Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde, esnaflık yapan Murat Demir (52), yıllardır istediği olan tekneyi kendi imkanlarıyla yaparak denize indirdi. Hayalden Makete, maketten gerçeğe dönen teknenin indirme törenine Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu' da katıldı.

Ereğli'de yaşayan ve çocukluğundan bu yana denizle haşır neşir olan Murat Demir, hayal ettiği teknenin ilk olarak maketini yaptı. Bu kez Maket geminin gerçeğini yapmak için kolları sıvayan Murat Demir, bu fikrini çocukluk arkadaşları Aydın Akbayrak ve Kubilay Genç ile paylaştı. Onların da destek vermesi ile yapımına 8 ay önce başlanan ve adına GAZİ M.K.A konan tekne bugün suya indirildi.

Öğlen saatlerinde vinç ile suya indirilen teknenin törenine Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu'da katıldı. Teknenin suya inmesinin ardından Demirören Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Çorumluoğlu "Tekne yapılırken tesadüf Su Ürünleri Kooperatifi'ne ziyarete gelmiştim. O zaman gördüm ve arkadaşlarla teknenin suya indirileceği zaman benimde haberimin olmasını istemiştim. Bugün de denemesini yapıyorlar. İnşallah hayırlı olur. Bir emek sarf ettiler. Uzunca bir zamandır da uğraşıyorlar. Güzel ve çık bir tekne olmuş. Şimdi de testleri yapılacak. Şöyle bir testini yapsınlar ondan sonra bende test yapacağım" dedi.

8 aylık emeği olan teknesini denize indiren Murat Demir, yıllardır denizle iç içe yaşadığını ve projesini kendisinin çizdiği tekneyi denize indirmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti. Marin kontrplak kompozit epoksi fiber malzemeden yapılan teknenin genişliği 3 metre, kamarası ile birlikte yüksekliği de yaklaşık 3 metre olduğunu kaydeden Demir" Yıllardır denizcilik yapıyoruz. Yıllardır denizle haşır neşiriz. Küçük bir kayığımız var. Ama onunla çok rahat edemiyorduk. Daha böyle kapsamlı daha kalabalık gidebileceğimiz maliyeti düşük olsun ve kendimiz yapalım dedik. Teknenin yapımı yaklaşık 7-8 ay sürdü. Ancak Çok yoğun çalışarak geçirmedik zamanı. Düzenli olarak çalışsak 3 ayda bitirebileceğimiz bir çalışmaydı. Yaklaşık olarak bize maliyeti 100 bin lira civarında oldu" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından teknenin testine geçildi. 30'luk motor ile denenen tekne testten tam not alırken, ikinci test denemesine Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu' da katıldı. Test denemesinden dönen Murat Demir bazı eksikler olduğunu ve bu eksiklerin giderilmesi için çalışmalarına başlayacaklarını, teknenin yapılması sırasında kendilerinden desteklerini esirgemeyen Su Ürünleri Kooperatifi İsmail Hakkı Köse'ye teşekkür ederken, Teknenin dümenine geçen Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu tekneye tam not verdi.

Editör: Pusula Gazetesi