Harmankaya Kanyonu, Zonguldak şehir merkezine yakınlığı ile dikkat çeken son derece eşsiz bir doğa harikası. Degostudio'dan Volkan Taşkın ve Özge Meriç tarafından hazırlanan Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Odağı Projesi, alanın mevcuttaki zorlu coğrafyasına karşın çok sayıda doğa tutkununu ağırlaması için çeşitli düzenlemeler içermekte.
Proje, ilk olarak doğal hayatın korunmasını temel odağına alırken, alanın mevcuttaki yıllık kullanımını da iki mevsimden dört mevsime çıkarmayı hedefliyor. Önerilen yaklaşık 800 metrelik yürüyüş yolu sayesinde, her yaştan ziyaretçinin kanyon içerisindeki tüm şelaleleri deneyimlemesi sağlanıyor. Bu amaçla ana karar planlarında iki temel rota belirlenmiş; birincisi macera rotası olarak anılan, özellikle yaz aylarında daha çok kullanılacak olan ve dere izini takip eden rota, diğeri ise alanın tüm doğa severlerce her daim deneyimlenmesine imkan sağlayan dört mevsim rotasıdır. Bu temel rota tasarım kararı etrafında şekillenen proje, ziyaretçilerin alan deneyimini zenginleştirmek için yapısal bazı düzenlemeler ve iyileştirmeleri de içermekte. Kanyonun eşsiz doğasını deneyimleyen doğa severlerin şelaleleri yakından görmesine ve daha konforlu bir gezi yaşamasına olanak sağlayan köprüler, yağmur barınakları ve seyir terasları gibi alanlara ek olarak temel ihtiyaçlarını da karşılayabilecekleri bazı tesisler önerilmiştir.
Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Odağı Projesi'nde, tüm kanyonun tek bir noktadan görülmesine imkan veren bir gözlem kulesi ve Harmankaya Şelaleleri'nin yanı sıra Zonguldak'taki tüm şelalelerin de tanıtıldığı bir ziyaretçi merkezi bulunmakta.

Proje Ofisi: Degostudio
Proje Ekibi: Volkan Taşkın, Özge Meriç, Büşra Yılmaz Şirin, Tuba Kara, Oğuzcan Çavuş

Editör: Pusula Gazetesi