Sağlık Sen Kdz. Ereğli İlçe Temsilcisi İbrahim Duvarcı, birçok meslek grubunun bu Pandemi sürecinde hiç çalışmadıkları halde ya da temas mesafesini koruyarak çalıştığı halde ek ödemelerini eksiksiz olarak aldıklarını vurguladı. Duvarcı, "Bizler bugün araçlarımıza maske takarak, adaletsiz bulduğumuz bu döner sermaye yönetmeliğini bir şeyler ekleyerek ya da çıkartarak bizlere ödül diye sunulmasını, bunları yaparken bile ayrım ve kısıtlama yapılmasını doğru bulmuyor ve protesto ediyoruz
Sağlık Sen Kdz. Ereğli İlçe Temsilciliği'ne bağlı sağlık çalışanları, döner sermaye sistemindeki adaletsizliklere yönelik "Araçlara maske takarak tepkilerini gösterdiler.
Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi otoparkında araçlarına maske takan sağlık çalışanları, kornalarını çalarak, sistemin kökünden düzeltilmesi çağrısında bulundu. Araçlara takılan "Maske-Pankart"larda, "Alın terimizin karşılığını istiyoruz", "Döner Sermaye Bitti", "Ne döner kaldı ne sermaye", "Ücrette adalet" gibi ifadelere yer verildi.

Sağlık Sen Kdz. Ereğli İlçe Temsilcisi İbrahim Duvarcı, burada yaptığı basın açıklamasında, Sağlık Sen olarak 81 ilde aynı anda, tüm teşkilatlarıyla koordineli olarak döner sermaye adaletsizliğine karşı arabalarına astıkları maskeler ve kornalarıyla meydanlarda seslerini yükselttiklerini söyledi.
Sağlık çalışanlarının ı her türlü salgın, doğal afet anında ve sonrasında ülke veya komşu ülkelerin yaralarını sarmak için hep ön safta durduklarını, durmaya da devam edecekler. Uykusuz kaldık, ailelerimizden ayrı kaldık, şiddet gördük ama mesleğimizi en iyi şekilde icra etmekten hiçbir zaman sakınmadık. Camiamız içinde birçok meslek grupları vardır. Sağlık hizmetleri sınıfı, genel idari hizmetler sınıfı, Yardımcı hizmetler, teknik hizmetler, tabipler vs. Aynı çatı altında çalışıp birçok meslek grubuna bölünmüşüz. Yetmezmiş gibi bir de kadrolu 4-B'li, 4924'lü, 45-A'lı, 4-D'li vekil gibi atama usullerine göre sözleşmeli olarak başka parçalara da bölünmüşüz. Her birimizin aldığı maaşlar ve ek ödemeler bu atama şekillerinden dolayı farklılık göstermektedir.

Bunlar da yetmezmiş gibi Covid-19 pandemi süresince Sağlık Bakanı tarafından sağlık çalışanlarına sunulan ek ödemedeki tavan uygulaması da; Covid Servisi, Covid Acil, Covid Yoğun Bakımlar ve Covid Poliklinikte çalışanlar ve çalışmayanlar olarak kısıtlandı.
Zaten mevcut olan ek ödeme yönetmeliği ile tabip ve tabip dışına ödenen döner sermayedeki büyük fark iş barışını bozmuş idi. Şu an yayınlanan' Covid-19 pandemisi nedeniyle sağlık tesislerinde ek ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esaslar' yönetmeliğinde uygulanan ücret dağılımı, biz sağlık çalışanlarını değişik gruplara tekrar bölmüştür. Bu bölünmeler meslektaşlarımız arasında huzursuzluk, motivasyon kaybı gibi problemlere sebep olmaktadır.
"DÖNER SERMAYE SİSTEMİ SIFIRDAN YAZILMALI!"
Bu durumun müsebbibinin döner sermaye sistemidir. Bu sistem sağlık çalışanlarının kanayan yarası haline gelmiştir. Bu yaraya zamanla bazı pansumanlar yapılmış fakat sağlık çalışanlarımıza bir faydası dokunmamış, adaletsizliği daha da büyütmüştür. Bu yara pansumanla iyileşecek bir yara olmaktan çıkmıştır. Bu sistemin herkesi memnun edecek şekilde sıfırdan yazılması şarttır.
Her ayın 15'inde elimize geçen maaşın yaklaşık yarısını döner sermaye geliri oluşturmaktadır. Eğer o ay hastanenin geliri düşük ise maaşımızın döner sermayeden gelen kısmı hiç ödenmemektedir. Bizler ay sonunda elimize geçecek maaşları kestiremediğimiz gibi, yapacağımız harcamaları da bir düzene sokup planlayamıyoruz. Pandemi süresince geçici çözümler değil, pandemi bittiğinde de devam edecek kalıcı çözümler istiyoruz.

Birçok meslek grubunun bu süreçte hiç çalışmadığı halde, ya da temas mesafesini koruyarak çalıştığı halde ek ödemelerini eksiksiz olarak aldı. Biz sağlık çalışanları, mesleğimiz gereği vatandaşa direkt temas etmemiz gerektiği için ve Covid Virüsünü kimin taşıdığını ilk bakışta bilemediğimiz için bir kısmımız değil, hepimiz risk altındayız. Bu nedenle yapılacak olan tavandan döner sermaye uygulaması sadece Covid birimleriyle sınırlandırılmamalıdır. Örneğin bu mikrobu kanında taşıyıp hiçbir belirti vermeyen bir vatandaş elini kestiğinde bu hastamızın eline dikiş atan personelimiz, pansumanını yapan meslektaşımız risk altına girmiyor mu? Bu fark ödemesini alabilmesi için dikiş attığı birimin illa ki Covid acil servisi mi olması gerekiyor? Bu nedenledir ki tüm hastane personeli risk altındadır.
"BÜROKRASİMİZ ZORU BAŞARDI..."
Sağlık işi bir ekip işidir. Maliyeden ve hazineden gelen milyarlarca lira dağıtılıp hiç kimse memnun edilememiş, bürokrasimiz zoru başarmıştır. Bizler bugün araçlarımıza maske takarak, adaletsiz bulduğumuz bu döner sermaye yönetmeliğini bir şeyler ekleyerek ya da çıkartarak bizlere ödül diye sunulmasını, bunları yaparken bile ayrım ve kısıtlama yapılmasını doğru bulmuyor ve protesto ediyoruz. Sağlık bir ekip işidir. Ekibi bir arada tutan en önemli unsur da adalettir. Bakanlık bürokratlarımızın bu sorunu bir an önce çözüme kavuşturmasını temenni ediyor, gerekli adaletin sağlanmasını dört gözle bekliyoruz."
Eylemci sağlık çalışanları, açıklamanın ardından araçlarıyla şehir turu attı, korna çalarak soruna dikkat çekip tepkilerini dile getirdiler.