Zonguldak'ın Devrek ilçesinde ve Çaydeğirmeni beldesinde Çayaltı HES 1 ve 2 barajı yer alan 20 milyon dolar yatırım yapmakla her fırsatta övünen Reis RS Enerji A.Ş., son günlerde çalışanlarının işine son vermesi ile yeniden gündeme gelmeye başladı.

Reis'in HES'ini savunan bir habere imza attığı gerekçesiyle 2014 yılında bıçaklı saldırıya uğrayan ve ardından firmanın teklifiyle gazeteciliği bırakıp Reis RS Enerji'de çalışmaya başlayan ve son 3 yıldan beri HES'in İşletme Müdürlüğünü yapan gazeteci A.Uzay Karslı ile 2 hafta önce yollarını ayıran Reis RS Enerji, geçtiğimiz Salı günü işletmede çalışan 6 güvenlik görevlisinin işine de son verdi.

Hassas tesisler kapsamında yer alıp terör olaylarına maruz kalabileceği için Devrek'teki HES işletmelerinde İstanbul'da yer alan Securitas Güvenlik Hizmetleri A.Ş.'den hizmet allımı yaparak, bünyesinde 6 adet güvenlik görevlisi çalıştıran Reis RS Enerji A.Ş., güvenlik firması ile hizmet alımını sonlandırdı. Hizmet alımının sonlanması ile yaklaşık bir yıldan beri HES'te çalışan 6 güvenlik görevlisi de işsiz kalanlar kervanına eklenmiş oldu.

İşçilere çıkışlarını tebliğ eden güvenlik firması yetkilisi, güvenlikçilere, "asgari ücrete yapılan son zamdan sonra Reis Firması ile ücret konusunda anlaşamadıkları" gerekçesiyle güvenlik hizmeti alımını sonlandırdıklarını tebliğ ettiği öğrenilirken, işten çıkan güvenlikçilere de Reis RS Enerji A.Ş.'nin Devrek'teki HES işletmelerinde bundan sonra güvenliksiz olarak çalışmaya devam edeceğinin söylenildiği belirtildi.

Her fırsatta Devrek'e 20 milyon dolarlık yatırım yapmakla övünen ve HES'lerinin hassas tesisler kapsamında yer aldığını ve Valilik kanalıyla jandarma ve emniyet tarafından güvenlikle korunması gerektiğini ileri sürerek tesis içerisinde yer alan köprüyü köylü vatandaşlara kullandırmama kararını DSİ'nin en yetkili makamlarından aldıran Reis RS Enerji A.Ş.'nin tüm bunlar yaşanmamışçasına firmasının kendi isteğiyle güvenliksiz çalıştırmaya karar vermesi kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanırken işin asgari ücrete yapılan zam bahanesine sığınılası ise pek inandırıcı bulunmadı.

Devrek'e gelmiş geçmiş en büyük yatırımı yamakla övünen Reis RS Enerji'nin en son 6 güvenlik çalışan işine de son vermesi ile birlikte 2 adet HES barajın bir idareci hariç 12 yöre çalışanı ile işletmesi ise tesisin kurulurken "şu kadar kişiyi iş sahibi yapacağız" söylemi ile tezat bir durum oluşturdu.

Reis'in Devrek'teki HES'te sadece inşaat aşamasında iken 100'ün üzerinde geçici süre ile taşeron ağırlıklı olarak işçi çalıştırdığı ve elektrik üretim yapılmaya başlanıldıktan sonra ise bu sayının 13 ile sınırlı olarak kaldığı ve böylede devam etme ihtimalinin de çok yüksek olduğu da öğrenildi.

Editör: Pusula Gazetesi