Gökçebey ya da tarihte bilinen adıyla Tefen Filyos (antik Billaios) ve Devrek (antik Ladon) nehirlerinin birleştiği noktada, Filyos Irmağı'nın en geniş vadisinde coğrafi konumu itibarıyla tarih boyunca önemli bölgede kurulmuş, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yerleşim izlerini taşır.
Gökçebey (Tefen) Antik dönemde Bithynia(1)- Paplagonia(2)eyaletinin sınırını belirleyen Filyos ırmağının (antik Billaios) doğusunda Paphlagonia sınırında,diğer bir görüşe göre Bartın ırmağı (antik Parthenios) sınırının batısında Bithynia topraklarında kalır. Antik dönem yazarları Strabon ve Arrianus'a göre Bartın ırmağı (antik Parthenios) Bithynia bölgesinin Paphlagonia'yla olan doğu sınırını oluşturmaktadır. Başka bir antik dönem yazar Plinius'a göre Bithynia ile Paplagonia arasındaki sınırı Filyos/Yenice çayı (antik Billaios) ırmağı çizer.(3)
Bithynia'nın doğu sınırının Paphlagonia'nın başladığı Filyos (antik Billaios) ve Bartın (antik Parthenios) çaylarına değin uzandığı anlaşılmaktadır.(4)

Antik döneme ait (Roma dönemi İ.S.1-2 yüzyıl) en belirgin örnek Gökçebey ilçesinde 2009 yılında meydana gelen sel felaketinden sonra ortaya çıkan taş temellerdir. 2009 yılındaki sel felaketi sonucunda Roma Dönemi'ne ait yapıların temel kalıntıları Filyos (antik Billaios) ve Devrek (antik Ladon) nehirlerinin birleştiği noktada ortaya çıkmış, suların geri çekilmesiyle bu temel kalıntılarında farklı eserlerin yanı sıra birkaç kurşun ağırlık(5)da bulunmuştur. Ele geçen tüm eserler Roma Dönemi'ne (olasılıkla İ.S. 2. yy.) aittir. Bulunan kurşun ağırlıklar Antikçağ'da kentlerdeki pazaryerlerinde ya da emporion'larda (bağımsız pazar/ticaret yerleri) kullanılmış gereçlerdir. Ticaret hayatını yansıtan tüm bu gereçler ve onların betimleri bize Eskiçağ'da Tios kenti (Filyos) ve Gökçebey (Tefen) çevresinde yoğun bir ticaret olduğuna işaret etmektedir. Filyos (antik Billaios) ve Devrek (antik Ladon) nehirleri Eskiçağ'da taşımacılık amacıyla kullanıldığı için Tios'un (Filyos-Gökçebey) zamanında çok iyi işleyen bir kara ve deniz ulaşım ağı olmalıdır. Filyos ve Devrek nehirlerinin kesiştikleri alanın Roma Dönemi'nde Gökçebey (Tefen) çok canlı ekonomiye sahip bir ticaret noktası olduğu anlaşılmaktadır(6).