Hastaların sorduğu çok yaygın bir soru, hemoroid (basur) sorunu yaşayan herkesin ameliyata ihtiyacı olup olmadığıdır. Gerçek şu ki; hastaların sadece küçük bir kısmının cerrahiye ihtiyacı vardır. Çoğu zaman, hemoroid; ameliyathanede olduğundan daha etkili bir şekilde doktor muayenehanesinde tedavi edilebilir. Peki, hemoroid için kimlerin ameliyat olması gerekebilir? Ameliyatsız hemoroid tedavisi kimler için uygundur?

Burada, öncelikle iç ve dış hemoroid arasındaki farktan bahsetmeliyiz. Dış hemoroid söz konusu olduğunda, ağrı sinirleri vardır ve çok kolay bir şekilde tedavi edilemez. Parmağınıza bir bant sardığınızı düşünün. Canınız yanabilir.

Ancak, iç hemoroid durumunda ağrı sinirleri yoktur. Bağırsak yoluna benzer hislere neden olan sinirlere sahiptir. Bu nedenle, gaz nedeniyle kramplar yaşayabilir. İç hemoroid, ağrılı sinirler olmadığından, ameliyatsız tedavi seçenekleri ile de tedavi edilebilir.

Hemoroid problemi için bir derecelendirme ölçeği vardır. Bunu anlamak önemlidir. Böylece, farklı hemoroid türleri ve tedavileri hakkında konuşabiliriz:

  1. Derece: Yalnızca kanama vardır
  2. Derece: Kanama vardır, ancak kendiliğinden azalır
  3. Derece: Kanama ve sarkma vardır ve müdahale gerektirir
  4. Derece: Kanama azaltılamaz

Hemoroid Band Ligasyon

İç hemoroid tedavisinde en etkili yöntemin band ligasyon olduğuna inanılır. Bu işlem, genellikle 1., 2. ve 3. derece hemoroid için uygulanmaktadır.

Band adı verilen özel bir cihaz, hemoroide lastik bir bant yerleştirmek için kullanılır. Hemoroid prolapsus sorunu olan hastalarda, band ligasyonu sonrası sarkma durdurulur. Daha sonra, bant ortalama 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden hemoroid ile birlikte düşmektedir. Hemoroid band ligasyon, sarkma ve hemoroide bağlı kanamalarda son derece etkili bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

1,2 ve 3 derece hemoroidler, hemoroid band ligasyon ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Üçüncü derecede, başarı oranı nispeten daha düşüktür, ancak yine de etkilidir. Ve kabul edelim, ameliyat konusunda pek çok kişi heyecan duymuyor. Bu nedenle, denemeye değer diye düşünülebilir.

4.derece hemoroid, band ligasyonu ile daha az başarılı şekilde tedavi edilebilir. Ancak, aynı anda hem 3.derece iç hemoroid hem de dış hemoroidi olan hastalar olabilir. İç hemoroid band ligasyonu ile tedavi edilirse, dış hemoroid genellikle sonrasında herhangi bir soruna neden olmaz.

Bununla birlikte; 1.derece hemoroid ile ilgili olarak, sırf rektal kanama olması, bunun hemoroid kaynaklı olduğu anlamına gelmez. Daha yaygın senaryolardan biri de; meydana gelen kanamanın hemoroid kaynaklı olduğu düşünülen rektal kanseridir. Bu kanser türü, kolonoskopi ile ayırt edilebilir.

Lazerle Hemoroid Tedavisi

Lazer; cerrahiye alternatif olarak hemoroid tedavisinde kullanılan etkili, basit ve zararsız bir klinik işlemdir. Yapılan çalışmalar, hemoroid probleminin, lazer tedavisinin ilk seansından itibaren ağrıların hafiflemesinde etkili olduğu, bu şekilde tedavi edilen hastaların işlem sonrasında çok daha rahat ettiklerini göstermektedir.