Bir önceki Zekeriya Alp başkanlığındaki Merkez Hakem Kurulu 2020-2021 Futbol Sezonu itibariyle Süper Lig, Klasman hakem ve yardımcı hakemleri ile Bölgesel hakemlerin idman performansını HAGESİS yani Hakem Gelişim Sistemi üzerinden takip etme kararı almıştı. Bu durumda ise 81 il genelindeki İl Hakem Kurulu başkan ve yöneticilerini hakemlerin idman ve performans gelişim takibi konusunda ellerini çektirdi.

Yeni uygulama ile hakemlere bireysel sorumluluk yüklendi. Eskisi gibi İl Hakem Kurulları gözetiminde idmanlar yapılmayacak idman ve atletik test performansı tamamen hakemlerin sorumluluğunda olacak.

TFF'den hakemlerin polar saatleri veya kişisel mail adreslerine gelen idman programına göre hakemler idmanlarını bireysel olarak yapacak ve yine bu polar saat üzerinden TFF'ye gönderecekler.

BAŞARISIZLIKTAN İL HAKEM KURULLARI SORUMLU DEĞİL

Hakemlerin idman performansından İl Hakem Kurulları değil tamamen hakemlerin kendileri sorumlu olacak. Çünkü idman programları artık il hakem kurullarına değil hakemlerin bireysel olarak kendilerine geliyor ve idmanlarını bireysel olarak yapmaları isteniyor. Bu süreçte sorumluluk hakemin kendisine verildi.

HEGASİS SINIFTA KALDI

Yeni sezon öncesinde Klasman ve Bölgesel Yardımcı ile Kadın Bölgesel Hakem ve Kadın Bölgesel yardımcı hakemlerine Türkiye genelinde 14 merkezde hakemlerin idmanlarını yeterince yapıp yapmadığını kontrol amaçlı atletik testten geçirildiler. Test sonucunda Türkiye genelinde hakemlerin neredeyse yüzde 40'ı koşuda başarısız oldu. Bu da Zekeriya Alp başkanlığındaki eski MHK'nin uygulamaya koyduğu HEGASİS sisteminin başlamadan çöktüğünü gösterdi. Bu durumda ise HEGASİS sistemi sınıfta kaldı. Başarısız olan hakemler bir sonraki sınava kadar maç alamayacak.

YENİ MHK SİSTEME SOĞUK BAKIYOR

Zekeriya Alp'in uygulamaya koyduğu HEGASİS sisteminin başarısız olduğu görülürken, yeni MHK Başkanı Serdar Tatlı ve yönetiminin HEGASİS sistemini önümüzdeki dönemlerde iptal etmesi ve tekrar İl Hakem Kurullarını devreye sokması bekleniyor.

ZONGULDAK'TA DA 6 HAKEM KOŞAMADI

Zonguldaklı 15 hakem de geçtiğimiz hafta Karabük'te 3.bölgeden 5 ilin buluştuğu koşulara katıldı. 15 hakemden Hakan Ergin, Sinan Günaydın, Erdinç Yaman, Arif emre Harmanbaşı, Yusuf Bahri Özçelik ve Esra Arıkboğa koşularda başarısız oldu.

İL HAKEM KURULU'NUN ELİ-KOLU BAĞLI

Son 2-3 sezondur Zonguldak İl Hakem Kurulu Başkanı Evren Atış ve kurul üyeleri sınavlar öncesinde hakemlere disiplinli şekilde sıkı bir idman temposu uygulayıp, en az 2 kez standart atletik test uyguluyor ve sınavlarda da Zonguldaklı hakemler performansları ile alkış alıyordu.

Ancak eski MHK'nin yeni sistemi gereği Zonguldak İl Hakem Kurulu başta olmak üzere 81 ilin İl Hakem Kurulları TFF'nin talimatı gereği hakemlerine idman yaptıramadı.

SONUÇ İÇ AÇICI DEĞİL
Eski MHK'nin uygulamaya koyduğu HEGASİS sisteminden yeni MHK ya vazgeçmeli, yada İl Hakem Kurulları'nı tekrar devreye sokmalı. Aksi halde hakemler tel tel dökülmeye devam edecek.

5 KLASMAN HAKEMİ OLAN İLLERE SORUMLU ATANMIŞTI

TFF geçtiğimiz yıllarda 5 klasman hakemi olan illere idman sorumlusu da atamış ve idmanlar bu kişiler sorumluluğunda yapılıyordu. Geçtiğimiz sezon Zonguldak'tan da Bilal Emektar sorumluydu.