Zonguldak'ın 5 yıl içerisinde bir çok ili hizmet anlamında geçeceğini belirten Mustafa Çağlayan, CHP'li Zonguldak Belediyesi'ni de eleştirdi. Belediyenin günlük iş günü dağılımında 655 Bin TL olduğunu belirten Çağlayan, "Bakın 171 Milyon TL'lik 2018 yılı bütçesi var. Bunu iş gününe böldüğünüzde bir yılda iş günü 261 gündür. Bunu 261'e böldüğünüzde 655 bin TL, eski para ile 655 milyar yapar. Bu belediyenin günlük bütçesidir. Bu para nereye gidiyor?" diye sordu. İşte AK Parti Merkez İlçe'nin çiçeği burnunda Başkanı Mustafa Çağlayan'ın Zonguldak ve yatırımlar konusundaki düşünceleri.

Cüneyt Özfidan: Göreve yeni geldiniz, öncelikle yeniden hayırlı olsun. Partide de aslında sizin göreve gelmenizin ardından bir hareketlilik oldu, heyecan oldu. İlk değerlendirmeniz nedir?

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Çağlayan: Göreve geleli 4 ay oldu. İlk çalışmamız güzel bir yönetim kurmak oldu. Zonguldak'ın demografik yapısını temsil eden, hemşeri yapılarını temsil eden bir yönetimimiz var. Genç bir aktif yönetim oluşturduk. Önümüzde 2 seçim var. Birisi yerel seçimler, diğeri ise Cumhurbaşkanlığı Genel Seçimleri. Bütün enerjimizi de bu noktada toparladık. Bu çalışmalar öncesinde teşkilatlarımız içerisinde yenilenme ve toparlanma çalışmaları yapıyoruz. Arkadaşlarımızla çalışmalar yapıyoruz, toplantılar gerçekleştirdik. İl Başkanlığımız da yönetimini kurdu, onlarla uyumlu bir şekilde çalışıyoruz.

Teşkilatların çalışmalarında öncelik aldığı şeyler nedir? Çalışmalar neler dikkate alınarak yapılıyor?

Çağlayan: Çalışmalarımızı yaparken milletimizin ne dediğine, ne istediğine bakıyoruz. Onlar bizi nerede görmek istiyorlarsa orada oluyoruz. Onların taleplerini, isteklerini not alıyoruz, düzenliyoruz, daha iyi hale getiriyoruz ve ona göre de yol haritamızı belirliyoruz.

Zonguldak Belediyesi'nin hizmetleri hakkında düşünceleriniz nedir?

Çağlayan: Zonguldak Belediyesi'nin hizmetlerine baktığımız zaman çoğunluğun da görüşü bu yönde ki yapılan anketlerde memnuniyetsizlik oranı yüzde 98 oranlarına çıkmış durumda. Belediyenin hizmetlerinden vatandaşımız memnun değil. Memnun olmadığı gibi ne olduğunun da farkında değiller. Vatandaşlarımız ne olup bittiğini bizlere de soruyorlar. Zonguldak belediyesi iyi bir geliri olan bir belediye ancak, sürekli borçlanan da bir belediye. Ne oluyor? Bu parayı kimler nasıl harcıyor? Demek ki parayı yönetemiyorlar veya istedikleri gibi yönetiyorlar.

Kıyı Kenar Çizgisi içerisinde kalan yerlerde yıkımlar başladı, buralar ne olacak, nasıl bir proje ortaya çıkacak?

Çağlayan: Kıyı kenar çizgisi içerisinde kalan yerlerin yıkılması ve yenilenmesi ve halkın kullanımına kazandırılması yönünde çalışmalar var. Bu önceki Sayın valimiz Ali Kaban döneminde başlayan ve şimdiki Sayın Valimiz Ahmet Çınar tarafından da devam ettirilen bir çalışma. Aslında imtiyazlıların amacının dışında kullanılan yerlerin, kaçak diye tabir edilen yerlerin vatandaşımızın kullanımına açılması hareketidir bu. Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu bu çalışmalardan memnun. Bu memnuniyetin oranı da yüzde 99 oranlarında. Bu değişim Manolya Park değişimi ve çalışmasıyla başladı. Orada ne oldu? Vatandaşımızın bu güne kadar gitmediği ve görmediği yerler yıkıldı ve halkın kullanımına açılması için çalışma başlatıldı. Şu anda inşaat çalışmaları devam ediyor. Bittikten sonra vatandaşlarımız ailesi ile çocuklarıyla gidip görebilecek. Daha öncesinde buralara belli bir kesimdeki insanlar gidebiliyordu. Ancak artık herkes gidebilecek.

Projeler hakkında eleştiriler size de geliyor mu? Geliyorsa nasıl cevap veriyorsunuz?

Çağlayan: Tabi ki şikayet ve eleştiriler geliyor. Bir arkadaşımız bu konuda bana geldi ve dedi ki 'Başkanım bu parkın duvarı fazla yukarda ve deniz yoldan gözükmüyor.' Ben kendisine 'Bu güne kadar o kıyıya gittin mi? Gidebildin mi? diye sordum. 'Hayır gitmedim. Kamyonların olduğu, barınakların olduğu, kıyı bir yer orası' dedi. Ama bitince gideceksin dedim. Çocuklarınla bitince bir git, gör bakalım nasıl olmuş dediğime bana hak verdi. Bakın Tekel binasının olduğu alanlar yıkıldı, alan yapıldı ve yeşillendirildi. Yıkılan çekeklerin bulunduğu alanlarla ilgili projede de son aşamalara gelindi. Herkesin kullanabileceği, sosyal alanların olduğu güzel bir proje ortaya çıkacaktır. 11 balıkçı ve 90'a yakın çekek sahibi vardı. Ama şimdi 40 kişinin kullandığı alanı belki de günlük 40 bin kişi kullanacak. Vatandaşımızın da bu konuda memnuniyeti üst seviyelerde. Biz de vatandaşımızın istediğini yapmak zorundayız. Yapılan çalışmalar vatandaşın isteğidir.

Halkın en büyük şikayeti Zonguldak Belediyesi'nden siz de Belediye Meclis Üyeliğinden gelen bir isimsiniz. Belediyenin hizmet getirmeye gücü mü yok? Yoksa başka nedenler de var mı?

Çağlayan: Zonguldak Belediyesi'nin yolu yapmaya, hizmet getirmeye gücü var. Yok değil. Yok diyen yalan konuşuyordur. Bakın 171 Milyon TL'lik 2018 yılı bütçesi var. Bunu iş gününe böldüğünüzde bir yılda iş günü 261 gündür. Bunu 261'e böldüğünüzde 655 bin TL, eski para ile 655 milyar yapar. Bu belediyenin günlük bütçesidir. Bu para nereye gidiyor? Gücün var, kurumsun, emniyet müdürümüze de teşekkür etmek lazım. Ne zaman nerede gerekiyorsa destek veriyor ve vereceğini de açıklıyor. İktidar olarak biz de arkasındayız yeter ki yapılan doğru iş olsun. Devlet belediyenin arkasında duracak ve duruyor. Ancak niyet olması lazım. Belediyemiz kumda oynuyor. Hiç bir şeye karışmıyor, suya sabuna karışmıyor. Devlet bir yandan yapsın, ben de ondan sonra çıkıp açıklama yapayım. Diyeyim ki, aslında biz böyle düşünmüyorduk ama emniyet müdürü yaptı, vali bey yaptı diyerek aradan sıyrılıyor. Daha sonra orası bitince gider resim çektirir, buranın yapımında benim de katkım var diye. Bunu çok iyi yapıyorlar, sadece kumda oynuyorlar.

Peki, AK Parti belediyeye gerekli desteği sizce sağlıyor mu?

Çağlayan: Evet, sağlıyor ve sağlamaya da devam edecek. Belediye Başkanı, mahallelerdeki yolların yapımı için 16 milyon TL borçlanma istedi. Belediye Meclisi2nden 3'te 2 oranında oyla geçmesi gerekiyordu. AK Parti eğer destek vermeseydi bunu yapamazdı, borçlanmayı talep bile edemezdi. AK Parti Belediye Meclis Üyeleri, hizmet gelecekse biz evet deriz dediler ve destek verdiler. Başkan Akdemir, bu sayede meclisten borçlanma yetkisini aldı. Biz sadece nereye ne yapılacağının kalem kalem çıkartılmasını istedik. Çıkarttılar ve verdik. Bundan sonra iş onlarda, artık yapsınlar. Devlet kendilerine gerekli desteği veriyor. Bakın Sayın Valimiz ve Emniyet Müdürümüz kentte kendi bölgelerinde çalışma yapıyor. Bizim gidecek başka bir yerimiz yok ki... Bir tane Zonguldak var, biz burada doğduk, burada öleceğiz. Buraya hizmet etmek, gerekli şeyleri yerine getirmek bizim boynumuzun borcudur. Sonuna kadar belediye başkasında veya başka birisi yapıyor demeden destek oluruz.

400 Yataklı Devlet Hastanesi'nin ihalesi ne durumda, vatandaşlar müjdeli haberi ne zaman alacak?

400 Yataklı Devlet Hastanesi'nin ihalesinin Mart ayında yapılacağının müjdesini Sayın Başbakanımız Zonguldak'a geldiğinde vermişti. Mart ayına girdik. AK Parti teşkilatları verdiği her sözü yerine getirmiştir. Mart ayı dendiyse bu ay içerisinde ihale yapılacaktır. Ancak bunun bir de öncesi var. İşten bu kadar kolay sıyrılmamaları lazım. İhale kaç yıl önce yapılmıştı. Eğer o ihaleyi AK Parti'ye yakın bir isim almış olsaydı CHP'liler sokak sokak gezerek eylem yaparlardı. Neredesiniz? Burayı kim geciktirdi? Duygu sömürüsü yapmaya gerek yok. Ticaret olarak sıkıntı yaşadık, bu bir ticarettir. Şu anda milletvekili misiniz? Evet milletvekilisiniz. Yaşam standartlarınızdan hiçbir şey düşmemiş sizin, yaşıyorsunuz, balıkçılara sahip çıkmak için, kaçak yerlere sahip çıkmak için 100 kişi topluyorsunuz. Ama sizin mağdur ettiğiniz insanlar belki de bunların 10 katı. İnsan çıkar der ki evet, hükümet çıkıyor ihaleyi yapacak ve bizim utancımızı yüz akı olarak halka hizmet olarak geri döndürecek. Eğer bizim partimize yakın bir iş adamı olsaydı eylemler yaparlardı. Yapamıyorsanız erkenden çekilin işten, biz gereğini yapalım ve vatandaşa bu eziyeti yaşatmayalım. Mart ayında modern bir hastanenin ihalesi yapılacak.

Zonguldak halkına son olarak neler söylemek istersiniz?

Umudumuz yüksek. Zonguldak, 5 yıl içerisinde bir çok şehri hizmette geride bırakacaktır. Vatandaşlarımız bize inansın, bize güvensiz. Özellikle 2019 yerel seçimlerinde iktidar belediyesi burada olacak. İktidar belediyesi iktidar ile daha uyumlu çalışmak adına önemlidir. CHP'li belediye bize projeyle gelmiyor. Kendi belediyelerimiz olduğunda projelerin takibi daha iyi olacaktır, şehre daha hızlı hizmet gelecektir. Biz belediyelerimizi kendi kendine bırakmıyoruz.

Editör: Pusula Gazetesi