Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, yarın yapılacak olan Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) alınacak işçilerin kura öncesi bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere bugün akşam saatlerinde Zonguldak'a geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız'ın ilk durağı, Zonguldak Valiliği oldu. Valilik önünde düzenlenen karşılama törenine; Vali Erdoğan Bektaş, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu katıldı.

Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, karşılama töreninin ardından Valilik Anı Defteri'ni imzaladı, Vali Erdoğan Bektaş'a ziyarette bulundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Bektaş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği söz üzerine TTK'ya alınacak bin 500 kişiyle alakalı daha önce bin işçi için yaptığımız prosedür, şimdi 500 işçi için de geçerli olacaktır. Maden ocağına inip madencilerimiz ile iftar yapma şansımız olacaktır. Bunların yaşadığı şartları yerinde görmüş olacağız. Ardından spor salonunda kura çekimi ile TTK'ya alınacak isimler belirlenecektir" dedi.

Bakan Yardımcısı Mithat Cansız da, yaptığı konuşmada, TTK'ya kura çekimiyle işe alınacak isimlerini belirlemek için geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın, Zonguldak'ta miting çalışmaları esnasında bin 500 işçi sözü olmuştu. Bu sözün gereğini bundan birkaç ay önce Sayın Enerji Bakanımızın katılımıyla bin kişinin kura çekim yoluyla belirlenmesi tamamlanmıştır. Diğer 500 kısmı da çok kısa sürede ifade edilmiştir. Bu 500 kişilik istihdamın kurasını tamamlamak için buradayız. Bu vesileyle biz Bakanlık olarak milli enerji ve maden politikası çerçevesinde yerli kaynaklarımızın hakikaten hiç olmadığı kadar son dönemde çok önem veriyoruz. Yerli kaynaklarımızın başında da yerli linyitlerimiz ve taşkömürümüz geliyor. Buna verdiğimiz bir değerin göstergesi olması babında buraya geldik. Emekçi kardeşlerimiz de deniz seviyesinden 560 metre aşağıda iftar yapmak suretiyle onlar ile bir araya geleceğiz. Diğer yandan biz linyit potansiyeli itibari ile çok zengin bir ülkeyiz. 2000'li yıllarda 8,5 milyar ton linyit rezervimiz, son 10-15 yılda yapılan yeni keşiflerle 20 milyar tona çıkmıştır. Taşkömüründe Zonguldak'ımız başrol üstleniyor. Ancak biz zaman olarak maalesef klorofil değerler veya başka sebeplerle yurtdışından 37 milyon ton kömür ithal ediyoruz. Bizim amacımız, başta TTK'nın yüksek kalorili kömürlerini en hızlı en verimli şekilde yer üstüne çıkarmak ve bunu artırmak yönünde bir hedefimiz var. Yarı mekanize, tam mekanize oluşumları bu manada çok önemlidir. Hedefimiz, inşallah hem bu mekanizasyon sistemini kurmak, hem de ilave istihdamlar yapmak suretiyle şu anda ortalama bir milyon ton olan yıllık üretimimizi üç ila beş milyon tonlar seviyesine çıkarmak olacaktır. Özetle üreteceğimiz taşkömürü miktarı bizim için çok önemlidir. Bu kömürün üretilmesi hem mekanik sistemin alt yapısını kurmak, hem de ilave istihdamlarla olacağı için biz bu kura çekimine eşlik etme adına buradayız. Burada planlarımız istikametinde zamanı geldikçe, şartlar olgunlaştıkça ilave istihdamlar da önümüzdeki dönemlerde oluşacaktır."

Editör: Pusula Gazetesi