Zonguldak İl Genel Meclisi'nde Recep Demirtaş... paylaşan: pusula67televizyonu

Zonguldak İl Genel Meclisi Mayıs ayı son toplantısı Necdet Karaveli başkanlığında gerçekleştirildi. 2016 yılı kesin hesabının oylandığı mecliste, Genel Sekreter Recep Demirtaş krizi yaşandı. Oylama öncesinde tarım yatırımları için ayrılan ödenekte 1 milyon Türk Lirasının, KÜDEP bünyesinde bulunan 3 milyon Türk Lirasının ve AFAD tarafından gönderilen 700 bin TL paranın vatandaşların ihtiyacı olduğu halde yatırım olarak harcanmamasına bazı Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) meclis üyeleri tepki gösterdi. Genel Sekreter Recep Demirtaş'ın katılmadığı toplantıda, daire müdürlerinin sorulara verdiği cevaplar yetersiz kaldı. AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Terzi, "Bütçe, kesin hesap ve performans... Bunları oyluyoruz. Biz burada soru sorduk, bu soruyu bu tür konularda sorabiliyoruz. Kanunun bize verdiği yetki budur. Biz 1 milyon liranın ve 3 milyon liranın ve diğer paraların yatırım olarak neden harcanmadığını sorduk. Bunlara eğer Mehmet bey cevap veremiyorsa... Ya da neden cevap vermiyorsa... O zaman buraya cevap verebilen yetkili birisinin gelmesi gerekiyor. Bakın burada Sayın Valimizin adına Genel Sekreter Recep Demirtaş var. Mehmet Kokulu ise Genel Sekreter Yardımcısı... Saygı duyuyoruz o görevlendirilmiştir. Biz bu ödeneklerin, paraların neden kullanılmadığı yönünde soru soruyoruz. Burada bize verilen bu cevaplar ilkokul çocuklarına verilmiş cevaplar gibi oluyor. Biz soruyoruz, Mehmet bey sorulanlara tamamıyla cevap vermiyor. Bizim temas etmek istediğimiz noktalara cevap vermedi. Geçiştiriliyor ve her zaman aynısı oluyor. Bu paralar neden harcanmadı? Şartlar mı değişti? Yasal bir engel mi var? Biz bunları soruyoruz" açıklamasında bulundu.

TERZİ: "VATANDAŞIN İHTİYACI OLDUĞU HALDE 1 MİLYON LİRA NEDEN HARCANMADI?"

Tarım için yatırım yapılması gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini, ancak ayrılan ödeneğin bile kullanılmamasını sert dille eleştiren Terzi, "Vatandaşın ihtiyacı olduğu halde, İl Genel Meclisi tarafından da onaylandığı halde bu tarım için ayrılan 1 milyon lira neden harcanmadı? Yapılan çalışmalara saygı duyuyoruz. Tarımla ilgili bazı şeyler yapılıyor ve doğrudur. Zonguldak'ın 8 tane ilçesi var. Kozlu var, merkez var, bir sürü ihtiyaç sahibi olan, talepte bulunan insan var. Vatandaşlar bizden talep ediyor. Siyasi olarak seçilen bizlerin talebi gündeme alınmıyor ama bürokratik siyasiler ne derse o oluyor. Bundan bu anlam çıkıyor. Bundan da kimse gocunmasın. Bürokratik siyasiler ne karar verirse bu ilde o uygulanmaya başlandı. Doğru olan şeylere her zaman bizler de destek veriyoruz. Ama bu deniz kenarlarının arka yüzleri de var. Bu insanlar ne yapacak? Onlar için de proje üretmeliyiz" ifadelerini kullandı.

"GENEL SEKRETERİN BU SORULARI CEVAPLAMASI GEREKİYOR"

İl özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Demirtaş'ın toplantıya katılmamasını ve soruların yanıtsız kalmasını eleştiren İsmail Terzi, "Yürütme idarenin elinde. Bakın bugün tenezzül edip te İl Genel Sekreteri Recep Demirtaş gelmemiş. Bu oylama kesin hesap oylamasıdır. Genel Sekreterin gelip bu soruları cevaplandırması gerekiyor. Belki de haklı tarafları var. Buraya gelip, 'Arkadaş biz bunları kullanacaktık ama şunlardan dolayı kullanamadık' diyebilirdi. Biz bunlarla ilgili cevap istiyoruz. Buna birisi ya cevap versin ya da meclis olarak ara verin ve düşünüp bir karar verelim. Şahsım olarak ben bu kesin hesaba 'Evet' oyu vermeyeceğim" şeklinde konuştu.

"2015 YILINDAN BU YANA TARIM İÇİN AYRILAN PARA DURUYOR"

Soruların geçiştirildiğini belirten Terzi, "Biz burada bütçeyi yaparken yatırım harcamaları ile cari harcamalar arasında baya bir fark vardı. Yüzde 10'un üzerinde bir farktan bahsediyorum. Bunun sebebi nedir? Bunu biz bilemeyiz, harcamayı yapan yetkili arkadaşlardır. Burada bir şeyler soruyoruz, ama geçiştiriliyor. Sorularımızın muhatabı kimse cevap verirse iyi olur. Bizler de merak ediyoruz, cevap alabilirsek defalarca dile getirmemiş oluruz. Burada meclisten daha önce geçen kararlar var. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza tarım ve hibe hayvancılık alanında hibe hayvan verilmesi gibi çalışmalar vardı. Bunun için para ayırmışız, para duruyor. Bu para zannediyorum 2015 yılından bu yana duran bir para. 3 milyon TL yine bir para var ve bu da kullanılmamış, yıl sonu gelmiş devretmiş ve halen duruyor. AFAD'tan gelen 700 bin TL para var bu da olduğu gibi duruyor. KÜDEP'te para var. Bu da ilin geneliyle ilgili bir para ve harcanmamış, duruyor. Biz bunların neden harcanmadığını, yatırım yapılmadığını merak ediyoruz. KUDEP'teki parayı Zonguldak'ta harcayacak bir alanımız mı yok ? Yoksa bunu yarın birileri dile getirdiğinde mi harcanacak? Meclis bunu dile getirdiği zaman mı harcanmıyor?" diye sordu.

"BU PARALAR BURALARA HARCANSIN, İHTİYAÇ VAR DİYE GÖNDERİLİYOR"

Meclis olarak borçlanmaya gittiklerini ve idarenin her türlü sorununu çözdüklerini belirten İsmail Terzi, buna rağmen paraların yatırıma dönüştürülmemesine tepki gösterdi. Terzi, "Üzerine basaraktan söylüyorum, daha önce burada biz idarenin alet ve edevat ihtiyacının giderilmesi için 2 defa borçlanmaya gittik. Biz müdür arkadaşlarımıza halktan gelen talep ve şikayetleri dile getirdiğimiz zaman haklı olarak 'Makinalarımız eski, araç gereç eski' diyorlar. Meclisimiz bunların yenilenmesi için borçlanmaya gitti ve yenilenmesi için karar aldı. Burada 5 bin liraya yakın bir para var ve bu para harcanmamış. Başka iller borçlu çalışıyor, bizde para var harcamıyoruz. İhtiyaç var, para var ama harcamıyoruz. İhtiyaçlar bir tarafta duruyor. Yani bunlar çelişkili gibi geliyor. Bunların sebepleri açıklanırsa meclis üyesi arkadaşlarımız da bilgilenmiş olur. Bunlarla ilgili defalarca konuşuyoruz, milletin taleplerini dile getiriyoruz seçilmiş il genel meclisi üyeleri olaraktan. Ama maalesef yürütme idarenin elinde olduğu için idare bazı şeyleri, yani meclisten gelen talepleri devamlı öteliyor. Bunlar artık bir yere doğru sıkışıyor ve hoş olmuyor. Bu paralar buralara harcansın, ihtiyaç var diye gönderiliyor. Başka iller bunları harcıyor ve yine para talep ediyor. 'Bunları harcadım, yine paraya ihtiyacım var' diyor. Belki de bakılıyor bizim bütçemizde para var, yukarıdan ayarlanmıyor. Bu paraların harcanmama sebebini gerçekten merak ediyoruz" dedi.

DURDUBAŞ: "PARALARIN YERLİ YERİNCE KULLANILMADIĞINI GÖRÜYORUZ, KESİN HESABA NASIL 'EVET' OYU VEREYİM"

Özle İdare tarafından kullanılması için gerekli yatırımların meclisten geçtiğini, paraların ayrıldığını ve buna rağmen yatırım yapılmamasının düşündürücü olduğunu belirten AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Vacit Durdubaş, "Altyapılarda ciddi sorunların olduğunu görüyoruz. Biz zaman zaman Zonguldak'ın tamamında ve mecliste bunları dile getiriyoruz. Yaz dönemine giriyoruz ve halen sıcak asfalt plan tesislerinin hazır olmadığını görüyoruz. Bizim bu kalemlerde paramız olduğu halde tesislerin neden hazır olmadığını merak ediyoruz. Yani şu anda havalar da ısındı ama biz yine asfaltlama çalışmalarında geç kalacağız. Yollar konusunda çok şikayet alıyoruz. Müdürlerimiz buradalar. Onlardan konu hakkında bilgi almak istiyoruz. Biz büz şantiyesi için de para ayırdık. Şantiyenin halen daha onarılmadığını görüyoruz. Para ayırdık, neden kullanılmıyor? Şimdi önümüze oylanması için kesin hesap geldi ve oylayacağız. Paraların yerli yerince kullanılmadığını görüyoruz. Biz şimdi burada ne yapacağız? Konuşmuyoruz, bir işlem yapılmıyor, konuşuyoruz, yine bir işlem yapılmıyor. Ne yapmamız lazım? Ben şimdi önümüze getirilen kesin hesaba nasıl 'Evet' oyu vereyim, bunu nasıl vereceğim? Bazı şeyler hakikaten düşündürücü" ifadelerini kullandı.

KOKULU: "DAHA TAM OLARAK OLGUNLAŞTIRAMADIK"

Zonguldak İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekilleri ve daire müdürleri, Genel Sekreter Recep Demirtaş'ın katılmadığı toplantıda kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı. Gecikmelerin ve kullanılmayan paraların açıklamasını yapan daire müdürleri ve İl Genel Sekreteri Vekili Mehmet Kokulu, "Cari harcamalar ve yatırım harcamaları arasındaki farkın yüzde 10'un altına düştüğü, ancak alınan kararda farkın daha fazla olduğu belirtildi. Akaryakıt ve araç bakımları gibi harcamalar cari harcamalarda gözüküyor. Oysaki bunlar yatırımdadır. Köylere yapılan yardımlarla birlikte yatırım harcamaları yüzde 63'e tekabül ederken yüzde 34'ü de cari harcamalara tekabül ediyor. Yüzde 1,24 de transferlerden oluşuyor. Yani akaryakıt ve köylere yardım yatırımda gözükmelidir. Kapanan belediyeleri de 8 milyar liralık bir borçla devraldık. Bu borcu da meclisimizin de katkısıyla 1 buçuk yılda sıfırladık. Biz geçtiğimiz yıl meydana gelen sel felaketiyle ilgili yaptığımız keşiflerde 3 milyon lira gibi bir rakam çıkarmıştık. AFAD Müdürlüğü'nden gelen 700 bin lira para geldi. Bu para 2017 başında geldi. Bunun tespitlerini yeniden yaptık. Aradan bir yıl geçtiği için bazı sanat yapılarının çalışmalarının ivedilikle yapılması gerekiyordu. Biz onları yaptığımız için kalanları 700 bin liralık ödeneğe göre düzenledik. İhaleleri önümüzdeki hafta içerisinde yapılacak. 1 hafta gibi bir gecikmemiz olabilir. Plentlerin hazır olmadığı görüşüne katılmıyorum Çaycuma'da üretime hazır. Ereğli'de birkaç günlük sorunumuz var. Döküm malzeme gelmedi. Yağmur ve personel yetersizliğinden zaman ayıramadık. Plentlerin sözleşme durumu, yakıt tasarrufu için doğalgaza dönüşüm ihalesi yaptık. Onların sözleşmesi imzalandı. 1 ay içerisinde gerçekleşecek. O da üretime zarar vermeyecek. Tüpraş'tan bütün asfalt malzememizi çekemedik. Bunun nedeni de stoklarımız tamamen dolu ve üretimi bekliyoruz. Hava sıcaklığının rotmisk üretimine uygun olması halinde ulaşıma başlayacağız. İş makinalarında eksik olan personellerimizi tamamladık. Geçen yıl 3 şantiyeye asfalt yamama aracı yapmıştık, bu yıl 3 tane daha yaptık. Bugün Zonguldak'ta olacaklar. KÜDEP'le ilgili harcamaları istediğimiz gibi yapamıyoruz. Bunun bir yönetmeliği var ve çok seçici oluyor. Sadece bizim tasarımızda olan bir şey değil. Tarımla ilgili çalışmalar devam ediyor. Son günlerde bir çalışma var, tam ayrıntı veremeyeceğim. Daha tam olarak olgunlaştıramadık. Büz şantiyesiyle ilgili yatırım yapsak da bu gün için yarar sağlayamayacağız. İdare olaraktan askıya alındı" açıklamasında bulundular.

KARAVELİ: "BİZ TARIM KONUSUNDA BORÇLANMANIN BİLE TARAFTARIYDIK"

Tarım konusunda Zonguldak'ta çalışma yapılmasının şart olduğunu ve bunun için çalışma yaptıklarını belirten İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, "Hakikaten bu ilde tarım alanında bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu noktada 2 yıldır kullanılmayan 1 milyon lira para var. Biz bu konuda borçlanmanın bile taraftarıydık, biliyorsunuz. Bölgemizi bu konuda desteklemenin peşindeydik. Buraya aslında Tarım İl Müdürümüzü de davet etmemiz gerekiyordu. Bunun için de bir çalışma yapalım" diye konuştu.

YILMAZ: "ARKADAŞLAR BİZ NE YAPTIK? BİR GRAYDER GÖNDERDİK, ÜZERİNE DE ASFALT DÖKTÜK İŞİMİZ BİTTİ"

İl Genel Meclisi Üyeleri olarak seçimlerin üzerinden 3 yılı aşkın bir zaman geçtiğini, ancak üzerlerine düşen görevi tam olarak yerine getiremediklerini belirten Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi Üyesi Nebahattin Yılmaz özeleştiri yaptı. Yılmaz, "Gerçekten biz seçilmiş ve atanmış ayrımından da çıktık. Amacımız halkımız için bir şeyler yapmaktır. Eğitimde katkılar veriyoruz ama Milli eğitim Müdürlüğüyle, Tarım İl Müdürlüğüyle birlikte çalışamıyoruz. İl özel İdaresi'nin bunu organize etmesi gerekiyor. Arkadaşlar 5 yıllığına geldik 3 yıldan fazlası gitti. Arkadaşlar biz ne yaptık? Bir grayder gönderdik, üzerine de asfalt döktük bizim işimiz bitti. İl Özel İdaresi'nin işi sadece bu değil. Gerçekten üzülüyorum" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi