Ülkemizde meydana gelen toplu taşıma araçlarındaki yangınlarına her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor. Son olarak Trabzon'da meydana gelen yangında can kaybı olmazken, yaşanılanlar yürekleri bir kez daha ağızlara getirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, konuyu geçtiğimiz ağustos ayında verdiği soru ve araştırma önergeleri ile meclis gündemine taşımış, otobüs yangınları ardında yatan ihmal ve eksikliklere dikkat çekmişti. Milletvekilinin araştırma önergesiyle ilgili süreç devam ederken, soru önergesine gelen yanıt ise vahim tabloyu ortaya koyar nitelikte oldu.

CHP'li milletvekiline, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen yanıtta; araç muayene istasyonlarında gerçekleştirilen periyodik kontrollerde, toplu taşıma araçlarındaki yangın algılama sistemlerinin çalışıp çalışmadığının tespitinin teknik olarak mümkün olmadığı, bu nedenle de "teknik inceleme yok" raporu verilerek "HAFİF KUSUR" ibaresi altında, araçların trafiğe çıkmalarına izin verildiği ortaya çıktı.

Yavuzyılmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Ülkemiz, aylardır otobüs yangınları ile sarsılıyor. Bu yangınlarda, mevsimsel etkiler, araçlarda, "10 Numara yağ" diye bilinen, atık yağlardan oluşan madeni yakıtın kullanımı, aracın standart donanımında olmayan ve gelişi güzel kullanılan, mobil yada entegre elektronik gereçler ve özellikle yeni nesil araçlardaki, klima, televizyon, internet, mobil telefon şarj noktaları gibi elektronik ekipmanların enerji yükünün yol açtığı tehlikeler, nedenler arasında düşünülmektedir.

Mevcut yönetmeliğe göre şu an trafikte olan 2005 model ve üzeri M2 ve M3 kategorisindeki araçlar için 01/11/2012 tarihinden itibaren 'Otomatik Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri' 28335 nolu Resmi Gazete 'de yayınlanan AİTM Yönetmeliği ile zorunlu hale gelmiştir. Bu durumda, araçta olası bir yangın çıkması halinde yönetmelik gereği monte edilen sistem, yangını algılayıp ikaz verecektir. Ancak, yönetmelikte alınacak olan önlemlerin nasıl olacağı ve denetimi konusunda yeterli detay bulunmadığı gibi, yangın söndürmeye sistemlerinin varlığı, ya da acil bir duruma yönelik yeterli bir prosedürün bulunmayışı büyük bir eksikliktir.
Konuyu geçtiğimiz ağustos ayında verdiğim Soru ve Araştırma önergeleri ile meclis gündemine taşıdım. Soru önergemize, Ulaştırma Bakanlığından gelen yanıt ise vahim durumu ortaya koymakta. Gelen yanıtta, Bakanlık denetiminde işletilen Araç Muayene İstasyonlarının standardı kapsamında, toplu taşıma araçlarında ki "yangın algılama sistemlerinin" çalışıp çalışmadığının kontrolünün teknik olarak mümkün olmadığı, bu nedenle de "teknik inceleme yok" raporu verilerek "hafif kusur" ibaresinin raporda belirtildiği ve araçta yangın algılama sistemi çalışmasa bile, trafiğe çıkmasında bir mani olmadığı belirtiliyor.

Yani yangın algılama sistemi çalışmayan bir otobüse " hafif kusurlu" denilerek muayeneden geçiş hakkı verile biliniyor. Onlarca insan, maddi manevi kayıplar hafif kusur sayılıyor. Geçtiğimiz günlerde Artvin ve Trabzon'da yine otobüsler yandı ve facialar ucuz atlatıldı. Bir sonraki faciadan bu kadar kolay kurtulamaya biliriz. İlgili bakanlıkları acil olarak göreve çağırıyorum"

Editör: Pusula Gazetesi