Zonguldak'ın Devrek ilçesinde günlük yayımlanan Bölge Haber Gazetesi, Gazeteci-Şair-Yazar İbrahim Tığ'ı, Kaynak Yayınları arasından çıkan yeni kitabı; "Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri"yle buluşturacak. "Devrek Türküleri ve Kültürü" etkinliği, 6 Mayıs 2017 Cumartesi günü saat 14.00'de Devrek Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenecek.

TELCİ: "ANKARA BAŞSAVCISI KOCAMAN, ETKİNLİĞİMİZİ ONURLANDIRACAK"

Bölge Haber Gazetesi Yazı işleri Müdürü Celal Ş. Telci, etkinlikle ilgili olarak yaptığı açıklamada; İbrahim Tığ'ın 10'uncu kitabı "Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri"nin uzun bir alan çalışması sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Telci, şöyle konuştu:

"Aynı zamanda, Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) ve Devrek Kültürünü-Türkülerini Araştırma Kurulu kurucusu olan İbrahim Tığ'ın, Devrek yöresinden arkadaşlarıyla birlikte uzun bir çalışma sonucunda derlediği 28 türkü, mani, deyim ve yerel ağız sözlüğünden oluşan 'Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri' kitabı 184 sayfa. Devrek'imizin yetiştirdiği güzide sanatçılarımızdan biri olan İbrahim Tığ'ı düzenleyeceğimiz bir etkinlikle sanatseverlerle buluşturacağız. 6 Mayıs 2017 Cumartesi günü saat 14.00'deki etkinliğimizi, hemşehrimiz, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Merkezi İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan, Türk Halk Müziğimizin güçlü sesleri; Ali Gürlü, Kıymet Unutma Şenli, şair ve yazarlar; Hüseyin Alemdar ve Döndü Açıkgöz de katılarak onurlandıracaklar. Bu vesile ile tüm halkımızı etkinliğimize davet ediyoruz."

Telci, etkinlikte mini bir konser de olacağını belirterek, "Etkinliğimizde, İbrahim Tığ'ın bölgemizden derlediği türkülerin seslendirileceği bir konserimiz de yer alacak. Devrek türkülerini TRT sanatçısı ve Türk Halk Müziğimizin güçlü sesi Ali Gürlü seslendirecek" dedi.

TIĞ: "KAYBOLAN, UNUTULAN TÜRKÜLERİMİZİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIK"

Gazeteci-Şair-Yazar İbrahim Tığ, yeni kitabı hakkında bilgi verirken şunları söyledi:

"Devrek yöresine ait türkü, mani ve yerel sözlerin zaman içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş. Bizler Devrek'te bir kurul oluşturarak bu kaybolmaya yüz tutan değerlerimizi gün yüzüne çıkarmayı amaçladık. Bu amaç doğrultusunda köylerimizi taradık, taramaya da devam ediyoruz. Ortaya güzel eserler çıkardığımızı söyleyebilirim. Devrek kültürünün yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir yer tutacak olan 'Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri' kitabımla bir kültürün yaşatılmasını amaçladım. Kitapta yer alan 28 türkünün 9'unun ortaya çıkış öyküsü, notaları, yöremize özgü mani, deyim ve yerel ağız sözlüğü de yer alıyor. Bu kitap hemşerilerime vereceğim en güzel armağandır."

"KİRAZ ALDIM DİKMEDEN/DEVREK TÜRKÜLERİ" İÇİN USTALAR NE DEDİ?

Kubilay Dökmetaş (TRT Türk Halk Müziği Daire Başkanı): "İbrahim Tığ'ın ortaya koyduğu 'Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri' kitabı güzel ve titiz bir çalışma. Devrek türküleri üzerine örnek bir çalışma olmuş. Kültürümüzün ve türkülerimizin yaşatılması için verdiği emekleri nedeniyle kendisini kutluyorum."

Ali Gürlü (TRT THM Sanatçısı): "Devrek ilçesi ve köylerinden türküler derleyen İbrahim Tığ, derlediği bu türküleri öyküleriyle, notalarıyla, kaynak kişilerle yaptığı söyleşilerle 'Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri' adlı kitabında toplamış. Güzel bir çalışma. Kültürümüzün yaşaması, yaşatılması adına önemli bir hizmet... Kendisini kutluyor, bu tür çalışmaların herkese örnek olmasını diliyorum."

Hüseyin Alemdar (Şair-Yazar): "Bir Muzaffer Sarısözen derlemesi ve Hüseyinçavuşoğlu Köyü türküsü olan 'Kiraz Aldım Dikmeden'den adını alan İbrahim Tığ'ın emeği ve alın teriyle biçimlenen Devrek türküleri daha nice türkünün TRT repertuarına kazandırılmasına aracılık etmiş. 'Hışır Kızı'ndan 'Karakiraz'a nicedir içimin ezgi odaları Bedri Rahmi Eyüboğlu'ndan ilham nakış nakış türküler dolusu. İyi ki türkülerimiz var; ana sütü gibi candan, ana sütü gibi temiz!"

Abuzer Akbıyık (THM Sanatçısı): "Kitapta belirttiğiniz gibi geçmişte Devrek'te türkü derlemeleri üzerine ciddi çalışmalar yapılmamış. Yaptığınız bu çalışma ile önemli bir eksiklik giderilmiş. Bu bakımdan mütevazı imkanlarla sizin kitap çalışmanız önemli ve takdire şayan bir çalışmadır."

İBRAHİM TIĞ KİMDİR?

İbrahim Tığ, 13 Aralık 1970 Zonguldak/Devrek doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Devrek'te, Yükseköğrenimini Dicle Üniversitesi'nde "mimar" olarak tamamladı.

1986 yılında başladığı yazın yaşamında şiirleri; Kıyı, Karşı, Gerçek Sanat, Aykırı Sanat, Milliyet Sanat, İnsancıl, Tay, Tan (Yugoslavya), Ortam (KKTC), Türkstar (Almanya), Ünlem, Damar, Eski Edebiyat, Biçem, Şehir, Sözcükler, Varlık, Yaklaşım, Evrensel, Berfin Bahar vb. sanat edebiyat dergilerinde yayınlandı.

2000'e Doğru Dergisi, Cumhuriyet ve Aydınlık (günlük) gazeteleri ile Anadolu Ajansı'nda muhabirlik yaptı. 1994 yılında Devrek'te, günlük Bölge Haber Gazetesi'ni kurdu ve halen bu gazetenin sahipliğini ve yazarlığını yapıyor. Sarı Basın Kartı sahibi olan Tığ, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi.

Devrekli Şair Rüştü Onur'un 12 Eylül 1940 tarihinde dostu Necati Cumalı'ya yazdığı mektubunda; "Ey benim mektuplarıyla huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir'de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak... Şehir, okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak" diyordu. Ama Onur, ömrü yetmediği (22 yaşında öldü-2 Aralık 1942) için Şehir'i çıkartamamıştı. Rüştü Onur'un bu istemini vasiyet kabul eden İbrahim Tığ, dostları Fahrettin Koyuncu, Orhan Tüleylioğlu ile birlikte Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, Aralık 2004'den itibaren de Şehir Edebiyat Dergisi'ni çıkarıyor. (104'üncü sayıya ulaştı)

Eserleri: İlk Yaz Vurgunu (Şiir-1994), Neler Gizliyor Adın (Şiir-1998), Karabayır (Öykü-2005), Yitik Zaman Düşleri (Şiir-2006), Rüştü Onur, Yaşamı, Sanatı, Eserleri (Araştırma-2010), Rüştü Onur: Mektubun Avcumda (Mektup-2013), Rüştü Onur: Sanatı/Yaşamı ve Eserleri-2014, Sarıaylar (Şiir-2014)

Rüştü Onur: Benim Şeker Yavrum (Araştırma-2015), Kiraz Aldım Dikmeden/Devrek Türküleri (Derleme-2017)

Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) kuruculuğunun yanı sıra; Kızılay Devrek Şubesi, ADD Devrek Şubesi ve Türk Hava Kurumu (THK) gibi derneklerin de üyesi de olan İbrahim Tığ evli ve 2 çocuk babası.

Editör: Pusula Gazetesi