Yaygın görülen, uzun zaman belirti göstermediği için kişiler tarafından fark edilmeyen HPV bulaşıcılık oranı yüksek olduğu için dikkat edilmesi gereken bir hastalık olarak öne çıkmaktadır. Nedenleri ve tedavi yöntemlerinin bu açıdan bilinmesi büyük yarar sağlayacaktır.

HPV Nedir, Neden Olur?

HPV virüsü Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 10 kişiden 1'inde görülmektedir. Bu oran ise bir hastalık için son derece yüksek bir rakamdır. Kadın ya da erkeklerin 50 yaşına kadar HPV virüsü kapmalarının oranı da yüzde 80 olarak kendisini göstermektedir. Hem kadın hem de erkeklerde görülebilen HPV temel olarak genital bölgelerde görülen siğillerdir. Bazı durumlarda ayak, el, anüs, ağız gibi bölgelerde de görülebilir. Bu rahatsızlık estetik açıdan kötü bir görünüm yarattığı gibi acı verici kaşıntılara da neden olur.

HPV farklı virüs yapılarına sahiptir ve bu virüslerden 20'ye yakını riskli sorunları beraberinde getirir. Örneğin erkeklerde HPV penis kanseri gibi önemli hastalıklara yol açabilir. Kadınlarda ise anüs ve rahim ağzı kanseri gibi hastalıklara neden olabilirler. HPV virüsünün oluşumu için kesin bir sebep yoktur ancak cinsel yol ile bulaştığı için genelde cinsel ilişki sonrasında meydana gelmektedir. HPV insanlar üzerinde sürekli yayıldığı için kendisini tekrar eden ve bu anlamda yaşama olanağı bulunan bir virüs olduğundan oluşum nedeni olarak virüs hücrelerinin yaşama güdüsü gösterilebilir.

HPV nedeni için en büyük etmen cinsel ilişki olduğu için cinsel ilişkinin HPV belirtileri taşıyan kişiler ile yaşanmaması ya da korunarak yaşanması gerekmektedir. Her durumda, risk almamak için prezervatif kullanımı bu rahatsızlıktan korunmak için önemlidir.

HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV belirtileri özellikle genital bölgelerde ortalama toplu iğne başı büyüklüğünde görülen siğillerden meydana gelmektedir. Bu siğiller kabarcıklı ve pütürlü bir yapıdadır. Birden çok fazla olduklarında büyük gözükürler ve çok kötü bir görünüme sebep olurlar. Başlangıçta deri renginde olabilirler ve zamanla kahverengi renge de bürünebilirler.

Belirtiler arasında bazen cinsel ilişki esnasında kanama da meydana gelebilir. Siğillerde acı ya da ağrı hissi oluşmamasına karşılık yoğun ve şiddetli bir kaşıntı meydana gelebilir. Belirtilerin doğru olarak saptanması için ise beklemek önemlidir. Çünkü HPV hemen kendisini göstermez ve bazen yıllar sonra kendisini gösterebilir. Bu yüzden HPV belirtilerinin doğru olarak algılanması ve erken müdahale yapılması da önem taşır.

HPV Tedavi Yöntemleri Neler?

HPV tedavisi için öncelikle tanı yöntemleri tercih edilir. Siğiller görüntü açısından hemen anlaşılsa da HPV dışında başka nedenlerden de kaynaklanabilirler. BU yüzden HPV DNA testi, Pap Smear Testi gibi farklı testler yapılarak HPV varlığı önce tespit edilir.

Daha sonra siğiller çok büyük değilse yakma yöntemi tercih edilmektedir. Bu hızlı ve pratik bir tedavidir. Eğer siğiller büyükse bu durumda da cerrahi operasyon ile siğiller temizlenmektedir.

HPV ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için https://www.probiyotix.com/hpv-icin-tedavi-secenekleri-nelerdir adresini ziyaret edebilirsiniz.