Hipnoterapi , hipnoz yöntemine dayanan danışan ve terapist ile birlikte yürütülen bir psikoterapi sürecine denir. Hipnoz tanım olarak bir kişiyi ya da bir grubu bakış, telkin gibi yollarla kısa bir süre etki altına alma eylemidir. Kişi hipnozda iken uyku il uyanıklık arası bir haldedir. Hipnoterapi yönteminde hipnoz altında olan bireyin bilinç ve bilinçaltına yönelik olarak bir uzman vasıtasıyla uygulanan terapi türüdür.

Hipnoterapi çeşitli hastalık ve rahatsızlıklar ile istenmeyen durumların tedavi edilmesinde oldukça başarılı sonuçlar elde edilen bir yöntemdir. Hipnoz yönteminde önemli olan unsurlar söz, bakış ve düşüncelerdir. Hipnoterapist bakış sayesinde bilinçaltı durumu oluşturur. Sözler ile hastanın zihnine sokulmak istenen düşünceler aktarılır ve düşünce ile hasta istenilen duruma çekilmeye çalışılır. Düşünce aşaması için en kritik nokta konsantrasyondur. Hipnoz olan kişinin direnci büyük bir kısmı ortadan kalkar ve zihin rahatlamış durumdadır. Fakat kişi hipnoz altında iken bilinçaltı açıktır ve söylenenlerin farkındadır. Bu durumda iken vücut dinlenme durumuna geçer. Toplumdaki genel görüş hipnozdan uyanamama şeklinde ise de böyle bir durum söz konusu değildir. Kişinin paylaşmak istemediği bir bilgi varsa hipnoz altında iken bile isterse bunu paylaşmayabilir. Yani kişi hipnoz altında iken her şeyin farkındadır ve bir bilgiyi terapist ile paylaşmak istemiyorsa bunu söylemeyebilir.

Hipnoterapi yöntemi kişilerini bazı rahatsızlıklarını ve istenmeyen olumsuz durumlarını tedavi etmek ve sorunları ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan bir yöntem olduğu için hipnoterapiyi uygulayan kişinin alanında uzman bir psikolog veya tıp doktoru olması gereklidir. Olumsuz durumlarla karşılaşmamak ve istenilen sonucu elde etmek için bu husussa dikkat edilmelidir.

BKZ: Hipnoterapi Nedir, Ne İşe Yarar?

Hipnoterapi ne amaçla yapılır?

Hipnoterapi hipnoz yöntemi ile uygulanan tamamen ruh sağlığı problemlerini ve buna bağlı olarak yaşanan fiziksel problemleri gidermeyi amaçlayan tedavi yöntemidir.

Hipnoterapi; sigara kullanımı, hafif depresyon, obesite, anksiyete bozuklukları, kekemelik, banik bozukluk, yeme bozuklukları, fobiler somatoform bozukluk, uyku bozuklukları, tırnak yeme, cinsel işlev bozuklukları, sınav stresi ve heyecanı, motivasyon, dikkati sürdürememe, spor performansı arttırma, eğitimde performans arttırma, hafıza, öğrenme, çabuk sıkılma, öfke kontrolü, özgüven eksikliği, çalışma isteksizliği, ağrısız doğum veya diş hekimliği uygulamaları, sosyal fobi gibi birçok psikolojik kaynaklı rahatsızlıkların tedavi edilmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir.

Hipnoterapi nasıl uygulanır?

Hiipnoterapi , kişilerde görülen birçok rahatsızlığın tedavi edilmesi amacıyla kullanılan bir alternatif tıp yöntemidir. Hipnoterapi uygulaması transa girme, kişiye düşünceyi aşılama ve transtan çıkma şeklinde üç aşamadan meydana gelmektedir. Bu aşamalardan en zor olan bölüm hipnotize olma durumunu kapsayan transa girme aşamasıdır. Transa girme aşamasında kişi uyku halindedir fakat çevresinde olup bitenlerin farkındandır. Kişi hipnotize edildikten sonra düşünceler aşılanarak bu düşünceler bilinçaltına gönderilmeye çalışılır. Bu aşamadan sonra da transtan çıkma aşamasına geçilir ve kişi hipnozdan uyandırılmış olur. Sorunu çözülmeye çalışılan kişiye çözüm yolları hipnoz esnasında verilebilir ancak kişinin de bu konuda istekli olması da problemi ortadan kaldırabilmek hususunda önemli bir koşuldur. Yapılan terapinin ardından kişiler problemlerine çözüm bulabilmekte hastalıklar tedavi edilebilmektedir. Kişiler için birçok rahatsız edici sorun, günlük yaşamlarında onlara engel olan birçok rahatsız edici davranış bu uygulama ile ortadan kalkmaktadır.

Hipnoterapi için Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Hipnoterapiden başarılı bir sonuç elde edilmek isteniyorsa tedavi edilecek olan kişinin ruhsal bir çöküntü içinde olmaması gereklidir. Hastanın dikkatini sallanan nesneye odaklayabilmesi de bir diğer önemli unsurdur. Hasta terapiyi uygulayan uzmana güvenmeli ve kendisini rahat hissetmelidir. Hipnoz esnasında terapist hastaya yalnızca ihtiyaç duyduğu konularda telkinler verilmelidir. Hipnoterapistin dikkat etmesi gereken noktalardan biri hastanın gerçekten hipnoz olup olmadığını anlamasıdır. Bunun gerçekleşmesi için de hastanın gerçekten bunu istiyor olması önem arz eder. Hipnoz ile ilgili yanlış bilinen durumlardan bir tanesi de hipnoz esnasında hastaya her istenilenini yaptırıldığı düşüncesidir. Hipnoz esnasında hastaya her istenilen yaptırılamamaktadır. Hastanın da yaptırılmak istenen şeye karşı bir eğiliminin olması gerekmektedir. Yani hastanın istekleri, yaşantısı, eğilimleri ve sosyal çevresi bu durumda belirleyici unsurdur. Hipnoterapi birçok problemin çözümünde ve tedavi edilmesinde diğer uygulamalara kıyasla daha başarılı sonuçlar vermektedir. Sigara ve alkol bağımlılığı, kekemelik, psikolojik rahatsızlıklar, fobiler gibi psikolojik rahatsızlıklarda kullanılabildiği gibi bunların dışında obezite, cilt hastalıkları, astım astım, gibi hastalıklarda da bu yönteme başvurulmaktadır. Yabancı dil öğrenmek derslerde başarılı olmak, sınav stresi ve heyecanı ile mücadele etmek hipnoz yöntemi ile daha kolay hale gelmektedir. Hipnozdan en üst seviyede yarar sağlamak istiyorsanız , istemeli, açık fikirli olmalı, gerçeği olduğu gibi görmeli ve kendinizi motive etmelisiniz. Bunları uygulamadığınız takdirde çözüme ulaşmanız da bir o kadar zor olacaktır.

Hipnoterapi kaç seans sürer?

Hipnoterapi tedavisi olmak isteyen hastaların merak ettikleri bir diğer soru da hipnoterapi tedavisinin ne kadar süreceği oluyor. Hipnoterapi tedavisinin ne kadar süreceği bazı etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Tedavi süreci seanslara ayrılır. Seansların sayısı çözülmeye çalışılacak olan problem türüne, hipnoterapistin tedavi yaklaşımı ve hipnoterapist ile kurulan güven ilişkisine, tedavi olmak isteyen bireyin kişilik özelliklerine, kişinin yaşamına ve çevresine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Tedavi süreci ile ilgili genel kanı tedavi başladıktan sonra en az arka arkaya 3 seans devam edilmeli ve uzun süreli araların verilmemesi gerektiği yönündedir.

Kaynak: https://www.ayseduman.com/