Anadolu'ya gelişleri yaklaşık 200 yıl öncesine dayanan Karadeniz'in köklü ailesi Gemici ve Gemicioğlu Aileleri tarafından her yıl düzenlenen "Aile Buluşması"nın 7'ncisi, Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde gerçekleştirildi. 2013 yılında ilk olarak Ordu'da başlayan "Gemici ve Gemicioğlu Geleneksel Aile Toplantısı"nın, Zonguldak ayağına Hamza Gemicioğlu önderliğinde; İsmail Gemicioğlu, Mehmet Gemicioğlu, Veysel Gemicioğlu, Muhammet Gemicioğlu ve Bülent Gemici ev sahipliği yaptı. Özellikle Karadeniz'e kök salmış ve ayrıca Türkiye'nin çeşitli illerine yerleşen aile mensupları, 2 gün boyunca Zonguldak'ta konuk edildi.

29-30 Haziran 2019 tarihleri arasında düzenlenen ve 300'e yakın aile mensubunun katıldığı etkinlik, Kozlu ilçesinin Güney Mahallesi Evrensel Caddesi'ndeki mesire alanında yapıldı. Hummalı bir çalışma sonucunda, Zonguldak'a gelen misafirler en iyi şekilde ağırlanarak memleketlerine yolcu edildi. Organizasyonda ayrıca, gelen misafirlere Zonguldak'ın simgesi olan madenci heykeli hediye edildi. Maden ocağı girişi şeklinde "Zonguldak Hatırası" önünde fotoğraf çektirildi. Türkiye çapında geniş bir kitleye sahip olan Gemici ve Gemicioğlu Aileleri, Zonguldak toplantısında, "dernek" çatısı altında toplanılması için çalışma başlattı.

Etkinliğin geleneksel hale getirilmesine vesile olan aile fertlerinden Recep Gemici, organizasyon hakkında açıklamalarda bulundu.

Gemici ve Gemicioğlu Ailelerinin Karadeniz'e hangi yılda ve nasıl yerleştiği konusunda bilgiler veren Recep Gemici, organizasyonun gelecek nesillere aktarılması noktasında ümitli olduğunu söyledi.

RECEP GEMİCİ: "ATALARIMIZ KARADENİZ'E 1829 YILINDA YERLEŞTİ"

Aile büyüklerinin Anadolu'ya ve Karadeniz'e gelişi hakkında bilgi veren Recep Gemici, şunları söyledi:

"Aile büyükleri atalarımız, Osmanlı'nın Karadeniz'e planlı göçü kapsamında 1829'da Horasan ve Orta Asya'dan 300 çadır olarak yerleştirilmiştir. İlk yerleşim yerimiz Giresun-Görele'dir. Burada belli bir süreden sonra aile kalabalıklaşınca, muhtelif göçlerle Anadolu'nun içlerine doğru ve Karadeniz boyuna yayılmış durumdayız. Özellikle doğuda; Rize, Trabzon, batıya doğru Ordu, Samsun, Zonguldak, Sakarya ve yine bir kolumuz Elazığ'a kadar gitmiş konumda. Büyüklerimiz birbirlerini tanıyıp bildikleri halde 1980'li yıllarda yaşanan hızlı değişim sırasında bir şekilde akrabalık bağlarımızın zayıfladığını yaşadık, gördük, tespit ettik. Bazı kardeşlerimizin tavsiyesi ve ısrarıyla böyle bir organizasyonu başlattık. Özellikle büyüklerimizden çoğunun hayatlarını tamamlamadan, akrabaların birbirlerini tanıyıp bilmesi, çocuklarımızın da birbirlerinden haberdar olması için böylesi bir etkinlik düzenliyoruz."

"DESTEK OLAN BÜTÜN AKRABALARIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Bu sene aile toplantısının 7'ncisini düzenlediklerini söyleyen Gemici, "2013 yılından itibaren ilk olarak Ordu'da ve daha sonra 2014 yılında Sakarya'da, 2015 yılında Samsun'da, 2016 yılında Giresun'da, 2017 yılında Rize'de, 2018 yılında İstanbul'da organizasyonlar gerçekleştirdik. Bu yılda Zonguldak'taki kardeşlerimizin, kuzenlerimizin, ağabeylerimizin, amcalarımızın ev sahipliğinde iki gündür etkinliğimizi yaptık. Çocuklarımız, torunlarımız, yeğenlerimiz, damatlarımız, gelinlerimiz, yengelerimiz hep bir aradaydık. Mutlu ve keyifliyiz. Burada birbirimizi tanımaya vesile olan, bu organizasyona katılarak, ev sahipliği yaparak, gönüldaşlık yaparak destek olan bütün akrabalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu ailenin ferdi olmaktan gurur duyuyorum. İnşallah çocuklarımızın ve gençlerimizin bunu dernek ve vakıf çatısında sürdüreceklerini ümit ediyorum. Biz artık orta yaşın üzerinde yaşlılar ve ağabeyleri olarak onlara destek, yol gösterme noktasındayız. Çocuklarımızın da bu işi sahiplendiğini görüyoruz" dedi.

"CEDDİNİ BİLMEYEN GELECEĞİNE GÜVENLE BAKMAZ"

Organizasyonun gelecek nesillere aktarılması konusunda ümitli olduğunu belirten Recep Gemici, "Buradaki çocuk sesleri, torunlarımızın sesleri bizlere bu ümidi aşlıyor. İnşallah süreceğini ve devam edeceğini düşünüyorum. Ceddini bilmeyen geleceğine güvenle bakmaz. Biz bu manada geçmişimizden haberdar olmak, kabirlerinde de olsa onların varlığından haberdar olmak, arkalarından bir Fatiha ve hatim okumak gayreti içeresindeyiz. Bu hareketin maya tuttuğunu görüyorum. Temelde ailenin yerleştiği 5-6 şehri sayıyoruz, ama hayat herkesi bir yere savuruyor. İşi, evliliği ve görevi nedeniyle Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen akrabalarımız var. Gelen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Zonguldak ayağına ev sahipliği yapan aile büyüğü Hamza Gemicioğlu da, gelen herkese teşekkür etti.

Kur'an-ı Kerim okunması, dua edilmesi ve misafirlere ikramlarda bulunulmasının ardından etkinlik, toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi