ZONGULDAK'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren termik santralin atık suyunun denize deşarjı için hazırlanan Derin Deniz Deşarj Projesinin 'Çevresel Etki Değerlendirmesi' (ÇED) toplantısında bölge halkı projeye destek verdi. Vatandaşlar, beldede yeni termik santral kurulmasını istemediklerini söyledi.

Beldede faaliyet gösteren 4 termik santralden biri olan 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santrali bünyesinde, atık suyun denize deşarjı için hazırlanan 10 milyon lira bedelli projenin ÇED toplantısı Çatalağzı Düğün Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı temsilen Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Şenol Yücel, ÇED İzin ve Denetim Şube Müdürü Hakan Farizoğlu ve diğer yetkililer katıldı. Firmanın ÇED sürecini yürüten mühendislik firması yetkilisi, proje hakkında bilgi verdi. Atık su derin deniz deşarj projesine olumlu bakan halk, bölgede mevcut 4 termik santral olduğunu daha fazla santral istemediklerini söyledi.

Çatalağzı Çevre ve Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Aydemir Akbaş, toplantıda anlatılan projenin yararlı olduğunu bildiklerini ancak beldede insanların her ÇED toplantısında korktuğunu anlattı. Akbaş, şunları söyledi:

"Çatalağzı halkının sütten ağzı yandı, yoğurdu üfleyerek yiyor. İnsanların bu kadar tepkili olması o yüzden. Mevcut firmaya buradan yeni bir santral istemediğimizi söylemeye çalışıyoruz. Şu anda kül barajı var onun zararları ne zaman giderilecek diye beklerken, bu kadar uyum içerisinde yaşamaya çalışırken, kül barajı bu kadar sorunluyken ilk bunun çözülmesi gerekir. Biz anayasal güvencemiz olan yaşama hakkımızı savunuyoruz. Bunları biz merak ediyoruz. Burada mevcut santraller bizi öldürmek mi istiyor artık bilmek istiyoruz."

Diğer vatandaşlar da termik santraller nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek yeni santral istemediklerini kaydetti. Proje ile ilgili sunumun yapılması ardından toplantı sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi