İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, Zonguldak aşkı, siyaseten vermek istediği hizmetler, yerel seçim hazırlıkları ve İYİ Parti'nin kentteki etkileri hakkında Öznur Güneş'in sorularını yanıtladı.

Son hızla teşkilatları yapılandırmaya çalıştıklarını belirten Erkmen, yerel seçimlerde hem adayları hem de alacakları oy potansiyeli anlamında iddialı olduklarını ifade etti. Kendisinin belediye başkan adayı olacağı yönündeki söylemleri değerlendiren Erkmen, şimdilik böyle bir düşüncesi olmadığını ifade etti.

"GEÇMİŞTE YAŞANAN KIRILMALARI, KÜSMELERİ VE YANLIŞ ANLAMALARI BİR KENARA KOYACAĞIZ"

Öznur Güneş: İl Başkanlığı görevine atandınız. Şuan yoğunlaştığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz? İYİ Parti'nin Zonguldak'ta ki durumu nedir?

Yavuz Erkmen: Son seçimden sonra yapılan olağanüstü kurultay ile yeni bir karar alındı. Bu karar gereğince Türkiye'de ki 81 il teşkilatı görevlerinden ayrıldılar. Başkanlık divanının almış olduğu karara bütün iller uydu. Bunun sonrasında da yeniden yapılandırmaya gidiliyor. Burada ki amaç eskilerin kötü veya gelen yenilerin iyi olduğu anlamında değil. Teşkilata bir dinamizm kazandırmak ve yeni bir hareketlilik kazandırmak için yapıldı. Nitekim yeni yapılan il başkanı atamalarının da bir kısmı eski arkadaşlardan, bir kısmı da yeni kişilerden oldu. Zonguldak'a da ben geldim. Zonguldak bizim bildiğimiz, çalıştığımız, 1989 yılından beri bu bölge ile ilişkimiz oldu. Bizim sevdiğimiz, sahiplendiğimiz kentimiz. Biz Zonguldak'a geldikten sonra, ilk göreve başlarken de söyledik, "Başarı, birlik ve beraberlikten geçer." Birlik ve beraberliğin olmadığı yerde sonuç almanız mümkün olmaz. Onun için de birbirine bir dayanışma duygusu içerisinde bir sahiplenme duygusu ve siyasi parti duygusu içerisinde de hareket etmek gerekiyor. Geçmişte bir takım kırılmalar, birbirine küsmeler ve ya birtakım yanlış şeyler olabilir. Yanlış anlamalar olabilir. Burada amaç artık geçmişi bir kenara koyarak biz önümüze bakacağız. Ve önümüze baktığımız süreçte de biz partide ki birlik, beraberlik amaçlı olarak hiç kimsenin birbirinin aleyhinde konuşmasını, birbirinin dedikodusunu yapmasını arzu etmiyoruz.

"BİRAZ DAHA DİKKAT ÇEKİCİ BİR POLİTİKA İLE ZONGULDAK HALKINI YANIMIZA DAVET EDECEĞİZ"

Çünkü parti içerisindeki her şey yetkili kurullarda tartışılır, görüşülür ve parti içerisinde de bu yetkili ağızlar tarafından dile getirilir. Bunun dışında hiç kimse birbirinin aleyhinde, patinin aleyhinde hiç bir şey söylemez. Söylediği takdirde de bu disiplin suçudur. Disiplinde gereği yapılır. Bizim buradaki bakış açımız; şuanda biz muhalefetteyiz ama bizim amacımız iktidar olabilmek. Her siyasi partinin hedefi iktidar olmak, Türkiye'yi yönetmek ve yönetimim şekillendirmek. İşte bu noktada biz gerekli gayreti gösteriyoruz. Sonuç olarak ta Zonguldak'ta, gerek yerelde, gerek genelde yapacağımız çalışmalar ile biz bunu sağlayacağımızı düşünüyoruz. Çünkü bir taraftan şu ekonomik tabloya bakıldığında, insanların bu hayat pahalılığı karşısında ki, enflasyon karşısındaki, her kesimin durumu ortada, ülkenin durumu ortada. Böyle bir ortamda İYİ Partinin biz önümüzde ki süreçte iktidar alternatifi bir parti olarak, Türk siyasetinde ki yerini ve konumunu devam ettireceğini düşünüyoruz. Bunu da ancak büyüyerek, çoğalarak ve gücümüze güç katarak yapabiliriz. Biz şunu diyoruz; 'Biz burada çekim merkezi olmak istiyoruz. Bizim hiçbir partiye karşı düşmanlığımız yoktur. Vatanını, milletini, bayrağını seven bütün partiler, herkes bizim dostumuzdur. Tabi ki fikir ayrılıkları olacaktır. Bunların uygarca tartışılması lazım. Bu nedenle de biz diyoruz ki; ' Biz, her partiyle Türkiye'nin yararına ve Zonguldak'ın yararına olan konuda beraber oluruz. Ama Türkiye'mizin ve de Zonguldak'ımızın yararına olmayan konularda da eleştirimizi yaparız. Biz Zonguldak'ta biraz daha dikkat çekici bir politika ile Zonguldak halkını yanımıza davet edip, onları bu aileyi büyüme anlamında, Zonguldak'ın sorunlarına sahip çıkma anlamında ve Zonguldak'ın sorunlarının çözümü noktasında da onlarla beraber olduğumuzu önümüzde ki süreçte de zaten göstereceğiz.

"YENİ BİR RUH VE YENİ BİR HEYECAN YARATABİLMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Güneş: Teşkilatları kurmak ile meşgulsünüz, teşkilatlar ne kadar sürede kurulur?

Erkmen: Şuanda biz il teşkilatımızı tamamlamak üzereyiz. Onun üzerinde çalışıyoruz. Bunu bitirip arkasından da ilçe başkanı arkadaşlarımız ile yeni bir yapı yaratmak, yeni bir ruh ve yeni bir heyecan yaratabilmek için onlarda istifalarını veriyorlar. Dolayısıyla biz bu arkadaşlarımızdan bir kısmına yeniden görev vereceğiz. Bir kısım yerlerde yeniden yapılandırmaya gideceğiz. Dolayısıyla yeni arkadaşlarımızı görevlendireceğiz. Burada ki amaç yeni bir ruh ve yeni bir dinamizm kazandırmak. Türkiye'de bu işin gönül rızası ile nasıl olabildiğini gösterebilmektir. Şu anda bizim öce ili, arkasından ilçe teşkilatlarımızı ve belde teşkilatlarımızı tamamlayıp daha sonra da sahaya çıkıp çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

"BİRİNCİ ÖNCELİK GÖÇÜ DURDURUP, İŞSİZLİĞİ ÖNLEMEK VE EKONOMİYİ BÜYÜTMEK"

Güneş: Valilik yaptığınız dönemdeki sorunlar ile şimdiki sorunlar hemen hemen aynı devam ediyor. Yollar, tüneller, TTK, işsizlik ve göç. Sorunların çözümü noktasında partinin çalışma planı olacak mı?

Erkmen: Bizim kendimizin bir takım düşünceleri olacak. Bir taraftan da Sivil Toplum Örgütleri ile dayanışma içerisinde olup onlarında fikirlerini almak sureti ile bunları Zonguldak kamuoyuna mal edip, Zonguldak'ın sorunlarına sahip çıkmak istiyoruz. Tabi Zonguldak günden güne küçülen, günden güne ekonomisi daralan bir yer. Bunun karşılığında da göçün hızlandığı bir kent. Bunu ortadan kaldırabilmek için bizim önce Zonguldak'ın ekonomisini büyütmemiz lazım. Göçü durdurmamız gerekiyor. Bizde burada iken birtakım çalışmalar yaptık. Ben Zonguldak'a geldiğim sırada Polisevi'nin arkasına daha çöpler dökülüyordu. Biz onları aldık Sapça'nın oraya götürdük mesela. Duble yollar konusun da çalışmalarımız oldu. Şehir içinde ki konular oldu. Okul açma, alt yapı konusunda, pek çok çalışmamız oldu. Ama bunlar kadar önemli olan Zonguldak'ta ki ekonomiyi ayağa kaldırmak. Birinci öncelik göçü durdurup, işsizliği önlemek ve ekonomiyi büyütmek. Birinci hedef bu olmalı ki onun dışındakiler zaten yapılabilir. Günden güne küçülen, daralan bir ekonomi içinde Zonguldak'ın ayakta kalması mümkün değil. Zaten bunun sonuçlarını da hep birlikte yaşıyoruz. Günden güne küçülen bir Zonguldak ile karşı karşıyayız.

"BURADA KENDİ UÇAKLARIMIZA SAHİP OLAN BİR KONUMA GELMEYİ HEDEFLİYORDUK"

Güneş: Siz Valilik döneminizde havaalanı ile çok ilgilendiniz. Havaalanının aktif hale gelmesi için bir girişiminiz olacak mı?

Erkmen: Bunlarla ilgili inşallah önümüzde ki süreçte diğer yatırımlar, havaalanı bu konularda pek çok şeyler söyleyeceğiz. Ben şuna üzülüyorum. Öyle bir havaalanını o konuma getirdikten sonra ve şuanda Almanya'dan belirli kapasitede ki uçaklar buraya iniş yaptıktan sonra, Türk Hava Yolları da karar verse aynı kapasitede ki aynı büyüklükte ki uçaklarda buraya inebilir. Biz o zaman Ticaret ve Sanayi Odamız ile birlikte uçak alıp Türk Hava Yolları'nın bakım garantisi içerisinde neredeyse biz burada kendi uçaklarımıza sahip olan bir konuma gelmeyi hedefliyorduk. Tabi yarım kalan pek çok konular oldu. Ama bunlarla ilgili yetkili arkadaşlardan bilgi alıp, bizde ne katkı verebiliyorsak bunları gündeme alıp, Zonguldak'ın lehine olan konularda hep birlikte arkadaşlarımıza destek olmak istiyoruz. O konularda ben Zonguldak'ın kapasitesini biliyorum. Bizim o kapasiteyi değerlendirmemiz lazım.

"YEREL SEÇİMLERDE ZONGULDAK'IN HER NOKTASINDA MERKEZ DE DAHİL İDDİALI OLACAĞIZ"

Güneş: İyi Parti yerel seçimlere nasıl hazırlanacak, belediye başkan profiliniz nedir?

Erkmen: Göreve geldiğimden ziyaretler yapılıyor. Gerek belediye başkanlığı, gerek belediye meclis üyeliği gerekse il genel meclisi üyeliği için bize taleplerini ileten arkadaşlarımız var. Biz şu anda tamamen dinleme safhasındayız. Arkadaşlarımızın taleplerini not ediyoruz. Bunlar yeri vakti geldiği zaman ilan edilecek. Resmi olarak başvurular alınacak. Biz şu anda gözlem yapıyoruz. Zonguldak'ın her noktasında merkez de dahil iddialı olacağız. Şunu iddia ediyoruz; son seçimlerde almış olduğumuz oyun çok çok üstünde oy alacağımızı biliyoruz. Çok yerde iddialı olduğumuzu belirtebilirim.

"ZONGULDAK HALKI BAŞARILI BULUYORSA DEVAM EDER, BAŞARILI BULMUYORSA DEĞİŞTİRİR"

Güneş: Şu an Zonguldak'ta yerel yönetimin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz, çalışmalar yeterli mi?

Erkmen: Benim fikrimden ziyade Zonguldak halkının fikri daha önemli. Eğer Zonguldak halkı başarılı buluyorsa tabi ki aynı kişiler devam eder. Başarılı bulmuyorsa değiştirir. Öncelikle arkadaşımızın vereceği bir karar bu. Belediye başkanımızın kendisinin devam edip etmeyeceği önemli, dolayısıyla partinin kendi iç işidir. Biz şunu söylüyoruz; biz hangi partinin adayı olursa olsun ondan çok daha iyi bir vizyonu ortaya koyup, Zonguldak'ın çok daha iyi yönetilebileceğini ve bu anlamda da iddialı olabilecek bir adayı ortaya çıkartıp gerek merkezde gerek ilçelerde gerek beldelerde iddialı olacağımızı çok rahat söyleyebilirim.

"ŞU AN BELEDİYE BAŞKANLIĞI ADAYLIĞI İLE İLGİLİ BİR DÜŞÜNCEM YOK"

Güneş: Sizin belediye başkan adayı olacağınız ve Zonguldak'a bunun için geldiğiniz yönünde söylemler var. Bunlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Erkmen: Bunları konuşmak için çok erken. Zaten benim öyle bir düşüncem de yok, şu anda İYİ Parti'yi daha büyütebilmek, partiyi daha derli toplu aileyi daha bir genişletebilmek ve bir katkı sunabilmek amaçlı buradayız. Dediğim gibi bu ben olabilirim ya da başkası olabilir, bunların hepsi şu anda söylentiden ibarettir. Belirlenmiş hiçbir şey yok. Pek çok arkadaşımız niyetini söyleyebilir ama bunların hiç biri şu anda gerçek değildir.

"ZONGULDAK'I ÇOK SEVİYORUM HİZMET ETMEK İÇİN SİYASETİ ARAÇ OLARAK GÖRÜYORUM"

Güneş: Neden siyaseti seçtiniz?

Erkmen: Siyaset halka hizmet etme aracı, ben Zonguldak'ı seviyorum. Zonguldak halkını seviyorum. Dolayısıyla Zonguldak'a ve halkına siyasi anlamda da bir katkı yapabilirsem, gerek düşüncelerimizle gerek birikimimizle hizmet edebilirsek kendimi mutlu sayarım. Sürekli burada olan birisiyim ve buranın iyi olması ve insanının mutlu olması bizi mutlu eder. Siyasi anlamda birikimimi Zonguldak'a vermek istiyorum.

"ZONGULDAK'TA AKİL İNSANLARA HAKİKATEN İHTİYAÇ VAR"

Güneş: Zonguldak'ın ağabeyi olabilecek bir siyasetçi ya da bir bürokrat var mı size göre?

Erkmen: Köksal Toptan ve onun gibi geçmişte hizmet yapan pek çok milletvekilimiz oldu. Bakanımız oldu, dolayısıyla herkesin kendi döneminde Zonguldak'a verdikleri var. Burada amaç şu: mevki makam, para pul bunların hepsi gelip geçici. Geriye dostluklar kalıyor, iyilikler kalıyor. İnsanlar iyilikleriyle akıllarda kalıyor. Zonguldak'ta diyalog ortamının yakalanması lazım, Türkiye'nin kutuplaştığı, herkesin farklı noktalara doğru savrulduğu ve bu keskin kutuplar içerisinde insanların bir araya gelmesinin zorlaştığı bir ortamda Türkiye'nin devam etmesi mümkün değil. Türkiye'nin diyaloğa, birliğe ve beraberliğe ihtiyacı var. Bunun da yerelde başlaması lazım. Yerelden de yukarı doğru çıkması lazım. Onun Zonguldak'ta birlik, beraberlik, akil insan dediğimiz insanlara hakikaten ihtiyaç var. Sonuçta kaybedilirse herkes kaybeder, kazanılırsa herkes kazanır. Onun için bu tip insanların değerini bilmek lazım. Onların tecrübeleri topluma yön tutar. Burada önemli olan şehrin birlik ve beraberlik içerisinde akil insanlarla toplumun önünü açmak, birlik beraberlik dayanışmasını kuvvetlendirmek olmalı. Bunlar çeşitli partilerden olabilir, nemli olan sözüne güvenilir, hatırı sayılır ve burada iyi iz bırakmış insanların bunların öncülüğünü yapmış olması önemli olan. Ne kadar o tip insan çıkartılabilirse; bu bir esnaf arkadaş da olabilir, işadamı da olabilir, kamu görevlisi de olabilir , siyasetçi de olabilir . ne kadar makul insanı bir araya getirebilirsek, buradaki sorunların çözümü anlamında diyalog ortamını yaratacak kişi sayımızı çoğaltabilirsek bundan Zonguldak kazanacaktır. Zonguldak'ın kazanması demek Zonguldaklının mutlu olması demektir.

Editör: Pusula Gazetesi