Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde bulunan ormanlık alanda Kanadalı firma tarafından altın arama çalışmalarına başlandı. Kaz Dağları'nda altın madeni arama ve çıkartma çalışmalarında meydana gelen çevre felaketinin ardından ilçede yaşayan vatandaşlar bölgede altın madeni kurulması halinde yaşanabilecek olan tehlikelere dikkat çekti. Kanadalı altın madeni firması Centerra Gold, Alaplı ilçesine bağlı ormanlık alanda altın arama faaliyetlerine sondaj çalışması ile başladı. 5 sondaj makinesiyle belirli bölgelerde çalışmalar yapan firma, gerekli rezervi yakalaması durumunda altın çıkarmaya başlayacak. Altın rezerv aramasının yapıldığı alan, Dünyanın en yaşlı 5 ağacından birisi olan ve 4115 yaşında olduğu tespit edilen Porsuk ağacına kuş uçumu 3 kilometre mesafede, Bolu Yedigöller'in yakın alanında, yerleşim merkezine ise 6 kilometre uzaklıkta, Gümeli Tabiat Anıtı'nın ise hemen yanında yer alıyor. Çalışmaların tabiat ve doğal güzelliklerin hemen yanında yapılması dikkat çekiyor.


Şirket, sondaj çalışmalarını alt taşeron olan bir firma ile sürdürüyor.


Şirket bölgede sondaj çalışmnalarını aralıksız sürdürüyor.

"5 SONDAJ MAKİNESİ İLE ORMANDA ALTIN ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Centerra Gold, ortağı olduğu Türk maden şirketi ile birlikte Zonguldak'ın Alaplı ilçesine bağlı Dağ Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda altın aramak için 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık, 2017 yılında 'ÇED değildir' kararı vererek Kanadalı şirketin altın aramasına izin verdi. Şirket, geçen Nisan'da bölgede altın arama çalışmalarına başladı. İlk etapta bir sondaj makinesiyle çalışan ekip, daha sonra 5 sondaj makinesiyle çalışmaya başlayarak ormanın birçok noktasında altın arama çalışmalarını hızlandırdı. Sondaj ile yerin metrelerce derinliklerinden alınan toprak numuneleri, incelenmek üzere Ankara'ya gönderilmeye başlandı. Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan Yaşanabilir Ereğli Platformu üyeleri de altın aranan ormanlık alanda incelemelerde bulundu.


Sondaj yapılan alanlarda ve yol güzergahında ağaç kesimi yapıldığı iddia edildi.

"570 BİN TL'LİK İŞ YAPILACAĞI YAZIYORDU AMA MİLYON DOLARLIK YATIRIMA DÖNDÜ"

Yaşanabilir Ereğli Platformu Sözcüsü Çetin Yılmaz, şirketin bakanlığa sunduğu raporda 570 bin liralık çalışmayla 10 kişi istihdam ederek sondaj yapacağını belirttiğini ancak kendilerinin 5 sondaj makinesiyle en az 50 kişilik bir istihdam yapıldığını tespit ettiklerini söyledi. Sondaj çalışmasının yapıldığı alanlar için açılan yollar ve sondaj alanlarında ağaç kesiminin gerçekleştirildiği bölge aynı zamanda Orman Bölge Müdürlüğü tarafından doğal yaşam alanı ve 'Avlak Alanı' olarak ilan edilmiş durumda. Yaban domuzu, keklik, karaca ve birçok canlı türünün yer aldığı bölgede arama çalışmaları ile birlikte ağaç kesimi de yapılıyor. Yapılan çalışmanın milyon dolarlık bir sermayeyle yapılabileceğini ifade eden Yılmaz, "ÇED gerek kalmadan onaylanmış bir raporun ardından başladı çalışmalar. Bu bölgede açtıkları yollarda ağaçları kesiyorlar. Burada altın aramak bölge açısından biyoçeşitlilik açısından orman zenginliği açısından bir ağaç kesmek bile doğaya ve insanlığa karşı işlenmiş bir suç. ÇED raporunda 570 bin liralık iş yapılacağı deniyor ama burada milyon dolarlık işler yapılıyor." dedi.


Altın arama çalışmaları 4115 yaşındaki dünyanın en yaşlı porsuk ağacına 3 kilometre uzaklıkta yapılıyor.

DÜNYANIN EN YAŞLI PORSUK AĞACINA 3 KİLOMETRE UZAKLIKTA

Arama çalışmaları, Dünyanın en yaşlı 5 ağacından birisi olan ve 4115 yaşında olduğu tespit edilen Porsuk ağacına kuş uçumu 3 kilometre mesafede yapıldığını belirten ve bölgenin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaban hayatı konusunda desteklendiği ve avlak alanı olarak da kullanıldığını anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Dere kenarında aranacak diyor ama bütün ormanlık alanda arama yapılıyor. Burası 4 bin yıllık porsuk ağacına kuş uçumu 3 kilometre, Alaplı'ya 6 kilometredir. Yakında Yedigöller vardır. Burada siyanürle altın çıkarılacağı düşünülürse bu Kaz Dağları'ndan daha büyük onlarca kat büyük felaketle karşı karşıya kalacağımız anlamına geliyor. Burası ayrıca devletin avlak alanı. Yaban hayatın da oldukça fazla olduğu alan. Burada hayvanlara ve bitki örtüsüne zarar verecek bir dönem yaşayacağız. Buradaki altın madeni Karadeniz'e kadar zarar verecek. Buradan geçen dere denize dökülüyor. Ben devleti yönetenlere, ayrımsız tüm siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına çağrı yapıyorum. Bu dağın üstündeki varlıklar altındakinden değerlidir."


Bölgede altın madeni kurulması halinde olası bir siyanür kullanımının felakete yol açacağını belirten Çetin Yılmaz yetkilileri uyardı.


Bölgede çalışması tamamlanan bir sondaj kuyusu.


Çalışmalardan etkilenmesi muhtemel alanlardan birisi de bölgenin hemen yanında bulunan Gümeli Tabiat Anıtı.


Altın arama çalışmalarının yapıldığı alan, Bolu Yedigöller Bölgesi'ne de kuş uçumu yakın mesafede bulunuyor.

Editör: Pusula Gazetesi