Pusula Gazetesi
  •  
    •  » FOTO GALERİ
    •  » WEB TV
    •  » HABER ARA
    •  » ARŞİV ARAMA
    •  » MAKALE ARA
    •  » BİR YIL ÖNCE
    •  » BEŞ YIL ÖNCE
    •  » ON YIL ÖNCE
    •  » DÜZCE
    •  » BOLU
    •  » KASTAMONU
    •  » KARABÜK
    •  » BARTIN
    •  » TÜM HABERLER
    •  » ÜLKE GÜNDEMİ
    •  » YAZARLARIMIZ
    •  » GÜNCEL
    •  » MUTFAĞIMIZ
  • COVID-19
  • SPOR
  • ZONGULDAK
  • ALAPLI
  • ÇAYCUMA
  • DEVREK
  • GÖKÇEBEY
  • KDZ EREĞLİ
  • KİLİMLİ
  • KOZLU
Kaliteweb sınırsız web hosting
  1. Zonguldak

Her sabah bir kaşık bal ya da pekmez enerjiyi artırıyor

Her sabah bir kaşık bal ya da pekmez enerjiyi artırıyor

Bülent Ecevit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Özge Duygu Okur, balın insan sağlığına çok faydalı bir besin olduğunu fakat bu kadar yararlı bir besinin fazla tüketilmesi halinde farklı semptomlara sebebiyet verebileceğini belirtti.

  • Whatsapp ta Paylaş

 05 Mart 2017 17:46:26

Bülent Ecevit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Özge Duygu Okur, bal ve pekmez son derece özel, besleyici ve sağlıklı gıda maddeleri olduğunu belirterek, "Genel olarak; bal ve pekmezin yerini alabilecek alternatifler bulunmamaktadır. Her fonksiyonel gıda kendi biyoyararlılığını farklı olarak yansıtmaktadır. Dolayısıyla, hem bal hem de pekmez tüketiminin olması gerekmektedir. Tüketim miktarları açısından da aşırıya kaçmamak gereklidir. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve benzer etkileri gerçekleştirmek amacıyla farklı tüketim şekilleri ile sakkaroz (çay şekeri) tüketimi yerine bal ve pekmez tüketimi önerilmektedir" dedi.

“Şeker yerine balı tercih edin"
Çay tüketiminde şeker yerine bal tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Okur, "Çayınızın içerisine bir kaşık dolusu, şeker yerine balı tercih edin. Tarihimizin en eski doğal tatlandırıcısı olan bal, yüzyıllardır vücudumuzun doğal şeker ihtiyacını sağlıklı biçimde karşılıyor. Bal, saf boş kalori olan şekere göre sağlığımıza oldukça faydalıdır. Balın ülser ve diğer mide hastalıkları, kalp yetmezlikleri, çarpıntı, kemik hastalıkları, öksürük, alerji, bronşit, kansızlık, boğaz ağrısı, sinir hastalıkları, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri gösterilmiştir. Ayrıca kabızlığı giderdiği, damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı, kalbi güçlendirdiği, yağ sindirimini kolaylaştırdığı, yara ve yanıkları iyileştirdiği de ileri sürülmektedir. Elde edilen veriler balın bağışıklık sistemini aktive ettiği ve bal yemenin kanser ve kanserin yayılmasına karşı avantajlar sağlayabileceğini önermektedir. Antibakteriyel etkisi sayesinde bal, diş çürüklerine neden olan bakterilerin büyümesini engelleyebilmektedir" dedi.

"Her sabah bir kaşık bal enerjiyi artırıyor"
Bir çay kaşığı büyüklüğündeki balın beyin için gerekli glikoz kaynağınında önemli bir kısmını desteklediğini ifade eden Okur, "Her sabah bir kaşık bal yemek, vücut enerjimizi arttırmaktadır. Bir çay kaşığında 17 gram karbonhidrat bulunduran bal, beyin için gerekli glikoz kaynağının da önemli bir kısmını destekleyecektir. Ayrıca bal, kaslarınızın yorulmadan daha verimli çalışmasını sağlar. Her sabah bir kaşık bal yiyerek vücudumuzu koruyabiliriz. Bir çay kaşığı bal 21 kaloridir. Günlük kalori dengemizi kurduktan sonra, balı rahatlıkla tüketebiliriz. Tüm bahsettiğimiz sağlık etkilerini de göz önüne alarak balın şeker yerine tüketiminin yaygınlaştırılması gerektiği, alternatif tüketim şekillerinin olabileceği, özellikle 12 aylıktan küçük bebeklerde tüketimin olmaması gerektiği söylenebilmektedir" şeklinde konuştu.

"Pekmez günlük vitamin ihtiyacımızı karşılıyor"
Pekmezin de insan vücuduna hızlı enerji kazandırdığını belirten Duygu Okur, günlük 50 gramlık pekmez tüketilmesi durumunda vücudun ihtiyacı olan kalsiyumun da karşılandığına dikkat çekti. Pekmezin günlük vitamin ihtiyacını da karşıladığına yer veren Okur, şöyle devam etti:
"Pekmez, insan vücuduna hızlı (yaklaşık 30 dakika) enerji kazandırmaktadır. Enerjinin hızlı bir şekilde sağlanmasının özellikle yoğun aktivitesi olan çocuklara, sporculara vb. büyük önemi vardır. Sofralarımızda pekmez bulundurduğumuz takdirde, günlük vitamin ihtiyacımızın %20’si karşılanabilecektir. Pekmezde tiamin ve piridoxin (B6) vitaminleri yeterli miktarda mevcuttur. B6 kan hücrelerinin yapımında, sinir sistemi ve cilt sağlığında, vücuttaki yağ ve kolesterol miktarının kontrolünde görevlidir. Üzüm ve pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacının da büyük bir kısmını karşılamaktadır. Pekmezin tüketiminin getirileri bununla da kalmayıp, demir yetersizliği durumlarında da yardımcı bir gıdadır. İki yemek kaşığı (20 g) pekmez tüketmekle günlük demir ihtiyacının %35’i karşılanabilir. Kalp atışlarının düzenlenmesinde rol alan potasyum açısından da zengin olan pekmez, vücutta oluşan toksik maddelerin atılması ve alkali-asit dengesinin sağlanması için de kullanılabilir. Pekmez önemli bir kalsiyum deposudur. Dünyada giderek daha önemli bir halk sağlığı problemine dönüşen osteoporoza bağlı kemik kırılmalarının önüne geçilmesi için pekmez tüketim alışkanlığının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Kalsiyumun sağlıklı büyüme ve gelişmede, dolaşım ve sinir sisteminde, kan pıhtılaşmasında ve kalp kaslarının normal çalışmasında önemli rolü vardır. Günlük 50 gram civarında pekmez tüketilmesi durumunda, vücudun ihtiyacı olan kalsiyum karşılanmaktadır. Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra romatizma ağrılarına iyi gelip kalp sistemini düzenlemekte, bedensel ve zihinsel yorgunlukları gidermektedir. Pekmezin alternatif tüketim şekilleri olabilmektedir. Örneğin pekmez yoğurda katılarak keyifle tüketilebilir. Peynirin üzerine konularak tüketilebilir. Pekmez yaz aylarında özellikle soğuk su ile karıştırılarak şerbet yapılarak da alınabilir. Ayrıca kış aylarında kahvaltılarda tahin pekmez tüketilebilir ve yine pekmez şeker yerine konmak üzere pasta gibi ürünler için de düşünülebilir. Ancak kilo sorunu ve şeker hastası olanları kalori ve şeker alımı yönünden de uyarmak gereklidir. Pekmez tüketiminde dikkat etmemiz gereken bir nokta, geleneksel olarak üretilen pekmezlerde bilinçsiz yapılan aşırı yüksek sıcaklıklarda istenmeyen bileşiklerin oluşması ve sağlık riskinin yüksek olmasıdır. Çünkü oluşan serbest radikaller, birçok hastalığın ortaya çıkışını tetikleyebilmektedir."


Haber : İHA

Bu Haber 2154 defa okundu

ETİKETLER : Yazdır

  • zonguldak haberleri
  • BEÜ
Yorumlar
Yorumlar, editörlerimiz tarafından onaylandıktan sonra yayınlanır. Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır.

 Yorumlar ( 0 )

Henüz bir yorum yapılmamış
gölgeler
Kaliteweb sınırsız web hosting



Sağlık Haberleri


Son Haberler


  • Kısıtlamayı ihlal eden avcılara ceza yağdı
    Kısıtlamayı ihlal eden avcılara ceza yağdı
  • 2 yaşındaki çocuğun vücudu yandı
    2 yaşındaki çocuğun vücudu yandı
  • 25 Ocak 2021 Pazartesi Pusula Gazetesi
    25 Ocak 2021 Pazartesi Pusula Gazetesi
  • Kadını araca zorla bindirdiler: Polis harekete geçti
    Kadını araca zorla bindirdiler: Polis harekete geçti

Köşe Yazarlarımız


  • Ali Rıza Tığ
    Şiir gibi bir şehirdir Zonguldak...
  • Bayram Tomakin
    Bir çörek, bir bardak ıhlamur…
  • Öznur Güneş
    Merkez Çarşısı’nın sonu Soğuksu Pazaryeri'ne benzemesin!
  • Cüneyt Özfidan
    Babasına son görevini yapamadı: Jandarmadan dayak, şefinden fırça yedi
  • Prof. Dr. Şenol Kuşcu
    Biz koltuğu severiz!
  • Raif Tokel
    İki Bin Yıllık Geçmişin Ayak İzleri Heraklius Sarayı ve Yakın Çevresi Çevre Düzenlemesi ..
Read more...

Günün Pusula Gazetesi'ni okuyabilirsiniz.
jpeg formatında indirebilirsiniz.

Logo
  • Ana Sayfa

  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Reklam
  • Üye Girişi
  • Üye Kayıt
  • Bize Yazın
  • Zonguldak
  • Spor
  • Kdz.Ereğli
  • Alaplı
  • Çaycuma
  • Devrek
  • Gökçebey
  • Kilimli
  • Kozlu
  • Tüm Haberler
  • Facebook
  • Twitter
  • Arşiv
  • Gazete 1 nci Sayfalar
  • Videolu Haberler
  • Çok Okunanlar
  • Foto Galeri
  • Pusula TV

ETİKET

            • Zonguldak  Kozlu Kilimli Alçakoca imece
              Ereğli   Alaplı   Çaycuma   Devrek
              Gökçebey   ttk   Göçük   Erdemir
              çates   termik   santral   Akdemir   Tünel  Zonguldaksporchp mhp ak parti Zonguldak Evden Eve
               evden eve nakliyat  maltepe evden eve nakliyat
         

Mobil uygulamayı indirmek için tıklayınız

Copyright © Pusula Gazetesi Tüm hakları pusulagazetesi.com.tr'ye aittir.

Ereğli Haberleri

Zonguldak Haberleri

Günün Haberleri

Son Dakika

YUKARI