Zonguldak'ta sağanak yağışlar nedeniyle meydana gelen heyelan sonucu evini boşaltmak zorunda kalan vatandaşlar, uyarılarına rağmen önlem alınmadığını belirterek yetkilileri eleştirdi. Heyelan nedeniyle evlerinden olan vatandaşlar, kendilerine kira yardımı yapılacağının söylendiğini ancak bunun da yerine getirilmeyerek mağdur olduklarını söyledi.

Geçen Mart ayında il genelinde meydana gelen sağanak yağışlar nedeniyle Karaelmas Mahallesi Alsancak Sokak üzerinde heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle sokak üzerinde bulunan 2 ev heyelandan zarar gördü.. Ev sahipleri durumu Zonguldak Belediyesi ve AFAD yetkililerine bildirdi. Bölgeye gelen ekipler, yaptıkları inceleme sonrası evde oturulamayacağını ve hayati tehlike olabileceğini söyleyerek tutanak tuttu, ailelere ise kira yardımı yapılacağını söyledi. Aileler başka bir eve taşındı, ancak iddiaya göre; bölgede ne bir çalışma yapıldı ne de ailelere kira yardımı yapıldı. Heyelan meydana gelmeden önce Zonguldak Belediyesi'ne durumu bildirdiklerini belirten Orhan Barut (42) "Geldiler inceleme yaptılar, burada bir şey olmaz dediler. Biz buraya bir önlem alın dedik. Arazi şahıs arazisi olduğu için yardım yapamayız dediler. Aradan 2 gün geçti, evde çoluk çocuk yatıyoruz. Büyük bir gürültü oldu. Baktık duvar ve toprak tamamen geliyor. Zaten az sonra da ne varsa geldi. O gece belediyeyi aradık cevap yok, zabıtayı aradık cevap yok. Durumu polise bildirdik. AFAD ile birlikte geldiler, evi boşaltmamızı söylediler. Bize duvar yapılana kadar kiraya çıkmamızı, gereken kira yardımının da AFAD tarafından yapılacağını söylediler. Biz burada bulunan 2 aile kiraya çıkmak zorunda kaldık. 1 aydır kira yardımının gelmesini bekliyoruz. Ancak her sorduğumuzda Ankara'dan haber gelmedi deniliyor. Durumu BİMER'e yazdık, ev az hasarlı olduğu için yardım yapılmadığını söylediler. Raporun bu şekilde tutulduğu belirtildi. Benim anlamadığım nokta, evin altı, sütü, yan tarafı bütün kaymış, bu kaymalar devam da ediyor ve bir çalışma da yapılmadı. Bu raporu sadece nasıl ev bazında alıyorlar. Gerekli müdürlüklerle görüştük, elimizden bir şey gelmiyor diyorlar. İlla ki o evin içinde olmamız ve evin göçmesi mi lazımdı? Diye sordu.

Komşum bu evi daha yeni aldı, emekli parasını buraya yatırdı. Geçenlerde sıkıntısından adamcağız kalp krizi geçirdi. Adamcağız yeni aldığı evinde oturamadı bile. Eve geri dönelim kira ödeyemiyoruz diyoruz, göçme tehlikesi devam ediyor diyorlar. Eve geri dönelim diyoruz, belediyeye sorun diyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık. Sayın Valimizden, Sayın Belediye Başkanımızdan yardım istiyoruz. Evlerimize kavuşmak istiyoruz, bize yardımcı olurlarsa duacıları oluruz" ifadelerini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi