Sergi ve film gösterilerinin yer aldığı program sonunda 2018 yılının "Trafik Canavarı" da açıklanacak. Sayıları giderek artan motorlu gıda-ulaşım kuryeleri ve hafriyat kamyonlarıyla ortalığa saçılan "ölümüne ticaret"e karşı imza kampanyası düzenlenecek. Toplanan imzalar TBMM Trafik Komisyonu ile ilgili bakanlıklara gönderilecek.

İlk kez 2012 yılında Zonguldak'ta SergiOdası tarafından düzenlenen "Hayatımız Trafik" etkinlikleri "Trafik Mağdurlarını Anma Günü" çalışmalarının paralelinde yapılıyor. Dünyada her yıl Kasım ayının üçüncü pazarı gerçekleşen "Trafik Mağdurlarını Anma Günü" 1993'den bu yana Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu (FEVR) tarafından düzenleniyor.

Federasyonun bir açıklamasında, Avrupa'da her yıl 15 yaş altında bulunan 1100 çocuğun trafik kazalarında hayatını kaybettiği, 100 bin çocuğun ise ciddi bir şekilde yaralandığı belirtildi. Yine bu açıklamaya göre Dünyada trafik kazalarında ölen 1 milyon 300 bin insanın beşte birinin yaşı 15'in altında çocuklar. Federasyon bu açıklamayı 14 Mart 2012'de İsviçre'de meydana gelen ve 22'si çocuk 28 kişinin ölümüne yol açan trafik kazasından sonra yaptı.

ŞOFÖR MUSTAFA KIÇKI'NIN (BERATİ) ANISINA ADANDI

Zonguldak'ta 19 yıldır kültür sanat ortamı sunan SergiOdası, 2012'de Trafik Güvenliği Kitaplığı oluşturdu. 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 yıllarında trafik cinayetlerine karşı sanatı yardıma çağırdı ve "Hayatımız Trafik" başlığı altında bir dizi kültür-sanat programı hazırladı. Program aynı zamanda sanatçılara, akademisyenlere, gazetecilere trafik kazalarında yaşanan acılara dikkat çekmeleri için bir çağrı niteliği taşıyor.

Kasım ayında gerçekleşecek "Hayatımız Trafik 2018" etkinlik programı Mustafa Kıçkı'nın (Berati) anısına adandı. Zonguldak'ta Ereğli Kömür İşletmesi'nde (EKİ) şoförlük yapan Kıçkı'nın"Şoför Milleti" isimli 1967 yılında Bingöl matbaasında basılmış bir kitabı var.

Editör: Pusula Gazetesi