Liseler arası teknoloji yarışmalarına hazırlanan "BİLSEM" Model Uydu takımı öğrencileri faaliyete geçirmeyi planladıkları proje hakkında dünya ikinciliği ve Türkiye birinciliği ödüllerine sahip olan Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay Takımının deneyimlerini ve teknik bilgilerinden destek almak için bugün Mühendislik Fakültesi Laboratuvarı C blokta bir araya geldi.

Grizu Uzay Takımı nedir, kimdir?

Zonguldak,Türkiye'nin en zengin taş kömürü madenlerini barındırmaktadır. 1992 yılında Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde gerçekleşen grizu patlaması sonucu yaşamını yitiren 263 madencinin anısını yaşatmak için takıma grizu-263 ismi verildi.

2016 yılında NASA/JPL Astrofizikçisi Dr. Umut Yıldız ile gerçekleştirilen ekonferansın ardından Muzaffer DUYSAL ve Çağla Aytaç DURSUN öncülüğünde 8 kişi ile kurulmuştur. American Astronautical Society (AAS) tarafından National Aeronautics and Space Administration (NASA) sponsorluğunda Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen CanSat Competition adlı model uydu yarışmasına katılmak için çalışmalara başlamıştır. İlk sene dünyanın en iyi üniversitelerini geride bırakarak katıldıkları yarışmada tüm görevleri başarı ile tamamlamışlardır.

2018 yılında takımın genişletilmesi ve edinilen tecrübe ile aynı yarışmada Dünya 2.liği derecesini ülkemize getirmiş olan takım, Türkiye'nin ilk pocketqube uydu projesini de başlatmıştır. Aynı zamanda yeni kişilerin yetiştirilmesi için mentörlük sistemi ile birlikte 35 kişilik bir ekip ile 2019 yılında da CanSat Competition finallerinde 0,077 puan farkı ile başarısını tekrarlayarak Dünya 2.si olmuştur.

2019 yılında ise 4. Türksat Model Uydu Yarışmasında Türkiye birinciliği elde etmiştir.

Takım geliştirmiş oldukları pocketqube uydusu olan grizu-263A'yı 2020'nin yaz aylarında 500km. yörüngeye yerleştirme hedefi ile çalışmalarına devam etmektedir. Aynı zamanda Alçak Dünya Dünya yörüngesinde amatör band üzerinde görev yapan tüm küp uyduların dinlenmesi için de bir yer istasyonu kurulumunu tamamlamış bulunmaktadır.