Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 21 Haziran Zonguldak'ın kurtuluş yıldönümü ile ilgili bir konuşma yaptı.

Hamdi Uçar'ın konuşması şöyle;

1 Nisan 1924 tarihinde sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı Vilayet yapılmış, böylece Cumhuriyet sonrası kurulan ilk İl olma unvanını kazanmıştır

Bu günün diğer bir özelliği ise Uzun Mehmet'i anma günü olmasıdır. Bilindiği üzere bahriye erlerinde Uzun Mehmet'in 8 Kasım 1829 yılında Ereğli'nin Köseağzı köyünde dere kenarında taş kömürünü bulmasıyla başlayan kara elmas macerası, hem ülkemizin hem de bölgemizin kaderini etkilemiştir. Ülkenin kalkınmasında ve sanayileşmesinde Zonguldak havzası yıllarca önemli bir rol üstlenmiştir.

Zonguldak'ta 10 Haziran 1919 yılında başlayan Fransız işgali 21 Haziran 1921'de sona erer. İşgalin sebebi ise günümüzde petrol kadar önemli olan taş kömürüdür. Zonguldak, Birinci Dünya Savaşı'nda Sarıkamış'a gidecek mühimmatlara ev sahipliği yapmış limanıyla, 1919 yılında kurtuluş döneminde Fransızlara karşı göstermiş olduğu cesur mücadeleyle tarihe geçmiştir.

Toplam 3.310 kilometrekare yüz ölçümü olan Zonguldak yaklaşık 600 bin nüfusa sahiptir. Nüfusun % 38'ini köy ve beldeler % 62'sini de merkezde oluşturmaktadır. Taş kömürü madenciliği ve civarında oluşturulan demir çelik endüstrisi, termik santral gibi ağır sanayi tesisleriyle ülkemizin can damarı durumunda olan Zonguldak, yakın dönemde orta ve büyük ölçekli imalat iş yerleri ve buralarda çalışanların ekonomik faaliyet kollarına katılımlarıyla önemli bir sanayi kenti kimliği taşımaktadır.

Şehrimiz için büyük önemi olan Türkiye Taşkömürü işletmesini daha verimli hale getirmek ve ayakta tutmak için belli dönemlerde işçi alımı ve diğer yatırımlarla destekliyoruz.

Ayrıca hükümetimizin rödovanslı sahalara verdiği destek de ekonomimize olumlu olarak yansımaktadır.

Bölgemiz ve ülkemizin en büyük tesisi olan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları da yeni yatırımlarla üretim ve istihdama katkıda bulunmaktadır.

Değerli Milletvekilleri

Karaelmas diyarı Zonguldak'a Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde son 18 yılda Eğitimden sağlığa, ulaşımdan alt yapıya birçok alanda devrim niteliğinde yatırımlar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Şehrimizin tüm ilçelerinde çeşitli kamu yatırımları yapıldı. Adliye, kaymakamlık ve emniyet müdürlüğü hizmet binaları ile okul ve hastane yatırımlarımız devam ediyor.

İşte Zonguldak için hayati öneme sahip Filyos Projesi...

Zonguldak için bir rüyaydı

Sultan Abdülhamit döneminde planlanan yatırım

Şükürler olsun ki AK Parti ile hayata geçirildi

Şehrimiz ve bölgemiz için büyük önem taşıyan, 2.2 milyar harcanan Filyos projesi bu yılsonunda teslim edilecek ve böylece Karadeniz'in en büyük ve en etkili; Türkiye'nin ise 3. Büyük limanı olacaktır. Filyos Projesi, bölgede ekonomik kalkınmayı tetikleyecek, bölgenin ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmasını ve yatırım çekmesini sağlayacak en önemli projedir. Projeyle yaklaşık 20.000-30.000 kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlanarak, bölge göç alan bir cazibe merkezi haline gelecektir.

Son yerel seçimlerde CHP'den aldığımız Zonguldak Belediyesi yeni dönemde yıllardır hemşehrilerimizin beklediği hizmetleri hayata geçirmeye başladı. Millete sevdamız ve hizmet aşkımızla şehrimize yakışan sahil düzenlemesi ve lavuar alanı, dere ıslah projesi gibi daha pek çok hizmetler en kısa sürede gerçekleşecektir.

İçinde bulunduğumuz salgın sürecinde devletimiz milletimiz el ele büyük bir sınav verdi ve dünyanın parmakla gösterdiği ülke olduk. Madenciliğin şehri Zonguldak bu süreçte risk taşıyan iller içerisindeydi. Hükümetimizin aldığı etkin ve kapsamlı tedbirlerle şehrimizde bu süreci başarılı bir şekilde yönettik. Pandemi sürecinde sık sık ( 30 büyükşehir VE ZONGULDAK ) olarak gündeme gelen ilimizde hastalıkla mücadelede emeği geçen sağlık çalışanlarına, güvenlik güçlerine ve yerel yöneticilerimize şükranlarımı sunuyorum

Zonguldak emek şehridir mücadele şehridir. Ülkemizin güçlü yarınlarında söz sahibi olmaya devam edeceğiz. 18 yıla nasıl büyük başarıları sığdırdıysak Allah'ın izni ile bundan sonra da yolumuz açıktır. Başarılarımıza şükrederek Büyük Türkiye Hayalimize inandığımız yolda durmadan duraklamadan devam edeceğiz.
Zonguldaklı hemşehrilerim daima şerefiyle bu vatana hizmet etmiş, yer üstünde ve yer altında kanıyla, canıyla, emeğiyle çalışmıştır. Bu hizmetleri yaparken canlarını kaybetmiş aziz şehitlerimizle birlikte maden şehitlerimizi de rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun diyorum.
Yüce milletimizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.