Hava kirliliğiyle boğuşan Zonguldak&[#]8217;ta tepki sokağa taştı.

Zonguldak&[#]8217;ta ısıtma için kömür kullanımına bağlı olarak yaşanan hava kirliği ve kurum yağmuruna dikkat çekmek isteyen vatandaşlar saat 16:00&[#]8217;da Valilik binası önünde toplanarak yetkililere çağrı yaptı.

Yanlarında getirdikleri toz maskelerini takan grup, &[#]8216;Temiz hava istiyoruz&[#]8217;, &[#]8216;Dumanlı hava sahası Zonguldak&[#]8217;, &[#]8216;Zonguldak Boğuluyor&[#]8217;, &[#]8216;Kurumdan bıktık&[#]8217;, &[#]8216;Bu havayı solumak istemiyoruz&[#]8217; yazılı pankartlar açtı.. Gruptaki kişiler yoldan geçen vatandaşları da eylelerine katılmaları için sık sık çağrıda bulundu.

Bastonuyla birlikte eyleme katılan emekli öğretmen 74 yaşındaki Nevidan Çetintaş, kaçak kullanılan ve yıkanmamış kömürün yaşanan kirlilikte etkili olduğunu söyledi.

Kirli havanın sağlıklarını tehdit ettiğini belirten Çetintaş, &[#]8220;Havanın temizlenmesini istiyoruz. Kirlilik kaçak kömür, kirli kömürden kaynaklanıyor. Her şeyimizi, sağlımızı bozuyor en başta. İki dakika elini yıkamazsan kirleniyor&[#]8221; dedi.

64 yaşındaki 3 çocuk annesi Asiye Tan ise kentte nefes almanın bile zorlaştığını iddia ederek şunları söyledi; &[#]8220;Zonguldak bitti, dumandan hiçbir yer görünmüyor artık. Biz temiz hava istiyoruz onun için eylem yapıyoruz. Her taraf zif gibi kömür. Nefes alınmıyor, yazık günah. Evde kapı, cam açamıyoruz. Her taraf kurum is, pislik oluyor. Evlerde kadınlar resmen temizliğin kölesi oldu&[#]8221;

Grup daha sonra Zonguldak Valiliği önünde düzenledikleri eylemin ardından yürüyüşe geçti. Yaklaşık 150 metre yürüyen kalabalık slogan atarak dağıldı. Vatandaşlar, &[#]8216;Zonguldak boğuluyor&[#]8217; adlı eylemlerini her Cuma Valilik binası önünde gerçekleştirmeyi planladıklarını belirttiler.

Çağrıya TEMA temsilcisi Berran Aydan ile Çevre Koruma Derneği Üyeleri ve bazı sivil toplum örgütlerinin yöneticileri de destek verdi.

NEFES ALMAK ÇOK ZOR

Her yıl kış aylarında bacalardan çıkan gazla tamamen gri ve puslu bir görüntüye bürüne Zonguldak dün eylemin yapıldığı saatlerde nefes alınmaz durumdaydı. Kent Merkezi üzerinde büyük bir bulut kütlesi şeklinde biriken baca dumanları nedeniyle adeta kurum sağanağı vardı.

Kalitesiz kömür kullanımına bağlı olarak artan hava kirliliğiyle ilgili olarak geçen yıl yapılan denetimlerin bu sene de yapılması istendi.

Nefes almakta zorlandıklarını belirten vatandaşların taleplerine karşın yaşanan kirlenmeyle nasıl mücadele edileceği ise merak ediliyor.

Yıkanmamış ve kalitesiz kömür kullananlara uygulanan cezalara karşın yıkanmış kömür fiyatlarının yüksek fiyatları dikkat çekiyor. Vatandaş ceza yiyeceğini bile bile yüksek fiyatlar nedeniyle kaçak vya yıkanmamış kömür kullanmayı tercih ediyor. Kalorifercilerin yakma konusundaki hataları da kirlilikte etkili oluyor.

DOĞALGAZ 3 SENE SONRA

Zonguldak&[#]8217;a yıllar önce getirilmesine karşın bir türlü şehre verilemeyen doğalgaz konusunda ise çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan dağıtım ihalesini kazanan firmanın önümüzdeki aylarda çalışma yapmaya başlayacağı öğrenilirken konutlarda en eken kullanımın 2 -3 yılı bulabileceği belirtiliyor. Doğalgaz kullanımıyla birlikte hava kirliğinde önemli bir azalma bekleniyor. Yaşanan kirlilik nedeniyle tepkisini dile getiren vatandaşlar ise bu sürecin hızlandırılmasını istiyor.

Editör: Pusula Gazetesi