Berran Aydan, yazılı açıklamasında şöyle dedi: "Sayın Hayrettin Karaca 70, arkadaşı Nihat Gökyiğit 'in ise 68 yaşında iken 1992'de birlikte kurdukları Vakfımızın kuruluşundan beri, sağlığı elverdiği dönemlerde bir çok çalışmada birlikte olduk. Omuz omuza çalıştık, konferanslarını, sohbetlerini ve öğretilerini bizzat dinledik, bilgilendik ve öğrendik. Toprağa Saygı Yürüyüşlerinde birlikte yürüdük. Kendisini iki kez Zonguldak' a davet ederek konferanslarına ev sahipliği yaptık. Açtığı yolda onun ilkeleri doğrultusunda toprağımızı, suyumuzu, havamızı, ormanımızı ve yaşam alanlarımızı korumak için çalışmaya, bu Vatana olan borcumuzu ödemeye devam edeceğiz. 85 ildeki Temsilciliklerimizde, Genç, Lise, Orta Okul, Yavru ve Minik TAMA'larımızla ve 850.000 gönüllümüz ile bayrağını taşıyacağız."

TOPRAK DEDEMİZ HAYRETTİN KARACA'NIN BAZI SÖZLERİ

Aydan, Hayrettin Karaca'nın sözlerinden de bahsederek, şöyle devam etti: "Bilenin bilmeyene, olanın olmayana borcu vardır. Okumak ibadettir, okumamak Cumhuriyete ihanettir. Komşusu aç yatanın yediği helal değildir. Ülkenin imkanlarını ve varlıklarını korumak , sorunlarını duyurmak görevimiz ve borcumuz vardır. Aşırı tüketim dünyayı tüketiyor. Siz karar vereceksiniz, reklamlara kanmayacaksınız. Aşırı tüketim mi, ihtiyacımız kadar tüketim mi? Dil giderse ulus gider. Dünyada iki tür aç insan vardır. Birinin karnı aç, diğerinin gözü aç. Gözü aç olanı doyuramazsın. Anadolu kültürü. Bizi kurtaracak olan Anadolu kültürüdür. Sevgili Toprak Dedemizin ruhu şad, mekanı Cennet olsun. TEMA Ailemizin, ülkemizin ve tüm sevenlerinin başı sağolsun."

HAYRETTİN KARACA'nın yaşam öyküsü:

Babası Hocazade Halil Efendi, annesi Zehra Hanım olup her ikisi de Kırım muhaciri idi.Çocukluğu Bandırma'da geçti. Liseyi bitirdikten sonra ailesinin triko-örme işinin başına geçip onu ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri haline getirdi. Karaca firması Türkiye'de ihracatın liderliğini yapmış, üstelik bunu diğer kuruluşlardan neredeyse 20 yıl önce gerçekleştirmiştir. Hayrettin Karaca bu konuda şöyle konuşmaktadır. Ben sanayici olmak istemiyordum. İstediğim edebiyatla ilgilenip kalan zamanımı doğayla iç içe geçirmekti. Fakat o günlerde babamıza karşı çıkmak söz konusu değildi. Ellili yaşlarında, Türkiye'nin ilk özel arboretumunu Yalovada 13.5 ha alanda kurdu. Yurtiçi ve yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi, bağlantılar kurdu. Türkiyenin florasını tanımak ve Arberatum için tohum toplamak amacıyla Anadolu'yu defalarca gezdi, 370 bin km yol katetti. Fotoğraflar çekti. Anadolu'daki anıt ağaçları fotoğrafladı. Köy evlerinde, göçerlerin kıl çadırlarında konakladı.Bu gezileri sırasında erozyon ve toprak kaybının ülkemiz için ne kadar büyük bir tehlike olduğunu fark ederek Vakıf kurmaya karar verdi. 1980 sonrasında iş yaşamından elini ayağını çekti, kendini doğaya verdi. Okudu, anlattı, bıkıp usanmadan anlattı öğrendiklerini. Bugün Yalova'daki Karaca Arboretumu, dünyanın her yerindeki botanikçiler tarafından bilinmektedir. Daha sonra binbir emekle kurduğu arberatumu Vakıf haline getirdi. Yılda iki kez yayınlanan Arboretum Magazin'i bilim adamlarının araştırma ve görüşlerinin yayınlandığı bir forumdur. 14.000 türü barındıran arboretum aynı zamanda ülkenin tehlikedeki türleri için bir gen koruma merkezidir. Hannover Üniversitesi'nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca'dan "Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım." diye bahsetmektedir.

ÖDÜLLERİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Fahri Doktora 1990
Birleşmiş Milletler Çevre Programının 'Global 500 Roll of Honour' Ödülü 1992
Çevre Bakanlığı tarafından "Çevre Beratı" 1992
Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından verilen 'Çevre Ödülü' 1993
Uluslararası Lions Club tarafından 'Melvin Jones Fellow Ödülü 1994
Çevre Bakanlığı tarafından "Üstün Hizmet Ödülü" 1994
ODTÜ tarafından 'Felsefe Onur Doktorası' 1995
Ege Üniversitesi "Fahri Doktora"sı 1995
Milli Olimpiyat Komitesi "Fair Play" Ödülü 1996
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı "Hoşgörü Ödülü" 1996
Atatürk Kültür Merkezi tarafından "Şeref Üyeliği Beratı" 1997
Kırıkkale Üniversitesi ilk Fahri Doktora unvanı 1997
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü 1997
ÇEVRETED tarafından "Çevreted 97 Onur Ödülü" 1997
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi "2000 Yılının Öncüleri" Ödülü 1998
Genç Hukukçular Derneği tarafından "Yılın Yurttaşı" Ödülü 1998
Türkiye Çocuk Dergisi tarafından Babalar Günü nedeniyle "Toprak Baba" unvanı 1998
Anadolu Üniversitesi Fahri Doktora Ödülü 1998
BİLSES Vakfı "Çevre Ödülü" 1998
Ankara Çankaya İzci Grubu tarafından "Yılın Doğa Dostu" Ödülü 1998
Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın Adamı" Ödülü 1999
Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı tarafından "1998 Türk Dünyasına Hizmet Ödülü" 1999
TBMM Onur Ödülü 2005
Right Livelihood Award 2012(Alternatif Nobel Ödülü)
Birleşmiş Milletler "Orman Kahramanı Ödülü" 2013