Haberturk Yazarı Perihan Özcan'ğın kaleme aldığı 'İbne kime denir?' başlıklı yorumu sizlerle paylaşıyoruz...

Bakın ibne kime deniyormuş?

İBNE KİME DENİR?

İbnelik bir türlü görünüp aslında başka türlü olmaktır. Olduğunu, yaptığını inkar etmektir. Duruma göre renk değiştirmektir. Bukalemunu tenzih edebiliriz, çünkü ibnelik kendini değil çıkarlarını korumak için gizlenmektir ve insanlar alemine özgüdür.

Fikrinle zikrinin farklı olmasıdır. Sağ gösterip sol vurmaktır. Yalan söylemek, kandırmak, aldatmak, sözünü tutmamak, oyalamak, ikili oynamak, lafı dolandırmak hep ibneliktir.

Sahtekarlıktır.

Başkalarına bile isteye zarar vermek, ziyanı engelleyebilecekken kenarda durup seyretmek, seyrederken zevk almaktır.

Hırsızlık da ibneliğin bir türüdür. Çünkü gizliden gizliye iş çevirmek, senin olmayanı sahiplenip seninmiş gibi davranmaktır.

Risk almamak, sorumluluk üstlenmemek için top çevirmektir. İbne yerine bazen top, yuvarlak, tekerlek denmesinin sebebi de budur. Elini taşın altına koymamak için durduğu yerde dönmeyi ifade eder.

İbnelik sokakta kadınlara laf atıp travestilerden indirim istemektir. Pirinci tartarken içine taş atmaktır. Çürük mal kakalamaktır. Sahte para basmaktır. Başkalarıyla yatıp sevgilinin, karının, kocanın yanında uyumaktır.

Kızına, komşunun kızına sarkmaktır. Centilmen takılıp kadın dövmektir.

Evlenmeyeceğini bilerek nişanlanmaktır. Sevmediğin biriyle zengin diye evlenmektir.

Kendine mübah saydığını başkasına yasaklamaktır. Habisliklerini kitabına uydurmaktır, kitapta yazmayan kuralı icat etmektir.

İbne yerine dönme sözünün kullanılması tesadüf değildir. Başkalarını sözüne inandırmak, sonra geri dönüp yolda bırakmak ibneliğe girer. Net olmamak, düşman kazanmamak için aklından geçeni tam söylememek, muğlak konuşmak da.

"Ay ne iyi oldu aradın" diye telefonu kapatıp "Of be amma da konuştu" demek, arkadaşının dedikodusunu yapmak da ibneliğe verilecek örneklerdendir.

İbnelik kişileri değil, kişilerin geliştirdiği vicdan yoksunu davranışları ifade eder. Yalancılara, sahtekarlara, menfaatçilere, hırsızlara rahatlıkla ibne denebilir. Bu sözün bu gruplara giren kişiler için küfür değil sıfat olarak kullanılması uygundur.

Yani ibnenin cinsiyeti yoktur, ibnelik de cinsel organlarla ilgili değildir.

Editör: Pusula Gazetesi