Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) 24 Temmuz Basın Bayramı ve Sansürün Kaldırılışının 111. Yıldönümünü kutladı. ZGC Üyeleri ilk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Valilik önünde yapılan törene; Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Baro Başkanı Avukat Özel Eroğlu, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Kapıcı Zonguldak Belediye Kültür ve Sanat Merkezi (BKM) Müdürü Abdullah Bakır, ZGC Başkanı Derya Akbıyık, cemiyet yönetim kurulu üyeleri, yazılı, görsel ve işitsel basın yayın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Gazetecilerin çalışma koşulları ve sosyal hakları ile ilgili bir çok konuya vurgu yapan Akbıyık, gazeteciler için yapılan TOKİ Basın Sitesi 'nden sonra birde dinlenme tesisleri yapmayı planladıklarını belirtti.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN NERESİNDEYİZ?"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından ZGC Başkanı Derya Akbıyık, açıklamasında şunları söyledi;

"Bilindiği gibi 111 yıl önce Türk basını üzerindeki sansür uygulamaları kaldırılmış, basın bir anlamda özgür olmuştu. Aradan geçen 111 yıl içerisinde, darbeler, muhtıralar, bir takım krizler gibi nedenlerle kesintiye uğrayan bu özgürlük için Türk basını kendisine tanınan yasal çerçeveler içinde gereken direnişleri yapmış ancak bazen de başarılı olamamıştı. Türk basını özellikle son 60 yıl içerisinde kendisine yöneltilen baskıcı uygulamalar karşısında çaresiz kalmıştır. Onlarca gazeteci faili meçhul cinayetlere kurban gitmiş, binlerce gazeteci de yargılanıp hüküm giymişlerdir...Gazetecilerin yazdıkları yazılar açısından bakıldığında fikir ve düşünce özgürlüğüne değer vermeyen ve basından korkan iktidarlar, gazetecilerin cezaevlerine atılmalarının başlıca sorumlusudurlar. Ancak üçüncü dünya ülkelerinde ve gelişimini tamamlayamamış yönetimlerde görülebilen böyle uygulamaları geçmişte sıklıkla yaşadığımız bilinmektedir. Bunun kanıtı da geçmişte cezaevlerinde sırf yazdıkları yazılar ve eleştirdikleri muktedirler nedeniyle hapis yatan basın mensuplarıdır. Ayrıca, kapatılan veya büyük para cezalarına mahkum edilen yazılı ve görsel basın da bu uygulamaların kurbanları arasındadır. İfade özgürlüğünün neresindeyiz? Bu sorunun içeriğini şeffafça doldurmalıyız.

Ve son olarak, özellikle yerel basının karşı karşıya kaldığı sigorta ve prim borçlarının ertelenmeyip tahsil yoluna gidilmesi ve bunun da resmi ilan gelirlerine temlik konularak yapılması, basın üstündeki baskıcı uygulamaların bir başka boyutudur. Bu aşamada da akla "ne yapmak istiyorsunuz?" sorusu gelmektedir."

"GAZETECİ YETİŞTİRMEK ÇOK KOLAY DEĞİLDİR"

"Tabi ki bununla birlikte kazanımlarımız da oldu. Çok uzun süredir uğraştığımız, ilan gelirlerimize iki kere önemli oranlarda fiyat artışı geldi. Bu durum karşısında sevindik, yatırımların azalması ve ilanlarında düşük düzeyde seyretmesi bizlerinde gelirlerinin daha da azalmasına etken oldu. Aboneler de KDV oranının sıfıra çekilmesi bizler adına olumlu gelişmeydi. Personel maliyetleri artarken, vergi ve stopaj yükselirken, sigorta ödemelerin de önemli yüksek oranı görüyoruz. Yıpranma payı olan mesleğimizde, İŞKUR önemli katkı veriyor, İŞKUR gazete sektörüne tam 9 ay bir çalışma katkısı veriyor. Bunu daha çok kullanmalıyız. Yakın dönemde KOSGEB kanalı ile yeni istihdam seçeneği açıklandı. Bu durumdan çok da yararlanamadık, burada işçi çıkartarak, yeni personel alımının önünün açılmasının yanlış olduğunu, mevcut çalışanlara ilaveten yeni istihdamların yaratılmasının ve mevut çalışanların bu haktan yararlanmasının verimli olacağını ifade ettik. Bu konuda halen daha somut bir gelişmeyi göremedik. Şu bilinmelidir ki, gazete sektörü çok vasıflı bir camiadır. Gazeteci yetiştirmek çok da kolay değildir, .mesleğimiz de görev yapan gazeteciler çok da kolay yetişmiyor."

"YARGI REFORMUNA EVET, BASINA DARBEYE HAYIR"

"2019 yılının ikinci yarısına geldiğimiz de problemlerimiz de artarak sürüyor.Devam ediyor. Yeni çıkacak yargı reformuna tabi ki evet diyoruz, bir tek hayır dediğimiz konu, yeni yargı reformunda gazetelerde yayımlanan icra ilanları, gayrimenkul satış ilanları kaldırılıyor, elektronik ortamda, adli mercilerin sitelerinde yayımlanması ifade ediliyor. Bu maddenin kaldırılmasına karşın mücadelemizi özellikle ilimiz ve bölgemizde ki vekillerle sıklıkla istişare ederek, bu maddenin geçmemesini durdurmamız gerekiyor. Bugün adına meclisin eylül toplantısına bu yasa sarktı. İnşallah bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Evet; Gelmiş geçmiş hükümetler son 50-60 yılda yerel basına ne verdiler? Hangi kolaylıkları sağladılar? Daha düne kadar yerel basının üstünde 7 fikir işçisi çalıştırma ve bunların primlerini ödeme zorunluluğu yok muydu? Hangi yerel basın organı dayanabildi bu sürece? Tüm bu maddi baskılara karşı yerel basının ilan gelirlerinin artırılması için ne kadar çalışıldı, yapılan resmi ilan zamları ne fayda sağladı, hangi yerel basın organı çalıştırdığı işçisine gününde tam maaşını ödeyebildi? Şu gelinen aşamada ülke çapında kaç gazete kapatıldı, sırada kaç tane daha var?"

HANİ BASIN 4'ÜNCÜ KUVVETTİ?

Hani basın seçimle veya atamayla gelenlere yol gösterici bir unsurdu? Biz, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti olarak bunu dile getirmeyi en önemli görevimiz şeklinde düşünüyoruz. Yerel basının güçlü olduğu ülkelerde huzur vardır, demokrasi vardır, çağdaşlık vardır, ama yolsuzluk yoktur...Yerel basın açısından ülkede gelinen nokta da budur! Sarı basın kartları değişiyor, mavi renk oldu. Dağıtımı devam ediyor. Bazı meslektaşlarımızın kartları eksikliler nedeni ile yeniden düzenleniyor. Sarı basın kartı olan her meslektaşımız gri pasaport alsın, almalı. Hizmet pasaportunda çalıştığı gazete görev yazısı yazabiliyor, istenirse üyemiz ise ZGC olarak bizlerde yazabiliyoruz. Hizmet pasaportunu tüm sarı basın kartlı üyelerimizin çıkarmasını ısrarla söylüyorum. Tüm dünya' da vizesiz giriş hakkımız var. Ayrıca pasaport çıkarma maliyeti de sadece cüzdan ödemesi yapılıyor. Yurt dışı seyahatlerimizde ve görevlendirmeler de üyelerimize de öncelik vereceğiz. Eğitim durumu nedeni ile sarı basın kartı almayan meslektaşlarımız için girişimlerimiz sürüyor, temmuz ayında bu konuyu da inşallah sonuçlandıracağız.. Bu arada çeşitli vesilelerle dile getirdiğim Basın sitesi ile ilgili son gelişmeleri kısaca aktarmak istiyorum."

"MARMARA, KARADENİZ VE EGE SAHİLLERİNDE ARSA ARAYIŞI İÇİNDEYİZ"

"Basın sitemiz büyük ölçüde tamamlamıştır ve çok yakında basın mensubu arkadaşlarımıza anahtarları verilip teslim edilecektir. Güle güle oturunuz...Biz, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti olarak bu konuda üzerimize düşeni yaptığımız kanısındayız ve hatta eminiz. Çok yakında müjdesini vereceğimiz, sadece ve sadece üyelerimiz için bir de "Dinlenme Tesisleri" projemiz vardır, bu konuda gerek TOKİ gerekse üst düzey yöneticilerimiz ile görüşmelerimiz sürüyor, yakın sahillerde hatta Marmara, Karadeniz ve Ege sahillerinde arsa arayışı içine girmiş bulunmaktayız, yakında böyle bir arsanın bulunup tarafımıza tahsisini sağlayacağımıza eminim, basın mensubu arkadaşlarımız hazır olsunlar, nasıl ki konutlarını teslim ediyoruz, yazlıklarını da teslim edeceğiz. Bunları da en düşük maliyetle gerçekleştireceğiz. Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti olarak sözümüzdür bu...Hepimizin basın bayramı kutlu olsun, ancak programımız bununla bitmiyor, bu önemli günü böyle yarım bırakmayacağız, hepiniz ZGC'nin davetlisisiniz, birlikte ZGC genel merkezimizin lokalinde bir yemek yiyerek, birer çay içerek bayramımızı sonlandıracağız, katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum."

Editör: Pusula Gazetesi