

Editör: Pusula Gazetesi