İşte son iki ayda öne çıkan faaliyetler...

SİNYALİZASYONLAR KURULDU, YAYALAR MUTLU

Kdz. Ereğli Belediyesi, bir çok kazanın meydana geldiği Elmatepe Mahallesi girişi ve Echomar Hastanesi önüne trafik sinyalizasyon sistemi kurdu.

Haziran ayında bu iki noktaya kurulan sinyalizasyon sistemleri çalışmaya başladıktan sonra aynı sorunu yaşayan Kepez Solak yol ayrımına da Temmuz ayında sistem kurularak hizmete alındı.

ATA TOHUMU ÜRETİMİ MEYVE VERDİ

Kdz. Ereğli Belediyesi, sağlıklı tarımı desteklemek için ata tohumu üretimine başladı. Yerli tohum projesi ilk ürünlerini vermeye başladı.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Belediyenin Delihakkı'daki arsalarını bu amaçla üretime açtıklarını belirterek "Burada açık kapalı sera kurduk. Çeşitli illerden ve köylerimizden 12 çeşit ata tohumu toplayarak üretime başladık. Amacımız yerel tohumu korumak, çoğaltmak, halkımıza dağıtmak ve bunu gelecek nesillere aktarmak" dedi. Projenin ilerleyen aşamalarında bir Tohum Bankası kurulması hedefleniyor.

SİVRİSİNEKLERE KARŞI İLAÇLAMA YAPILIYOR

Kdz. Ereğli Belediyesi, sıcak havayla birlikte artan sivrisineklere karşı 31 mahallede ilaçlama çalışması başlattı, dereler ve sulak alanlar ilaçlandı. Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Vektör Kontrol ve İlaçlama Merkezi tarafından, mahallelerde sivrisineklere karşı başlatılan ilaçlama çalışması Eylül ayına kadar devam edecek.

ESKİ ERDEMİR PLAJI 'BARIŞ PLAJI' OLDU

Eski Erdemir Plajı'nı Kdz. Ereğli Belediyesi aldı ve kısa süre içinde bakım onarım temizlik işlerini tamamlayarak hizmete açtı. Plaja 'Barış Plajı' adı verildi. Belediye Plajı'nın adı Sevgi Plajı, Mesire alanı da Dostluk Mesire Alanı oldu. Plaja engellilerin denize rahat girebilmesi için özel asansör yapıldı ve hizmete açıldı.

KESTANECİ MİNİ HAYVANAT BAHÇESİ VE MESİRE ALANLARI ZİYARETE AÇILDI

Pandemi dönemi kısıtlamaların kaldırılarak 'Yeni normal hayat' döneminin başladığı 1 Haziran'dan sonra halkın ortak kullanım alanlarında gerekli düzenlemeleri yapan Kdz. Ereğli Belediyesi, 13 Haziran'da Sevgi, Barış, Dostluk Plajı ve Mesire Alanı ile birlikte Kepez, Ömerli ve Kestaneci Piknik Alanı'nı halkın kullanımına, Kestaneci Mini Hayvanat Bahçesi'ni de ziyarete açtı.

Posbıyık açılış öncesi şu çağrıyı yaptı: "Buralara maskelerinizle gelin lütfen. Sosyal mesafeyi koruyun. Temizliğe dikkat edelim. Oturma alanlarını sosyal mesafeye uygun olarak düzenledik ama önemli olan halkımızın da sosyal mesafe konusunda duyarlı olması."

KURTULUŞUN 100. YILINA ÖZEL E-SEMPOZYUM

Kdz. Ereğli Belediyesi, kurtuluşun 100'üncü yılında bir çok araştırmacı, yazar, akademisyen ve yerel tarihçinin katılımıyla 3 gün süren e-sempozyum gerçekleştirdi. 18 Temmuz'da resmi törenlerin ardından '100 Yılın Işığında Kdz. Ereğli' konulu e-sempozyum belediyenin sosyal medya hesaplarından 3 gün boyunca canlı olarak yayınlandı. Sempozyumun ilk gününde Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Zonguldak ve İzmir eski milletvekili, Kemal Anadol, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan Keleş ve Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem kentin dünü, bugünü ve yarınları hakkında değerlendirmelerde bulundular.

'AYDINLIK YÜZ'ÜN TARİHİNİ AYDINLATACAK BİLGİLER

e-Sempozyumun 2'nci gününde, araştırmacı, yazar, akademisyen ve yerel tarihçiler, kentin ekonomik, sosyal, tarihsel, kültürel ve yönetsel alanlarda 100 yıllık birikimini belgeleyecek ve geleceğe ışık tutacak çok önemli bilgilendirmelerde, önerilerde bulundular.

Tebliğlerde, tarımdan, kömüre, sanayiden, çalışma hayatına, tarihten ekonomiye kadar çok önemli bilgiler yer aldı.

Eğitim, sağlık, turizm, siyasi tarih ve kültürel mirasın da konu edildiği e-sempozyumda Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu 'Kurtuluş Savaşı'nda Ereğli', E. Amiral, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu Direktörü Cem Gürdeniz 'Alemdar Olayı ve Siyasal Sonuçları', Tarih, Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Aydın Erol 'Ereğli ve Kömür-Uzun Mehmet', Gazeteci-Yazar ve Araştırmacı Sina Çıladır 'Çileğimiz, Kömürümüz ve Logomuz', Tarih Öğretmeni Burhan Akbaş 'Erdemir'in Kuruluşu ve Ereğli'ye olan etkileri', Sendika Uzmanı Can Şafak 'Ereğli'de Sendikacılık/Beyaz Gemi Olayı', Rest. Uzmanı, Yüksek Mimar, İnşaat Mühendisi Ahsen Karagöl 'Karadeniz Ereğli Kalesi ve Surlarının Kültür Mirası Olarak Anlamı ve Değeri', Prof. Dr. Ruşen Keleş 'Ereğli'nin Yönetsel Yapısı-Kentleşme-Demografik Yapı', Zonguldak ve İzmir eski milletvekili, yazar Kemal Anadol 'Ereğli seçmeninin siyasi tercihleri', Gazeteci Meliha Okur 'Ereğli Ekonomisi ve Sorunları', Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz 'Ereğli'de Eğitim ve Sağlık' ve ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi, Belediye Başkan Danışmanı Raif Tokel 'İnanç Turizmi Kapsamında Cehennemağzı Mağaraları' üzerine sunum yaptılar.

e-SEMPOZYUM TARİHE VE GELECEĞE IŞIK TUTTU

e-Sempozyumun üçüncü gününde Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Mustafa Zengin 'Kdz. Ereğli'de Balıkçılık', Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya 'Kdz. Ereğli'de Osmanlı Çileği', Prof. Dr. Ali Osman Karababa 'Ereğli'nin Çevre Sorunları', Yerel Tarih Araştırmacısı Dr. Can Canver 'Kdz. Ereğli'de İnanç Turizmi', Öğretmen, Yerel Tarih Araştırmacısı, Yazar Gürdal Özçakır 'Millet Vapuru Faciası Ve Ulusal Basına Yansımaları' ve Doç. Dr. Zerrin Karakuzulu 'Kdz. Ereğli İlçesinin Beşeri ve İktisadi Coğrafyası' konularında tebliğ sundu.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, sempozyumun kapanış konuşmasında birbirinden değerli katılımcıların Ereğli'nin tarımından, kömüre, sanayiden, çalışma hayatına, tarihten ekonomiye kadar çok önemli bilgilere yer verdiklerini, çevre, eğitim, sağlık, turizm, siyasi tarih ve kültürel miras konularında Ereğli'nin 100 yıllık birikiminin belgelenmesine katkıda bulunduğunu, geleceğe ışık tuttuğunu söyledi. Katılımcılara ve tebliğlerin geniş kesimlere ulaşmasını sağlayan basın mensuplarına teşekkür eden Posbıyık, "Sempozyumun pek çok konunun yeniden tartışılması, bilgilerin tazelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda büyük katkı sağladığını" vurguladı.

KDZ. EREĞLİ'YE 100. YILDA ÖZEL MARŞ

Kdz. Ereğli Belediyesi, 100'üncü kurtuluş yılı için bestesi ve sözleri Suat Aykan'a ait olan bir de özel marş hazırladı. 100. yıl marşı müzik aracıyla şehrin sokaklarında 100. yıl coşkusunu yaşattı.

MODERN 'HALK KAFE' YAPILIYOR

Kdz. Ereğli Belediyesi, eski su ürünleri bölgesinde halka ucuz ve kaliteli hizmet verecek modern tarzda kafe çalışmalarına başladı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, çayın 1 liradan satılacağı ve diğer kafelere de örnek olacağını söylediği kafeye 'Halk Kafe' adını verdiklerini söyledi. Halk Kafe'nin Eylül ayı başında açılışı yapılacak.

ENERJİ KESİLDİĞİNDE, SU KESİLMESİ TARİHE KARIŞIYOR

Kdz. Ereğli Belediyesi, Kestaneci Mahallesi Radar Tepe'ye 500 metreküp su deposu yapımına başladı. Başkan Halil Posbıyık, İnallı ve Osmantepe'yle birlikte Kestaneci su deposunun da tamamlanmasıyla Kdz. Ereğli'de enerji kesildiğinde su kesintinin artık yaşanmayacağını söyledi.

TÜRKİYE ŞAMPİYONU PARAVOLLEY TAKIMINA ÖDÜL

Kdz. Ereğli Belediyesi, üst üste elde ettiği şampiyonluklardan dolayı Kdz. Ereğli Belediyespor Paravolley takımını ödüllendirdi. Mart 2020'de Belediye Meclisi'nin oy birliği ile aldığı karar ile Paravolley takımına birer Cumhuriyet altını ödül verildi.

ARİHİ KENTLER BİRLİĞİ'NDEN ALEMDAR GEMİSİ MÜZESİNE ÖDÜL

Tarihi Kentler Birliği'nin düzenlediği Müze Özendirme Yarışması'nda "Bir Müze Gemi Gazi Alemdar, Ulusal Kurtuluş Savaşı'ndan Armağan, Kdz.Ereğli Belediyesi Alemdar Gemisi Müzesi" projesi ödüle layık görüldü.

YENİ PROJELER YOLA ÇIKTI

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında Belediyenin yaptığı hizmetleri açıklayan Başkan Halil Posbıyık, pandemi koşullarına rağmen çok önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Başkan Posbıyık, çalışmaları devam eden ve planlanan hizmetleri tek tek anlatırken istihdama yönelik 2 müjdeli haber verdi, "Ferroli'nin Ereğli'de yatırım yapması için çaba gösteriyoruz. Kurulacak fabrikada 500 kişi istihdam edilecek. Ayrıca Antalya'dan sera üreten bir firmayı Ereğli'ye getirdik, yatırıma başladılar" dedi.

İÇKİSİZ BALIK EVİ YAPILIYOR

Posbıyık, Erdemir ofis binasının yanında 400 metrekare alan içine içkisiz Balık Evi yapıldığını ve projelerinin bitmek üzere olduğunu açıkladı.

CEHENNEMAĞZI MAĞARALARINA OTOBÜS PARKI

Başkan Posbıyık, Cehennemağzı mağaralarına turist otobüslerinin park edecekleri, duracakları bir durak yapılacağını söyledi. Posbıyık, "Orada dere ıslahının yapılması lazım. DSİ'nin yapması gerekiyordu, biz üstlendik. DSİ yetkilileri de bize yardımcı oluyorlar. Dere ıslahını yaptıktan sonra turist otobüsleri için durak yapacağız. Orada araçları park edip turistleri indirip, bindirebilecekler" dedi.

Posbıyık şu açıklamaları yaptı:

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ (GES) KURULUYOR

"Belediye olarak Güneş Enerji Sistemi'ni (GES) kuruyoruz. Ayda 800 bin TL elektrik parası ödüyoruz. Avrupa Birliği'nden hibe fon alarak Sütlüce'de 200 bin dönüm yer bulduk. 4.2 megavat güçte olacak olan GES sayesinde ayda 400 bin TL enerji tasarrufu sağlayacağız."

ARITMA TESİSİ'NE KÜÇÜK HES YAPILIYOR

"Su Arıtma Tesisi'mizde suyun akışkanlığından yararlanmak suretiyle 1 megavat olacak şekilde küçük HES kuruyoruz. Buradan da 200 bin TL civarı bir tasarruf planlıyoruz. Çalışmalarına başladık."

BELEDİYENİN ÖNÜNDEKİ DERENİN ÜSTÜ KAPATIlIYOR

"Belediyenin önündeki Pençes deresinin üstünü kapatmak için ihaleye verdik. Duvarlar yapılacak önümüzdeki günlerde. Burayı kapattıktan sonra inşallah trafik sorununu da çözmüş olacağız."

KENT MEYDANI VE KÜLTÜR SANAT MERKEZİ PROJESİ TANITILDI

Kdz. Ereğli Belediyesi'nin bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü, Prof. Sinan Mert Şener tarafından hazırlanan kentin çehresini değiştirecek Kent Meydanı, Katlı Otopark ve Belediye Binası projesi, Mimar Kumru Alpaydın Altınkök tarafından hazırlanan Kdz. Ereğli Kültür ve Sanat Merkezi projesi ile Halk Kafe projesinin tanıtımı yapıldı. 'Kdz. Ereğli her şeyin en güzeline layık' diyen belediye Başkanı Halil Posbıyık, "Belediye Meclis üyelerimle bu projeleri hayata geçirmek için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

TÜRKİYE İTFAİYE KOMİSYONU'NA SEÇİLEN TEK İLÇE KDZ. EREĞLİ OLDU

Kdz. Ereğli Belediye İtfaiyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği'nin ortaklaşa kurdukları 'Türkiye İtfaiye Komisyonu'na seçilen ilk ilçe itfaiyesi oldu. Komisyon ilk toplantısını video konferans yöntemiyle yaptı.

KDZ. EREĞLİ SANAT SOKAĞI'NDA MÜZİSYEN LAMBALAR KONDU

Kdz. Ereğli Sanat Sokağı'na, müzik aletleri çalan lambalar formunda heykeller yerleştirildi. Karadeniz Ereğli Belediyesi'nin bu projesi, Endüstri Meslek ve Sanat Lisesi öğretmenleri ile birlikte gerçekleştirildi.

15 TEMMUZ'DA ŞEHİT KABİRLERİ VE AİLELERİ ZİYARET EDİLDİ

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde ilçe protokolüyle birlikte şehitlerin kabirlerini ziyaret etti. Posbıyık, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle bir açıklama yayımladı.

Başkan Halil Posbıyık açıklamasında "Türk Milleti sivil ya da askeri hiç bir otoriter gücün kendi egemenliğini yok saymasına, laik ve demokratik yönetim şeklinin ortadan kaldırılmasına izin vermeyecektir. Bizler, darbeleri ve darbe girişimlerini tarihin çöp sepetine atmak için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu hedef, tarihi sorumluluğumuzdur" mesajı verdi.

KIŞLA'YA YOLCU İNDİRME NOKTASI AÇILDI

Kdz. Ereğli Atatürk Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne yolcu getiren otobüslerin Kışla'da yolcu indirebilmeleri için Belediye tarafından indirme noktası kuruldu.

KURBAN PAZARI PANDEMİ KOŞULLARINA GÖRE HAZIRLANDI

Kdz. Ereğli Belediyesi, Kurban Bayramı öncesi Delihakkı'da kurulan Kurban pazarını pandemi koşullarına göre hazırladı. Başkan Halil Posbıyık, bin 200 büyükbaş ve bin 500 küçükbaş kapasitesi bulunan kurban satış yerinde, alınan tedbirleri yerinde denetledi. Kurban pazarında bayram süresince her hangi bir olumsuzluk yaşanmasının önüne geçildi.

BAYRAM ÖNCESİ MEZARLIKLAR TEMİZLENDİ

Pandemi döneminde kısıtlamalar nedeniyle evde kalarak yakınlarının kabirlerini ziyaret edemeyen vatandaşlar için Ramazan Bayramı öncesinde mezarlarda bakım, onarım çalışması başlatan Kdz. Ereğli Belediyesi, Kurban Bayramı öncesinde de 57 mezarlığı bayrama hazırladı.

KURBAN KESİM EĞİTİMİ VERİLDİ

Kdz. Ereğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde 106 kursiyere 'Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursu' verildi.

800 AİLEYE GIDA VE GİYSİ YARDIMI YAPILDI

Kdz. Ereğli Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü aracılığıyla ilçe genelinde tespit edilen ihtiyaç sahibi 500 aileye gıda kolisi, 300 aileye de giysi yardımı yapıldı. Müdürlük ekipleri, bayram öncesinde ihtiyaç sahibi ailelere gıda kolisi ve giysileri teslim etti.

KURBANLAR BELEDİYE MEZBAHASI'NDA KESİLDİ

Kdz. Ereğli Belediye sınırları içerisinde pandemi şartları nedeniyle tek kesim noktası olarak belirlenen Belediye Mezbahası'nda hazırlıklar bayram öncesi tamamlandı. Bayram süresince 90 büyük baş kurban kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılıp, ehil kasaplar tarafından, hijyenik koşullarda kesilerek sahiplerine teslim edildi.

KDZ. EREĞLİ'DE BİN 300 AİLEYE KAVURMA İKRAM EDİLDİ

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın talimatıyla arife gününde ihtiyaç sahibi bin 300 aileye kavurma ve tatlı ikramında bulunuldu.

ŞEHİR MEZARLIĞINDA MEVLİD OKUTULDU

Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından şehir mezarlığında Kurban Bayramı arifesinde geleneksel olarak Mevlid-i Şerif okutuldu. Pandemi koşullarına göre gerekli önlemlerin alındığı mevlid programı mezarlık ziyareti yapamayan vatandaşlar için belediyenin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı.